Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Det er PA som vil forandre status på Tempelhøyden

Al-Aqsa moskeen på Tempelhøyden i Jerusalem. (Foto: Asim Bahrwani)
al-Aqsa moskeen på Tempelhøyden i Jerusalem. (Foto: Asim Bahrwani)
Palestinske myndigheters mål er at muslimer skal få full kontroll over jødiske besøk på Tempelhøyden. Likevel holder de liv i myten om at det er Israel som vil forandre status quo.

Forrige helg ble Israel, de palestinske selvstyremyndighetene og Jordan, sammen med USAs utenriksminister John Kerry, enige om en avtale som skal sikre at status quo forblir uforandret på Tempelhøyden. Partene er enige om å sette opp overvåkingskameraer på området, for å bedre sikkerheten og for lettere å kunne dokumentere hva som skjer der.

Netanyahu er fornøyd med avtalen, og sier den vil kunne bidra til å tilbakevise anklagene om at Israel forsøker å utvide jødisk nærvær på plassen.

Dagen etter at avtalen var inngått sa Netanyahu i regjeringsmøte:

– Tempelhøyden vil bli ivaretatt på samme måte som inntil nå. Jøder vil fortsette å besøke stedet uten endring, og muslimenes bønneordninger vil også fortsette. Det er i Israels interesse å utplassere kameraer på Tempelhøyden for å imøtegå den palestinske påstanden om at vi forsøker å forandre status quo.

Palestinske ledere er derimot misfornøyde. Fra selvstyremyndighetenes hold har det vært uttrykt mistenkeliggjøring av hensikten med vedtaket. Kameraene kan brukes til å ”spionere” for å arrestere folk, hevdes det. PA er også kritiske til israelernes praksis med midlertidige aldersrestriksjoner for besøk på Tempelhøyden, selv om det er et sikkerhetstiltak for å unngå eskalering av opptøyer.

Avtalen spesifiserer ikke noen nøyaktig tidsramme eller hvordan videoovervåkingen skal foregå rent praktisk, men den forutsetter at overvåkingen må foregå i enighet mellom partene. Da Waqf etter noen få dager på eget ensidig initiativ satte opp noen kameraer, ble disse montert ned av Israel, fordi utførelsen av avtalen skal skje i koordinering med profesjonelle instanser fra både Israel og Jordan.

 

PA krevde forandring

I dagene før den nye avtalen ble inngått, viste det seg med tydelighet at det er de palestinske myndighetene som i realiteten forsøker å forandre dagens status quo. Det kravet de fremmet ved inngangen til de Kerry-ledede forhandlingene var nemlig at reguleringen av Tempelhøyden skulle tilbakestilles til praksisen som gjaldt før år 2000.

– Israel må igjen overgi kontrollen over Tempelhøyden til Waqf, var kravet ifølge en sentral PA-kilde som uttalte seg til Times of Israel.

Fram til år 2000 var jødiske besøk på Tempelhøyden regulert av den islamske stiftelsen Waqf. Fra 2000 til 2003 var Tempelhøyden lukket for jøder på grunn av den andre intifadaen. Etter dette har israelsk politi ført tilsyn med jødiske besøk, og slik sikret jødenes rett til å fortsatt få besøke Tempelhøyden som før.

PA skal ha truet med å avbryte sikkerhetssamarbeidet med Israel på Vestbredden dersom ikke muslimske instanser får full administrativ kontroll over jødiske gruppers besøk på Tempelhøyden.

Kravet ble ikke innfridd i den inngåtte avtalen. En Fatah-talsmann gjentok det palestinske kravet i et intervju med Israel Radio forrige søndag.

 

– Kan bidra til ro

En stor del av bakgrunnen for den pågående terrorbølgen mot israelere er at mengder av palestinere tror på et falskt rykte om at al-Aqsa-moskeen på Tempelhøyden er i fare. Ryktet vil ha det til at israelske myndigheter planlegger å ødelegge den og erstatte den med en jødisk helligdom. Netanyahu har gjentatt en lang rekke ganger at Israel ikke går inn for å forandre status quo. Ryktet fortsetter likevel å spre seg, ikke minst ved hjelp av de palestinske selvstyremyndighetene med Mahmoud Abbas i spissen. Abbas fremmet den grunnløse anklagen til og med fra FNs talerstol 1. oktober, og det var etter dette at terrorbølgen eskalerte.

– I motsetning til palestinerne håndhever Israel bestemt den gjeldende status quo på Tempelhøyden, og vi er bestemt på å fortsette med det i tråd med avtalene mellom Israel, Jordan og Waqf, sa Netanyahu samme dag som Abbas talte i FN, men Abbas har likevel aldri trukket tilbake påstandene sine.

Tempelhøyden er jødenes helligste sted og regnes som et hellig sted også for muslimer. Waqf er en islamsk religiøs stiftelse som har et administrativt og sikkerhetsmessig ansvar på Tempelhøyden. Både jøder og muslimer har adgang til stedet på regulerte tidspunkter, men jøder får ikke lov å be der. Slik har det fungert siden 1967 med unntak av enkelte perioder med palestinske opptøyer.

Avtalen vil nok ikke lede til en umiddelbar avvikling av terrorbølgen, men den kan bidra til å gjenopprette roen raskere fordi den bidrar til å svekke ryktet om at Israel vil forandre status quo på Tempelhøyden, analyserer Ron Ben-Yishai i Ynetnews.com.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart