Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

200 arrestert for opptøyer på Vestbredden

Mahmoud Abbas er i hardt vær om dagen, men ble likevel gjenvalgt som PLO-leder. (Foto: Olivier Pacteu / Flickr.com)
Mahmoud Abbas er i hardt vær om dagen, men ble likevel gjenvalgt som PLO-leder. (Foto: Olivier Pacteu / Flickr.com)
Israelske sikkerhetsstyrker mener Mahmoud Abbas er skyld i at konfliktnivået på Vestbredden igjen eskalerer etter en periode med relativ ro.

Israelsk etterretning har forutsagt at det er økende fare for en opptrapping av terror og voldshandlinger på Vestbredden denne våren, og onsdagens knivangrep mot to soldater langs veien viser at spenningsnivået er høyt. Angrepet kom til tross for at sikkerhetsstyrkene er i særdeles høy beredskap inn mot feiringen av den jødiske påskehøytiden, noe som viser at det finnes en sterk vilje blant en del palestinere til å destabilisere de rådende forholdene, skriver Jerusalem Post.

De israelske sikkerhetsstyrkene har i løpet av den siste måneden arrestert mer enn 200 palestinere på Vestbredden for deltakelse i voldshandlinger mot soldater og sivile under opptøyer og massedemonstrasjoner, ifølge avisen.

 

Økonomisk frustrasjon

De som bedømmer sikkerhetssituasjonen innen forsvaret, mener at stabiliteten på bakken på Vestbredden utfordres i takt med klimaet i relasjonen mellom israelske myndigheter og de palestinske selvstyremyndighetene. En årsak til at forholdene i øyeblikket er anspent, er den uløste konflikten om palestinske skattepenger som holdes tilbake av Israel. Israel har siden nyttår holdt tilbake skatte- og tollavgiftspenger som de rutinemessig innkrever på vegne av PA, og lovet nylig å utbetale de tilbakeholdte midlene. Selvstyremyndighetene er ikke tilfreds med at Israel har trukket fra gjeld PA har til Israel for blant annet strøm, blant annet fordi de hevder de israelske prisene er for høye. Israel har heller ikke villet overføre hele midlene i en omgang. Når den økonomiske situasjonen strammes til, fungerer det som bensin på bålet i konfliktnivået på bakken.

 

Abbas’ harde retorikk

En vel så viktig årsak til det økte spenningsnivået er Mahmoud Abbas’ og PAs alenegang mot statsdannelse utenom forhandlingsbordet, som så langt har møtt åpne dører i FN-systemet Det var palestinernes søknad om medlemskap i Den internasjonale straffedomstolen som var årsaken til at Israel som motreaksjon holdt tilbake skattepengene. Når Mahmoud Abbas slår an tonen med knallhard retorikk mot Israel på den internasjonale arenaen, og samtidig lykkes med å få anerkjennelse i FN-systemet, får det direkte konsekvenser for klimaet på bakken, mener man.

Resultatet er at pendelen har snudd de siste dagene – etter en periode der de palestinske sikkerhetsstyrkene selv stanset en rekke forsøk på å eskalere konfliktnivået på Vestbredden, og mengden opptøyer og forsøk på terrorangrep var på vei ned, brytes roen i økende grad.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart