Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Netanyahu vil ha nye fredssamtaler

Silvan Shalom er utnevnt til ny israelsk forhandlingsleder. (Foto: Wikimedia Commons)
Silvan Shalom er utnevnt til ny israelsk forhandlingsleder. (Foto: Wikimedia Commons)
Statsminister Benjamin Netanyahu har begynt å legge til rette for nye fredssamtaler med palestinerne. De palestinske selvstyremyndighetene går langt i å avvise initiativet.

I lukkede møter i Likud i forrige uke uttrykte Netanyahu at han ønsker en snarlig gjenopptakelse av fredsprosessen med palestinerne. Han har nå utnevnt innenriksminister og visestatsminister Silvan Shalom som ny forhandlingsleder, ifølge Jerusalem Post.

I den forrige regjeringen var det daværende justisminister Tzipi Livni, som nå sitter i opposisjonen i Knesset, som ledet Israels forhandlingsdelegasjon. De neste dagene skal hun møte Shalom for å informere ham om hva som utspant seg bak kulissene under de USA-ledede fredssamtalene fra juli 2013 til april 2014. Shalom sier han er sikker på å klare å få de palestinske lederne med på å gjenoppta fredssamtalene, til tross for strategien PLO har valgt den senere tiden, som går ut på å overtale det internasjonale samfunnet til å påtvinge Israel en løsning.

 

– Uaktuelt å dele Jerusalem

Da Netanyahu talte til Likud-gruppen i Knesset mandag, forsikret han at ”vi vil opprettholde våre røde linjer”. I talen sin i Knesset samme dag, under markeringen av Jerusalem-dagen, gjorde han det klart at én slik rød linje handler om å bevare Jerusalem som hovedstad. Han vil fortsette å bygge i hele byen, fordi det er Israels rett å bygge i sin egen hovedstad, sa han, og viste til det jødiske folkets tre tusen år lange historie i byen.

– De som nekter å akseptere at Jerusalem er denne nasjonens hovedstad, er de samme som nekter å akseptere at Israel er en jødisk stat, sa Netanyahu.

Netanyahu har blitt utfordret av Zionist Union-leder Isaac Herzog til å klargjøre om han vil dele Jerusalem eller holde byen forenet. Også Herzog sier han ”tror på et forenet Jerusalem”, og han mener det er Netanyahu som splitter byen gjennom en boligbyggingspolitikk som provoserer verdenssamfunnet.

Meretz-leder Zehava Gal-On kritiserte Netanyahu for å ha utnevnt en forhandlingsleder i en situasjon der hun ikke har tro på at statsministeren reelt ønsker nye forhandlinger. Da hun talte til Meretz-gruppen i Knesset, advarte hun om at hun tror det internasjonale samfunnet vil tvinge fram en palestinsk stat innen to år dersom Israel ikke søker en avtale med palestinerne nå.

 

PA: – Vil ikke møte Shalom

De palestinske selvstyremyndighetene mener det er uviktig hvem Netanyahu utnevner som forhandlingsleder, og hevder at den israelske statsministeren ikke er interessert i fred. Representanter for PA sier ifølge Israel Radio at det ikke er noe poeng i å møte Shalom før Israel aksepterer en mengde forhåndsbetingelser, deriblant avslutning av all boligbygging utenfor den grønne linjen (våpenhvilelinjen fra 1949 til 1967, som palestinerne ofte omtaler som 1967-grensene), full israelsk tilbaketrekning til 1967-linjene og løslatelse av palestinske fanger i israelske fengsler.

Shalom skal i tillegg til å være forhandlingsleder overfor palestinerne også ha ansvaret for strategiske samtaler med USA om Iran. Når Netanyahu reiser utenlands, skal han og transport- og etterretningsminister Yisrael Katz veksle på å være fungerende statsminister.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart