Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Palestinerne vil reise tiltale mot israelske soldater i Haag

Den internasjonale straffedomstolens bygning i Haag, Nederland. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Den internasjonale straffedomstolens bygning i Haag, Nederland. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Etter bosetningsresolusjonen planlegger palestinerne å reise tiltalte mot hundrevis av israelske soldater i Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

Nasser Laham, en fremstående palestinsk journalist og en av president Abbas’ fortrolige, sa på søndag 25. desember at palestinerne samler navn og bilder av hundrevis av israelske soldater. Formålet med dette er å anklage dem inn for Den internasjonale straffedomstolen (ICC), skriver Times of Israel.

– I 2017 skal vi til Haag, sa Laham, ifølge israelske kanal 2.

Den palestinske journalisten, Nasser Laham, avslører palestinernes planer om å reise tiltale mot israelske soldater i Den internasjonale straffedomstolen i Haag. (Foto: skjermdump Youtube)
Den palestinske journalisten Nasser Laham avslører palestinernes planer om å reise tiltale mot israelske soldater i Den internasjonale straffedomstolen i Haag. (Foto: skjermdump Youtube)

– Vi har hundrevis av sider med navn på offiserer i IDF. Hver eneste pilot, offiser, soldat – vi har bildet hans, vi har navnet hans og vi venter på ham i Haag, fortsatte Laham.

– Hvis vi lykkes med kun én vil det bli en annerledes verden, sa redaktøren av det palestinske nyhetsbyrået Ma’an.

I sine bemerkninger oppfordret Laham palestinerne til å gi avkall på vold og å tillate den palestinske ledelsen å fokusere på internasjonale tiltak for å reise tiltale mot israelske militære tjenestepersoner.

– Jeg fortalte folket mitt i en direktesending at vi skal ta israelerne til Haag iført dress og slips. Vi skal sette dem i håndjern. Ikke bruke vold. Dette er en krig uten kuler. Vent litt og gi oss en ny sjanse, sa Laham.

Siden krigen med Gaza i 2014 har palestinske tjenestepersoner ønsket å tiltale israelere i Den internasjonale straffedomstolen. Palestinerne ba ICC på formelt vis om å etterforske den jødiske staten i 2015. Israel er ikke medlem av domstolen.

Selv om Israel går heftig imot noen som helst etterforskning utført av ICC, har tjenestepersoner sagt at de vil samarbeide med organet for å overbevise det om at landets eget rettsystem er kompetent til å dømme eventuelle brudd mot krigens lover.

Lahams bemerkninger kom kun få dager etter at israelske tjenestepersoner viste misnøye med resolusjonen i FNs sikkerhetsråd. Israel har hevdet at denne resolusjonen vil oppfordre palestinerne til å forsøke å få vedtatt flere resolusjoner i stedet for å delta i direkte samtaler med israelerne.

Hamas-leder Khaled Mashaal roste FN-resolusjonen.

– Sikkerhetsrådets resolusjon ga verden et signal om faren som bosetningene utgjør mot vårt land, sa Mashaal.

Hamas' øverste leder Khaled Mashaal. (Foto: Wikipedia)
Hamas’ øverste leder Khaled Mashaal. (Foto: Wikipedia)

I tillegg takket han alle som fordømte Israels bosetninger, men han føyet til at det ikke er nok.

Lederen av Hamas understreket at organisasjonen forbereder seg til en ny runde med vold mot Israel.

– Motstanden i Gaza består av smugling av våpen og graving av tunneler for å forberede en konfrontasjon med Israel, sa han.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu skal på søndag ha forsøkt å påvirke den kommende Trump-regjeringen og den amerikanske kongressen til å hindre et forsøk på en ensidig amerikansk anerkjennelse av en palestinsk stat.

Netanyahu frykter at USAs utenriksminister John Kerry vil legge ut prinsipper eller parametre for en palestinsk stat i en tale som han har kunngjort at han skal holde i løpet av de neste få dagene om hans visjon for Midtøsten. Statsminister frykter også at Obama-regjeringen i sine siste dager vil forsøke å vedta en resolusjon i FNs sikkerhetsråd basert på Kerrys parametre.

Frankrike skal angivelig også holde en konferanse om konflikten mellom Israel og palestinerne 15. januar. Netanyahu forventer at Kerry vil delta, og at Midtøsten-kvartetten vil samordne sine standpunkt ved dette møtet. Dermed kommer de muligens til å gå til Sikkerhetsrådet i Obamas aller siste dager som president.

Disse meldingene blir ikke bekreftet av statsministerens kontor, men Netanyahu har offentliggjort sin misnøye med Obama-regjeringen flere ganger siden resolusjon 2334 ble vedtatt 23. desember. Statsministeren hevder at presidenten tok initiativ til og hjalp til med å sette sammen resolusjonen «bak ryggen til Israel.»

Han har kalt resolusjonen fordreiet, skammelig og latterlig – blant annet på grunn av at den erklærer Jerusalems gamleby, deriblant Tempelplassen og Vestmuren, som okkupert palestinsk område.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart