Den israelske krigshelten Moti Paz fortalte om hvorfor Jordandalen er så viktig for Israels forsvar. (Foto: Bjarte Bjellås)
Den israelske krigshelten Moti Paz fortalte om hvorfor Jordandalen er så viktig for Israels forsvar. (Foto: Bjarte Bjellås)

– Vi kan aldri gi fra oss dette området

Brigadegeneral Moti Paz mener Israel må beholde kontrollen over Jordandalen for alltid.

Den dekorerte krigshelten Moti Paz mener Israel aldri kan gi fra seg kontrollen over området langs Jordandalen ved en eventuell fredsavtale med palestinerne.

Ved et minnesmerke for de israelske soldatene som har mistet livet i kamphandlinger i dette området av dalen, fortalte Paz deltakerne på MIFFs ungdomstur hvorfor Jordandalen er så strategisk viktig.

– Se hva som skjer rundt omkring i Midtøsten. Vi har et godt forhold til kongen av Jordan i dag, men alt kan endre seg på én dag her nede. Derfor er det helt nødvendig at vi beholder dette området for å kunne forsvare oss selv. Dette er den eneste stedet hvor det går an å beskytte Israel mot angrep fra øst, forklarte Paz.

Brigadegeneralen understreket at han ikke er politiker, men snakker ut fra sin mangeårige erfaring som soldat og offiser i det israelske forsvaret. Etter at Israel tok kontroll over Jordandalen etter Seksdagerskrigen i 1967, har området blitt forandret fra en ørken til et frodig landskap. Takket være israelsk vannteknologi er det i dag et rikt landbruk i den tidligere tørre dalen.

– Da vi kom hit var det bare en ørken. Nå dyrker vi alle mulige typer frukt her. Det er så utrolig vakkert. Det var vi som skapte dette området med vårt blod og vår svette, og nå ønsker noen å ta dette fra oss. Det kan vi aldri gå med på, sa Paz.

Han tok ungdommene med opp på et fjell på den israelsk-kontrollerte delen av Jordandalen. Der kunne de se grensen mellom Jordan og Israel, og hvor strategisk viktig dette området er for å kunne forsvare Israel mot et militært angrep fra øst.

Moti Paz tok MIFFs delegasjon opp på høyden for å demonstrere Jordandalens betydning.
Moti Paz tok MIFFs delegasjon opp i høyden for å demonstrere Jordandalens strategiske betydning. (Foto: Bjarte Bjellås, MIFF)

 

Fra turen opp på fjellet. (Foto: Bjarte Bjellås, MIFF)
Fra turen opp på fjellet. (Foto: Bjarte Bjellås, MIFF)

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart