Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Palestinerne advarer USA mot å flytte ambassaden til Jerusalem

Palestinernes utsending til FN, Riyad Mansour, truer med å gjøre livene til amerikanske diplomater sure. (Foto: John Gillespie, FN)
Palestinernes utsending til FN, Riyad Mansour, truer med å gjøre livene til amerikanske diplomater sure. (Foto: John Gillespie, FN)
- Vi vil bruke alle midler vi kan for å straffe USAs flytting av ambassaden til Jerusalem, sier Riyad Mansour, palestinernes utsending til FN.

Den palestinske utsendingen til FN, Riyad Mansour, truet med å hevne seg på USA om den nyvalgte presidenten, Donald Trump, følger opp løftet sitt om å flytte den amerikanske ambassaden til Jerusalem.

Mansour skrøt over verktøyene palestinerne har tilgjengelig i FN mot USA, og sa at han kan gjøre livene til amerikanske diplomater sure som straff for flyttingen av ambassaden, forteller Times of Israel.

– Hvis de prøver å angripe oss ved å flytte ambassaden til Jerusalem, som er et brudd på FNs sikkerhetsråds resolusjoner og  FNs generalforsamlings resolusjon 181 (…), betyr det at de viser fiendtlighet mot oss, sa Mansour på fredag på et arrangement i Washington sponset av Jerusalem Fund Foundation i USA.

– Ingen burde klandre oss for å ta i bruk alle midlene vi har i FN for å forsvare oss, og vi har mange våpen i FN, la Mansour til.

Mens Trump fortsatt drev med sin valgkamp, uttalte den kommende presidenten at Jerusalem er Israels udelte hovedstad, og lovet å flytte den amerikanske ambassaden dit. Mange tidligere presidentkandidater har lovet dette før, men har aldri utført flyttingen.

Valgmøte med Donald Trump. (Foto: Gage Skidmore, flickr)

Valgmøte med Donald Trump. (Foto: Gage Skidmore, flickr)

Etter at Trump vant valget, har det kommet blandede signaler. På torsdag skal en av Trumps rådgivere ha sagt at ambassaden blir flyttet kun dersom det er enighet om det. Neste dag fortalte den nyvalgte presidenten til Wall Street Journal at han vil prioritere å finne en løsning på Israels konflikt med palestinerne.

Mansour tviler også på om Trump kommer til å følge opp løftet om å flytte ambassaden.

– Det man sier og gjør når man driver valgkamp er en ting, men det er noe annet når man må håndtere det juridiske aspektet, sa han.

I 1995 vedtok kongressen i USA en lov som tillot flyttingen av ambassaden til Jerusalem, men som gav presidenten mulighet til å utsette flyttingen til passende tidspunkt. Siden den gang har hver president benyttet retten til å utsette flytting på grunn av USAs nasjonale sikkerhet.

Den palestinske representanten viste til tiltak mot Israel i FN som palestinerne skal ha holdt tilbake etter president Obamas oppfordring. Nå hinter Mansour til at de skal vise en tøffere holdning.

– Hvis dere viser fiendtlighet mot meg, skal jeg gjøre alt jeg har mulighet til. Jeg kan arrangere krisemøter i Sikkerhetsrådet. Jeg kan gjenåpne hele Pandoras eske til Den internasjonale domstolens rettskjennelse om Israels mur, sa Mansour.

I tillegg hevdet Mansour at han arbeidet via juridiske midler mens den neste amerikanske regjeringen kommer til å bryte med internasjonal lov ved å handle mot flere av Sikkerhetsrådets resolusjoner.

Her er FNs sikkerhetsråd samlet til møte onsdag 25. mai 2016. (Foto: FN / Manuel Elias)
Her er FNs sikkerhetsråd samlet til møte onsdag 25. mai 2016. (Foto: FN / Manuel Elias)

I november sa Donald Trump til Israels statsminister at om han blir valgt, kommer Trumps regjering til å erkjenne Jerusalem som Israels udelte hovedstad.

Flere israelske politikere, deriblant Jerusalems ordfører Nir Barkat, har benyttet Trumps seier til å be sistnevnte om å innfri løftene sine. Dette bryter med USAs langvarige politikk om å vente på en avtale som gir byen en fast status.

Allikevel har en av Trumps rådgivere, Walid Phares, hintet om at Trump ikke kommer til å flytte ambassaden til Jerusalem med det første.

Phares mente at Trump vil at det skal være enighet om flyttingen, men kom ikke med flere detaljer om hvilken enighet Trump venter på.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart