Israels president Reuven Rivlin sammen med Europa-parlamentets president Martin Schulz onsdag 22. juni 2016. (Foto: EU2016 / Europa-parlamentet / Flickr.com / CC)
Israels president Reuven Rivlin sammen med Europa-parlamentets president Martin Schulz onsdag 22. juni 2016. (Foto: EU2016 / Europa-parlamentet / Flickr.com / CC)

Abbas nekter å hilse på Israels president

Begge er i Brȕssel for å snakke om fredsprosessen. Men bare den ene parten er villig til å møte den andre.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Palestinernes president Mahmoud Abbas og Israels president Reuven Rivlin besøker Brȕssel onsdag og torsdag for å møte EUs utenrikspolitiske leder Federica Mogherini og tale til Europa-parlamentet om mulighetene for å gjenstarte fredsprosessen. Rivlin holdt talen sin onsdag og møter Mogherini torsdag, mens Abbas møtte Mogherini onsdag og taler torsdag.

 

Abbas avslo møte

Europa-parlamentets president Martin Schulz la til rette for at de to partene skulle kunne møtes under oppholdet. Dette ble det ikke noe av fordi Abbas avslo tilbudet, ifølge Ha’aretz.

Det en høytstående israelsk utsending som sier dette til avisen. Kilden har bedt om ikke å bli navngitt av hensyn til den sensitive diplomatiske situasjonen. Han forteller at Schulz oppdaterte Rivlin torsdag morgen om at det ikke kunne bli noe møte fordi Abbas ikke ville være med på det.

 

Rivlin var klar

I forrige uke henvendte Schulz seg til Rivlin med forslaget om å møte Abbas i Brȕssel. Rivlin svarte positivt på forespørselen og oppdaterte statsminister Benjamin Netanyahu, som også var positiv til at et slikt møte kunne finne sted. Israel har lenge hatt som politikk at de er villige til å møte det palestinske lederskapet hvor som helst og når som helst til direkte forhandlinger uten forhåndsbetingelser.

 

Trafikk-kork?

Onsdag skrev Jerusalem Post at det var knyttet spenning til om Abbas og Rivlin kom til å møtes under Brȕssel-besøket, selv om de to ”til daglig har kontor bare en times kjøring fra hverandre”. ”Et håndtrykk mellom Abbas og Rivlin kan avhenge av trafikken i Brȕssel”, skrev avisen. Det var nemlig dette Schulz svarte da han og Rivlin møtte pressen rett etter Rivlins tale i EU-parlamentet.

– Tatt i betraktning de vanlige trafikkorkene her i byen, håper jeg Abbas rekker å komme hit før Rivlin drar igjen, sa Schulz da han fikk spørsmål om et møte mellom de to var aktuelt.

– Den diplomatiske framgangen kommer litt an på timeplanen til begge to. Hvis de begge krysser gulvet i Europa-parlamentet, tror jeg ikke de vil rømme, fortsatte han.

– Jeg kan forsikre dere om at jeg ikke vil rømme, kommenterte Rivlin.

Men det gjorde altså motparten, og dermed ble det ikke noe verken tilfeldig eller planlagt møtepunkt mellom de to denne gangen.

 

Ikke første gang

Ha’aretz påpeker at et lignende tilfelle som i Brȕssel skjedde i oktober 2015, da den franske utenriksministeren Laurent Fabius forsøkte å arrangere et møte mellom Netanyahu og Abbas i Paris. Initiativet var et forsøk på å stanse eskaleringen av spenningsnivået på Tempelhøyden i Jerusalem. Netanyahu svarte positivt på forespørselen, men Abbas ventet med å svare i så mange dager at møtet rakk å bli uaktuelt.

Abbas har flere ganger de siste månedene påstått overfor internasjonale utsendinger og israelske medier at han er villig til å møte Netanyahu, og at det er Netanyahu som nekter å møtes. Han har også påstått at USAs utenriksminister John Kerry en gang skal ha hindret dem i å møtes. Netanyahu har på sin side sagt at døren hans alltid er åpen for dem som vil ha fred med Israel. Han har gitt Abbas stående invitasjon til å møtes, men Abbas har ennå ikke kommet.

I november 2015 håndhilste Abbas og Netanyahu da de kort møttes ved en tilfeldighet under klimatoppmøtet i Paris. Dette er det eneste møtet de har hatt ansikt til ansikt siden 2010.

I februar i år uttalte de palestinske selvstyremyndighetenes utenriksminister Riyad al-Malki i klartekst at PA ”aldri mer” vil føre direkte forhandlinger med Israel.

Kom til støttemarkering for Israel 29. november

Hillel Neuer fra UN Watch holder hovedtalen. Vakker musikk.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart