Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

– Terroren er et angrep på oss alle

Israels statsminister Benjamin Netanyahu talte til AIPAC 2016 fra sitt kontor i Jerusalem. (Foto: Skjermdump fra AIPACs videooverføring)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu talte til AIPAC 2016 fra sitt kontor i Jerusalem. (Foto: Skjermdump fra AIPACs videooverføring)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu sender sine kondolanser til de etterlatte etter terroren i Brȕssel. – Vi kan overvinne terrorismen med politisk enhet og moralsk tydelighet, utfordrer han.

Tirsdag talte Netanyahu til den store amerikanske politiske konferansen for Israels venner, AIPAC, i en videooverført hilsen som du kan se her. Han åpnet talen med å kondolere de etterlatte etter ofrene for terrorangrepene som fant sted i Brȕssel tidligere den samme dagen. Minst 34 mennesker ble drept og mange titalls skadet i bombeeksplosjoner på flyplassen og i sentrum av byen. Terrorgruppen Den islamske staten har tatt på seg ansvaret for angrepene, ifølge Times of Israel.

 

– Terroristenes krav er at vi skal forsvinne

Netanyahu advarte mot å tenke at det noen gang er mulig å få slutt på terror ved å innfri terroristenes krav.

– Kjeden av angrep fra Paris til San Bernardino, til Istanbul, til Elfenbenskysten og nå til Brȕssel, og de daglige angrepene i Israel, er et kontinuerlig angrep på oss alle. Felles for alle disse tilfellene er at terroristene ikke har noen krav som er mulige å innfri. Det er ikke slik at vi bare kunne tilby dem Brȕssel, Istanbul, California eller til og med Vestbredden. Det ville ikke tilfredsstille kravene deres, fordi det de søker er vår ødeleggelse og deres totale herredømme. Deres grunnleggende krav er at vi ganske enkelt skal forsvinne. Vel, mine venner, det kommer ikke til å skje, sa Netanyahu på AIPAC.

– Den eneste måte vi kan overvinne disse terroristene er ved å stå sammen og bekjempe dem sammen. Vi kan overvinne terrorismen med politisk enhet og moralsk tydelighet, og det tror jeg vi har mer enn nok av, fortsatte statsministeren.

 

– Fred kommer gjennom forhandlinger

Han takket for den langvarige og fortsatte amerikanske støtten til Israel og understreket at fjorårets debatt om atomavtalen med Iran ikke hadde svekket den ubrytelige alliansen mellom Israel og USA, selv om debatten var intens. Han takket også president Obama for USAs vedvarende støtte til Israels forsvarsutvikling, og uttrykte håp om at en ny avtale om støtte for de kommende årene snart er i havn.

Netanyahu påpekte at Israel i dag opplever to ulike utviklinger samtidig: På den ene siden søker land over store deler av verden tettere samarbeid med Israel, fordi de ser at Israel er en ressurs innen forsvar mot terror og utvikling av høyteknologi. På den andre siden er det krefter som arbeider for å ødelegge Israel gjennom systematisk forskjellsbehandling i FN-systemet.

– Jeg var glad for å høre presidentkandidater fra begge partier bekrefte det grunnleggende prinsippet om at fred ikke kan komme gjennom resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd, men gjennom direkte forhandlinger mellom partene, sa Netanyahu.

 

– Klar til forhandlinger

– Den beste oppskriften for å oppnå fred er fortsatt to stater for to folk, der en demilitarisert palestinsk stat endelig anerkjenner den jødiske staten, slo han fast.

– Jeg er klar til å begynne slike forhandlinger umiddelbart, uten forhåndsbetingelser, når som helst, hvor som helst. Det er et faktum. Men president Abbas er ikke klar til å gjøre det. Det er også et faktum. Det er politisk vilje her i Jerusalem. Det er ingen politisk vilje i Ramallah, sa Netanyahu og fortsatte:

– De siste fem og et halvt årene har president Abbas nektet å sette seg ned og snakke med meg, ikke engang i ett minutt. Men det betyr ikke at han har vært stille. Han har hjulpet til med å innplante et morderisk hat mot Israel i unge palestinere. Dette har dødelige konsekvenser. Palestinske barn læres opp til å knivstikke jøder. De blir fortalt at det palestinske folkets mål ikke er å etablere en stat på Vestbredden, men i hele Israel – i Akko, Haifa, Nasaret, Jaffa.

 

– PA sender et budskap om at terrorisme lønner seg

Han viste en video med eksempler på hatindoktrineringen som pågår overfor palestinske barn og fortalte at knivterroristen som nylig drepte en amerikansk turist i Jaffa, er blitt omtalt som ”helt” og ”martyr” av Abbas’ organisasjon Fatah. Selvstyremyndighetene gir dessuten gode månedlige lønninger til familiene til terrormorderne.

– Budskapet de sender til palestinerne er tydelig: Terrorisme lønner seg, bokstavelig talt, kommenterte Netanyahu.

– Dersom det internasjonale samfunnet virkelig vil fremme fred, må det kreve at palestinerne slutter å forgifte sine barns sinn. Det må ta tak i den virkelige kjernen av konflikten: At palestinerne vedvarende nekter å anerkjenne en jødisk stat innenfor noen som helst grenser.

Netanyahu gjentok også i talen til AIPAC noe han og andre i administrasjonen hans har antydet flere ganger i det siste: At Israel er i ferd med å utvikle nye relasjoner med flere av landene i Midtøsten-regionen.

– Vi ser i økende grad at flere av landene i regionen blir klar over våre felles interesser. De forstår at vi står overfor de samme truslene fra Iran og IS. Dette er en historisk forandring. Jeg mener at dette gir oss unike muligheter til å fremme fred, og vi jobber hver dag for å benytte de mulighetene, sa statsministeren.

 

Advarte om Iran-trusselen

Han framhevet trusselen fra det iranske regimet som den største faren Israel står overfor.

– Iran er fullt ut innstilt på folkemord – folkemord på oss. Landets ledere sier høylydt, åpent og med stolthet at deres mål er å ødelegge Israel. Iran sender dødelige våpen til Hizbollah i Libanon, til bruk mot oss. De finansierer Hamas og Islamsk Jihad i Gaza i deres kamp mot oss. De forsøker å anlegge en ny terrorfront mot oss fra Golan-høydene. Og de tilbyr tusenvis av dollar for hvert palestinsk terrorangrep som blir begått mot oss, sa han.

– Jeg mener at både de som støttet atomavtalen og de som var imot den, bør kunne stå sammen for å stanse Irans aggresjon og terror og holde Iran ansvarlige for sine overtredelser, utfordret han.

– Siden atomavtalen ble inngått har Iran fortsatt å utføre prøveskytinger av raketter, et brudd på landets internasjonale forpliktelser. Som dere har hørt, avfyrte Iran nylig en rakett der det sto skrevet på hebraisk: ”Israel må utslettes.”


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart