Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Abbas avlyser Oslo-avtalen

Mahmoud Abbas på talerstolen i FNs generalforsamling i 2014. (Foto: Amanda Voisard, FN)
Mahmoud Abbas på talerstolen i FNs generalforsamling i 2014. (Foto: Amanda Voisard, FN)
Den palestinske presidentens tale til FNs generalforsamling var løgnaktig og uærlig, sier Netanyahu. Talen hadde liten betydning, mener israelske kommentatorer.

De palestinske selvstyremyndighetenes president Mahmoud Abbas talte onsdag til FNs generalforsamling i New York. I talen gjorde han alvor av ideen om å annullere Oslo-avtalene, slik det på forhånd gikk rykter om at han og PLO-ledelsen planla.

Hele Abbas’ tale kan leses her (FNs offisielle oversettelse fra arabisk til engelsk).

Etter å ha framført beskyldninger om at Israel forandrer status quo på Tempelhøyden, og en serie tirader om Israels angivelige manglende fredsvilje, erklærte han:

– Vi kan ikke fortsette å være bundet av disse avtalene [Oslo-avtalene og avtaler som er inngått med Israel i kjølvannet av dem]. Israel må ta på seg alt sitt ansvar som okkupasjonsmakt. Staten Palestina, basert på grensene fra 4. juni 1967 og med Øst-Jerusalem som hovedstad, er en stat under okkupasjon, slik mange land var under andre verdenskrig.

Like før talen ble det palestinske flagget heist utenfor FN-bygningen.

 

– Løgnaktig tale

– Talen er løgnaktig, og oppmuntrer til opprør og katastrofe i Midtøsten, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu i en pressemelding som er gjengitt i Times of Israel.

Netanyahu tilbakeviste Abbas’ påstander om at israelske sikkerhetsstyrker er i ferd med å endre de gjeldende forholdene på Tempelhøyden i Jerusalems gamleby.

– I motsetning til palestinerne håndhever Israel bestemt den gjeldende status quo på Tempelhøyden, og vi er bestemt på å fortsette med det i tråd med avtalene mellom Israel, Jordan og Waqf, sier Netanyahu.

Tempelhøyden er jødenes helligste sted og regnes som et hellig sted også for muslimer. Waqf er en islamsk religiøs stiftelse som har et administrativt og sikkerhetsmessig ansvar på Tempelhøyden. Både jøder og muslimer har adgang til stedet på regulerte tidspunkter, men jøder får ikke lov å be der. Tempelhøyden har vært preget av opptøyer den senere tiden, og Abbas har selv rost opprørerne som kaster steiner og brannbomber. Den samme presidenten som onsdag kveld bedyret overfor FN at ”Palestina er et land av hellighet og fred”, sa to uker tidligere på palestinsk tv at ”vi velsigner hver dråpe av blod som er blitt utøst for Jerusalem”, og at jødene ikke har noen rett til ”å besudle” al-Aqsa moskeen med ”sine skitne føtter”.

Netanyahu minner om at Abbas har et stående tilbud fra ham om å gjenoppta fredsforhandlingene, og at det er den palestinske presidenten som har valgt å ikke besvare tilbudet. Netanyahu sier han oppfordrer Abbas til å handle ansvarlig og akseptere tilbudet han fikk fra Israel i september om å gjenoppta direkte fredsforhandlinger uten forhåndsbetingelser.

– Det at han gjentatte ganger har latt være å svare på slike tilbud, er det beste beviset på at han ikke har noen intensjon om å oppnå en fredsavtale, sier Netanyahu.

 

– Vil ikke frambringe noen stat

Justisminister Ayelet Shaked sier Abbas ”sto på FN-podiet og spredte løgner”.

– Mens Israel opprettholder status quo på Tempelhøyden helt til det absurde, med forbud mot jødisk bønn, forvandler muslimske opprørere al-Aqsa moskeen til en lagerbygning for terrorisme, sier hun.

Shaked erklærer at Israel vil gjøre alt som er nødvendig for å bevare sin suverenitet over Jerusalem.

Les også: Hva vil skje med Jerusalem dersom byen blir delt?

Tzipi Livni sier at Abbas’ tale er et forsøk på å presse Israel til å sette seg selv i fare. Livni var Israels forhandlingsleder i den USA-ledede runden med forhandlinger som brøt sammen i april 2014. Hun var justisminister i den forrige regjeringen, og er nå opposisjonspolitiker for Zionist Union.

– Talene, anklagene og flaggene vil ikke frambringe noen palestinsk stat, det er det bare direkte forhandlinger med Israel som vil gjøre, sier hun.

– Dette forsøket på å få det internasjonale samfunnet med på å tvinge Israel til å gjøre innrømmelser som ville skade israelske interesser, vil ikke lykkes og er dømt til å bli feilslått, sier Livni.

Les bakgrunnsstoff: Forrige gang FN anerkjente en palestinsk stat

 

– Mer sjokkgranat enn bombe

I forkant av årets tale til FNs generalforsamling hadde Abbas varslet at han planla å ”slippe en bombe”. Times of Israels journalist Avi Issacharoff skriver i en analyse at talen i realiteten var ”mer en sjokkgranat enn en bombe”. Den skapte oppmerksomhet der og da, men fikk ingen dyptgripende konsekvenser.

Mange hadde spekulert i om presidenten kom til å kunngjøre sin avgang. Han gjorde ikke det, og han kom heller ikke med noen entydig og klar avbrytelse av hele innholdet i Oslo-avtalene. ”I stedet truet han ganske enkelt for ørtende gang med at palestinerne ikke vil anse seg bundet av inngåtte avtaler så lenge Israel ikke overholder sin del av avtalene. Han uttalte at Palestina er å regne som en stat under okkupasjon, men den erklæringen har ingen meningsfulle konsekvenser”, skriver Issacharoff.

Han mener ordene til Abbas vil få liten reell betydning, og at talen først og fremst er et uttrykk for Abbas’ egen fortvilte situasjon. Han mister stadig oppslutning blant velgerne. Enhetsprosjektet med Hamas er mislykket. Den økonomiske situasjonen i selvstyreområdene går nedover for tredje år på rad. Det ville være mulig å finne nok støtte i folket til å starte en tredje intifada mot Israel, men det ville være lite å tjene på det. Så langt har det ikke vært noen framdrift i prosessen med å gjenoppta fredssamtalene med Israel. Kanskje kan talen tolkes som et slags forsøk på å fornye dialogen med Israel, ved at erklæringen legger opp til nye møter med israelske myndigheter. Det vil vise seg den kommende tiden, skriver Issacharoff.

Jerusalem Posts analyse er i stor grad den samme. Abbas’ bombe laget mye bråk, men liten skade, skriver journalist Khaled Abu Toameh. Dette er bare enda en trussel, mener han. Den samme trusselen har blitt framført en rekke ganger tidligere av både Abbas og andre palestinske ledere. Han lukket overhodet ikke alle dørene til Israel, og han kommenterte ikke sikkerhetssamarbeidet mellom palestinske og israelske styrker på Vestbredden. ”Så langt er det klart at Abbas’ tale ikke kommer til å forandre noe på bakken. Abbas er ikke på vei noe sted, og det er heller ikke de palestinske selvstyremyndighetene”, konkluderer Toameh.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart