Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

PLO utsetter Oslo-annulleringen

Mahmoud Abbas ser ikke ut til å kunne erklære Oslo-avtalene ugyldige fra FNs talerstol i september likevel. Bildet er tatt i FNs generalforsamling for ett år siden. (Illustrasjonsfoto: Amanda Voisard / FN)
Til å ha doktorgrad i historie har Mahmoud Abbas et løst forhold til fakta. (Illustrasjonsfoto: Amanda Voisard / FN)
Møtet der Det palestinske nasjonale råd skulle ha stemt over forslaget om å annullere Oslo-avtalene er utsatt, og ingen ny møtedato er satt. Valget av ny styringskomité i PLO er også utsatt.

De palestinske selvstyremyndighetenes lovgivende organ, Det palestinske nasjonalråd, skulle ha samlet seg til møte om en uke. Den offisielle hovedsaken på møtet skulle ha vært valg av ny styringskomité i PLO.

Mandag kom det fram at det også forelå planer om å fremme et forslag som ville ha kunnet grunnleggende endre PAs relasjon til Israel. Forslaget gikk ut på å annullere Oslo-avtalene og alle andre avtaler med Israel som er inngått i kjølvannet av disse. Ideen var at vedtaket skulle legge til rette for at president Mahmoud Abbas senere i måneden skulle be FNs generalforsamling anerkjenne ”Palestina” som ”en stat under okkupasjon”. Dersom nasjonalrådet hadde gjort et slikt vedtak, ville det ha kunnet få dramatiske konsekvenser for økonomi- og sikkerhetssamarbeidet med Israel. Men i Israel ble nyheten tatt imot med ro. Utspillet ble tolket som rutinemessige og urealistiske trusler.

 

Utsetter uten ny møtedato

Tirsdag ble det kjent at PLO utsetter møtet der både valget og Oslo-annulleringen skulle skje. Møtet var satt til 14. og 15. september, men en uke før ble det vedtatt utsatt, ifølge nyhetsbyrået AP.

Rådsmedlemmene Saleh Rafaat og Ahmed Majdalani sier utsettelsen skyldes at de ikke hadde god nok tid på seg til å forberede valget. Det palestinske nasjonalrådet har mer enn 700 medlemmer, inkludert mange som bor utenlands. For å kunne avholde et beslutningsdyktig møte må minst to tredeler av medlemmene møte opp. Denne gangen var det fare for at oppmøtet kunne ha blitt for lite, ifølge dem.

Kritikere av Abbas har tidligere hevdet at presidenten innkalte til valgmøtet på kort varsel for lettere å kunne sette rivaler på sidelinjen og promotere sine lojale partnere. AP skriver at utsettelsen reflekterer den voksende indre uroen i de palestinske selvstyremyndighetene.

Det er den sittende styringskomiteen i PLO som har fattet beslutningen om å utsette møtet. I et brev til lederen for det palestinske parlamentet ber de ham innkalle til nytt møte før utgangen av året, men uten å spesifisere noen ønsket dato.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart