Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

Israels president Reuven Rivlin sammen med Europa-parlamentets president Martin Schulz onsdag 22. juni 2016. (Foto: EU2016 / Europa-parlamentet / Flickr.com / CC)
Israels president Reuven Rivlin sammen med Europa-parlamentets president Martin Schulz onsdag 22. juni 2016. (Foto: EU2016 / Europa-parlamentet / Flickr.com / CC)

Abbas nekter å hilse på Israels president

Begge er i Brȕssel for å snakke om fredsprosessen. Men bare den ene parten er villig til å møte den andre.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

Palestinernes president Mahmoud Abbas og Israels president Reuven Rivlin besøker Brȕssel onsdag og torsdag for å møte EUs utenrikspolitiske leder Federica Mogherini og tale til Europa-parlamentet om mulighetene for å gjenstarte fredsprosessen. Rivlin holdt talen sin onsdag og møter Mogherini torsdag, mens Abbas møtte Mogherini onsdag og taler torsdag.

 

Abbas avslo møte

Europa-parlamentets president Martin Schulz la til rette for at de to partene skulle kunne møtes under oppholdet. Dette ble det ikke noe av fordi Abbas avslo tilbudet, ifølge Ha’aretz.

Det en høytstående israelsk utsending som sier dette til avisen. Kilden har bedt om ikke å bli navngitt av hensyn til den sensitive diplomatiske situasjonen. Han forteller at Schulz oppdaterte Rivlin torsdag morgen om at det ikke kunne bli noe møte fordi Abbas ikke ville være med på det.

 

Rivlin var klar

I forrige uke henvendte Schulz seg til Rivlin med forslaget om å møte Abbas i Brȕssel. Rivlin svarte positivt på forespørselen og oppdaterte statsminister Benjamin Netanyahu, som også var positiv til at et slikt møte kunne finne sted. Israel har lenge hatt som politikk at de er villige til å møte det palestinske lederskapet hvor som helst og når som helst til direkte forhandlinger uten forhåndsbetingelser.

 

Trafikk-kork?

Onsdag skrev Jerusalem Post at det var knyttet spenning til om Abbas og Rivlin kom til å møtes under Brȕssel-besøket, selv om de to ”til daglig har kontor bare en times kjøring fra hverandre”. ”Et håndtrykk mellom Abbas og Rivlin kan avhenge av trafikken i Brȕssel”, skrev avisen. Det var nemlig dette Schulz svarte da han og Rivlin møtte pressen rett etter Rivlins tale i EU-parlamentet.

– Tatt i betraktning de vanlige trafikkorkene her i byen, håper jeg Abbas rekker å komme hit før Rivlin drar igjen, sa Schulz da han fikk spørsmål om et møte mellom de to var aktuelt.

– Den diplomatiske framgangen kommer litt an på timeplanen til begge to. Hvis de begge krysser gulvet i Europa-parlamentet, tror jeg ikke de vil rømme, fortsatte han.

– Jeg kan forsikre dere om at jeg ikke vil rømme, kommenterte Rivlin.

Men det gjorde altså motparten, og dermed ble det ikke noe verken tilfeldig eller planlagt møtepunkt mellom de to denne gangen.

 

Ikke første gang

Ha’aretz påpeker at et lignende tilfelle som i Brȕssel skjedde i oktober 2015, da den franske utenriksministeren Laurent Fabius forsøkte å arrangere et møte mellom Netanyahu og Abbas i Paris. Initiativet var et forsøk på å stanse eskaleringen av spenningsnivået på Tempelhøyden i Jerusalem. Netanyahu svarte positivt på forespørselen, men Abbas ventet med å svare i så mange dager at møtet rakk å bli uaktuelt.

Abbas har flere ganger de siste månedene påstått overfor internasjonale utsendinger og israelske medier at han er villig til å møte Netanyahu, og at det er Netanyahu som nekter å møtes. Han har også påstått at USAs utenriksminister John Kerry en gang skal ha hindret dem i å møtes. Netanyahu har på sin side sagt at døren hans alltid er åpen for dem som vil ha fred med Israel. Han har gitt Abbas stående invitasjon til å møtes, men Abbas har ennå ikke kommet.

I november 2015 håndhilste Abbas og Netanyahu da de kort møttes ved en tilfeldighet under klimatoppmøtet i Paris. Dette er det eneste møtet de har hatt ansikt til ansikt siden 2010.

I februar i år uttalte de palestinske selvstyremyndighetenes utenriksminister Riyad al-Malki i klartekst at PA ”aldri mer” vil føre direkte forhandlinger med Israel.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart