Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

President Rivlin tar til orde for nye samtaler med palestinerne

President Reuven Rivlin i møte med pressen på uavhengighetsdagen 2015. (Foto: Den israelske presidentens kontor)
- Vi er bestemt til sameksistens, ikke dømt til det, sier Rivlin. På uavhengighetsdagen møtte han pressen og snakket om sameksistens og demokrati, Iran-trusselen og konflikten med palestinerne.

Rivlin hadde først og fremst et budskap om sameksistens på hjertet da han møtte pressen på uavhengighetsdagen, ifølge Ynetnews.com.

– Alle parter må lære å respektere hverandre. Palestinerne må forstå at dette er vårt hjem, som vi har vendt tilbake til. Og vi må forstå at dette er hjemlandet til alle som er født i det, sa han.

 

– Direkte fredssamtaler er løsningen

Rivlin uttrykte at israelerne og palestinerne har mulighet til å bruke sine ressurser og arbeidskraft til framgang og utvikling for begge i stedet for krig og tap. Svaret på konflikten er nye direkte samtaler med palestinerne. Bare det vil kunne ”gjøre ende på tragedien”, ifølge Rivlin.

– Mange palestinere tror at de aldri vil kunne anerkjenne Israel som jødisk stat. De påberoper retten til å vende tilbake for alle som har flyktet fra Israel. I Israel er det konsensus om at dette er uakseptabelt, og det er dette som er kjernen av konflikten. Vi er nødt til å finne en måte å leve sammen på, og jeg vil gjerne møte og diskutere disse temaene med det palestinske lederskapet, sa Rivlin.

– Det vil aldri bli fred så lenge vi ikke har åpne grenser. Men det betyr ikke at de skal være åpne fra vår side og at vi skal fortsette å bli angrepet fra den andre siden. Det internasjonale samfunnet må ta ansvar for å sikre enhver avtale som måtte bli oppnådd, fortsatte han, og understreket at han mener det er mulig å løse problemene selv om det han tar til orde for er svært idealistisk i dagens situasjon.

 

Beklager verdens ettergivenhet overfor Iran 

Når det gjelder Iran, uttalte Rivlin at situasjonen er alarmerende fordi verden søker forsoning med et Iran som har ambisjoner om å bli en atommakt samtidig som man fordømmer Israel i FN.

– Irans ledere, ayatollahene, forsøker å forene hele den arabiske verden mot Israel ved å si at Israel er noe man bør gjøre slutt på, påpekte han, og føyet til at Israel og Iran var nære allierte før den islamistiske revolusjonen.

– Beklageligvis mener hele verden nå at vi må komme til enighet med iranerne om å leve med en ny situasjon, der iranerne er på kort avstand fra å utvikle atomvåpen. Beklageligvis er vi litt isolerte på grunn av denne holdningen, sa presidenten.

Han sa at det er åpenbart at Israel ikke kan gå disse utfordringene i møte helt alene, og at han verdsetter den sterke politiske støtten Israel har i alle deler av det partipolitiske spekteret i USA.

 

Demokrati og jødiskhet

Den 75 år gamle presidenten som tiltrådte i august i fjor, er født i Jerusalem, hvor han også har bodd mesteparten av livet sitt – gjennom hele statens historie.

– Jeg var ni år gammel da jeg for første gang så det israelske flagget bli heist som flagg for en uavhengig stat. Hver gang jeg ser at flagget heises mens Hatikva (nasjonalsangen) spilles, blir jeg fortsatt grepet. Jeg vet at dette ikke er noe vi kan ta for gitt, sa han.

Rivlin understreker at den jødiske staten er demokratisk i sin natur.

– Vi har måttet arbeide for å overbevise alle rundt oss om at Israel er et faktum, og har kommet for å bli. Slik må vi også arbeide for å skape forståelse for at Israel er et demokrati for alle sine innbyggere. Det er ikke noen avstand mellom det å være en jødisk og en demokratisk stat, som betyr at den er en stat for alle sine borgere, der jøder, kristne og muslimer må ha de samme rettighetene og det samme ansvaret, sa han.

– Det jødiske folket har ingen annen stat å bo i. Men samtidig kan jeg ikke bo i en jødisk stat hvis den ikke er demokratisk, sa Rivlin.

 

Vil ha slutt på avstanden mellom jøder og arabere

Han kommenterte veksten i antallet arabiske representanter i Knesset etter valget i vinter med en morsomhet. Bakgrunnen er at en del av dem som gikk inn for å øke sperregrensen ved valget, ble anklaget av kritikere for å ville bli kvitt de arabiske småpartiene. Den nye sperregrensen resulterte som kjent i at de arabiske småpartiene samlet seg i en koalisjon og stilte fellesliste, og på den måten fikk de inn flere representanter enn tidligere.

– Det viser seg at det eneste folket i verden som kan forene arabiske politikere, er jødene, spøkte Rivlin.

Han snakket videre om viktigheten av å få slutt på avstanden mellom den arabiske og jødiske befolkningen i Israel, som i dagens situasjon oppleves stor av mange. Han mener utnevnelsen av arabere i stadig flere høye posisjoner i samfunnet er en indikasjon på at landet er på rett spor i å bryte ned skillelinjene.

– Israels folk, vær stolte av flagget. Ikke ta dette landet for gitt. Vi må sette pris på mulighetene vi har til å bo i det jødiske folkets uavhengige stat, hilste Rivlin til avslutning av pressemøtet.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart