Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

– Uakseptabelt og utenkelig med adskilte busser

Busstasjonen i Ariel på Vestbredden. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Busstasjonen i Ariel på Vestbredden. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
En omstridt regelendring ville ha gjort det umulig for palestinske arbeidere å ta israelske busser hjem til Vestbredden etter å ha vært på jobb i Israel. Det var bred politisk enighet om å skrinlegge forslaget.

En rekke medier har i dag omtalt et omstridt forslag fra Israels forsvarsminister Moshe Ya’alon. Han ville sette i gang et prøveprosjekt der palestinske arbeidere som bor på Vestbredden og jobber i Israel, skulle påbys å reise hjem til Vestbredden på ettermiddagen gjennom den samme kontrollposten som de benyttet ved innreisen til Israel på morgenen. Det ville i praksis ha betydd et forbud mot å ta israelske busser fra arbeidsplassene i Sentral- og Nord-Israel til arbeidernes hjem i Samaria, fordi de aktuelle bussene ikke stopper på de aktuelle kontrollstasjonene. Ordningen ville dermed ha medført vesentlig forlenget daglig reisetid for mengder av palestinere som arbeider i Israel. Ideen om prøveprosjektet var begrunnet med sikkerhetshensyn.

 

Netanyahu: – Uakseptabelt

Etter forsvarsdepartementets plan skulle prøveordningen ha startet i dag og vart i tre måneder. Men planen ble kansellert av statsminister Benjamin Netanyahu.

– Forslaget er uakseptabelt for statsministeren, Han snakket med forsvarsministeren i dag tidlig, og det ble bestemt at forslaget legges på is, informerte en talsmann for statsministerens kontor, ifølge nyhetsbyrået AFP.

En tidligere ordning med egne bussruter for palestinerne på den nordlige Vestbredden ble avviklet for fire år siden, etter at det israelske forsvaret vurderte det slik at det ikke lenger var overhengende stor fare for terrorangrep på bussene. Vurderingen av sikkerhetssituasjonen for busstransport på Vestbredden har ikke forandret seg. Statsministeren og mange med ham ser det derfor slik at trusselnivået ikke er høyt nok til å forsvare slike drastiske tiltak nå, forklarer Times of Israel.

 

Rivlin: – Utenkelig

– Jeg har snakket med forsvarsministeren, og jeg ønsker velkommen vedtaket om å stanse planen som ville ha ført til en utenkelig adskillelse mellom bussruter for jøder og arabere, sa president Rivlin bare minutter etter at bestemmelsen var tatt onsdag formiddag.

Terrorangrepet i Jerusalem i dag var en smertefull påminnelse om den komplekse sikkerhetssituasjonen Israel står oppe i, og den prisen vi betaler for våre grunnleggende prinsipper. Vi må konfrontere terrorisme bestemt, mens vi samtidig forsvarer våre demokratiske verdier som land og folk, sa Rivlin.

– Som en som elsker landet Israel kan jeg ikke annet enn å beklage de avvikende stemmene vi hørte i dag tidlig, om å gå inn for å adskille jøder og arabere på grunnlag av ideer som ikke hører noensteds hjemme, fortsatte presidenten.

– Slike utspill går imot selve fundamentet for staten Israel og har betydning for byggingen av en jødisk og demokratisk stat. Slike utspill forårsaker stor skade på Israel og på bosetterbevegelsen. Det er viktig å huske at vår uavhengighet forplikter oss til å bevise vår evne til å leve side om side, sa Rivlin.

 

Kritikk fra venstre og høyre

Politikere fra hele partispekteret i Israel har kommet med kritikk av Ya’alons plan.

”Adskillelsen mellom palestinere og jøder i det offentlige transportsystemet er en unødvendig ydmykelse og en flekk i ansiktet til staten Israel og dens borgere. Det ville være bedre å unngå tiltak som skader navnet og ryktet til staten Israel i en slik sårbar tid. Israel trenger et hensynsfullt og ansvarlig lederskap i denne tiden”, skrev opposisjonsleder Isaac Herzog fra Zionist Union på Facebook.

Yesh Atid-leder Yair Lapid uttalte at forslaget allerede hadde gitt Israel ”et blått øye på den internasjonale arenaen”.

– Det er bra at statsministeren har kansellert denne skandaløse beslutningen, men man kan ikke forestille seg hvor stor skade dette har gjort for oss utenlands. TV-kanaler over hele verden rapporterer nå som om vi var i ferd med å innføre denne segregeringen, beklaget Lapid.

”Å adskille jødiske og palestinske busser kan bare begrunnes med rasisme. Det ville være en seier for den voldelige kampen bosettere i Samaria har ført de senere årene for ikke å bli utsatt for å måtte reise sammen med arabere”, skrev Meretz-leder Zehava Gal-on på sin Facebook-profil, sammen med et bilde fra apartheidregimet i Sør-Afrika.

Også på den politiske høyresiden var det flere enn presidenten og statsministeren som kom med kritikk mot planen. Den tidligere Likud-ministeren Gideon Sa’ar, som var aktiv i politikken fram til i fjor, skrev i en twittermelding at det var ”galt å gå inn for forslaget”, og at det ville komme til å ”forårsake stor skade for bosetningene i Judea og Samaria, og for Israels rykte utenlands”.

 

Ya’alon benekter segregering

Forsvarsminister Moshe Ya’alon forsvarer fortsatt den skrinlagte planen, og benekter anklagen om at den ville ha innebåret segregering.

– Det finnes ingen adskillelse mellom arabere og jøder i offentlige transportmidler i Judea og Samaria. Det har ikke vært noen diskusjon om det, det har ikke blitt gjort noen bestemmelse om det og det vil heller ikke bli gjort noen slik bestemmelse, uttalte han i dag.

Ya’alon sa at det planlagte prøveprosjektet kun handlet om sikkerhet, og viste til at en mengde palestinere forsøker å ta seg inn i Israel fra Vestbredden uten å ha fått innvilget arbeidstillatelse. Derfor er det behov for strengere kontrollrutiner, mener han. Enhver stat har rett til å føre kontroll med hvem som reiser inn og ut, understreket Ya’alon.

Deler av bosetterbevegelsen har de siste fire årene kjempet for å få tilbake praksisen med egne bussruter, fordi de mener sikkerhetstrusselen er større enn det myndighetene har konkludert med.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart