Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

Mahmoud Abbas er i hardt vær om dagen, men ble likevel gjenvalgt som PLO-leder. (Foto: Olivier Pacteu / Flickr.com)
Mahmoud Abbas er i hardt vær om dagen, men ble likevel gjenvalgt som PLO-leder. (Foto: Olivier Pacteu / Flickr.com)

Helsen til Mahmoud Abbas forverres

Israel frykter at maktkampen etter 82-åringen kommer til å bli blodig.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

Den siste tiden har helsen til den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, som snart fyller 83 år, forverret seg. Israelske sikkerhetsmyndigheter og politikere er informert om helsetilstanden, skriver Amos Harel i Ha’aretz.

Israel forbereder seg på at hvis helsen til Abbas blir ytterligere forverret, kan det føre til en blodig maktkamp mellom dem som ønsker å overta posisjonen hans. Det kan true den relativt stabile situasjonen på Vestbredden i dag.

I slutten av februar, mens han var i USA for å tale til FNs generalforsamling i New York, ble Abbas lagt inn på sykehus i noen timer for å gjennomføre flere tester. Han gjennomførte også tester på sykehuset i Ramallah i juli i fjor.

En talsmann for de palestinske selvstyremyndighetene sier at Abbas’ helsetilstand er tilfredsstillende. Hovedpersonen selv sa senest i et intervju med palestinsk TV den 22. februar i år at han var ved god helse.

Palestinske aktivister som er i opposisjon til Abbas påstår derimot at han er syk og at tilstanden bare blir verre og verre. Det er også kommet påstander om at Abbas har kreft, men dette er ikke bekreftet. For rundt 20 år siden ble Abbas operert for prostatakreft i en operasjon som blir omtalt som vellykket.

I tillegg til sviktende helse møter den palestinske presidenten også motgang politisk. Forholdet til USA og Trump-administrasjonen er svært dårlig, etter at de blant annet har anerkjent Jerusalem som Israels hovedstad og kuttet i støtten til UNRWA.

Samtidig som helsen og innflytelsen til Abbas svekkes, intensiveres kampen mellom de mange utfordrerne som ønsker å overta etter ham. Det er rundt ti palestinske politikere og sikkerhetssjefer som selv mener de er verdige til å overta posisjonen som president for de palestinske selvstyreområdene.

Israel er bekymret for ustabiliteten som kan oppstå jo nærmere man kommer slutten på Abbas’ presidentskap. I dag er det et godt samarbeid med sikkerhetsstyrkene til PA, som bidrar til å hindre angrep på IDF og israelske sivile på Vestbredden. Dette samarbeidet er skjørt og kan bli svekket av de interne spenningene i maktvakuumet etter Abbas.

Mahmoud Abbas ble valgt til president i 2005. Hans presidentperiode utløp allerede i januar 2009, men han har blitt sittende i påvente av at et nytt presidentvalg skal avholdes. Det har blitt utsatt ved gjentatte anledninger. Siste lovnad er at det skal gjennomføres et valg innen utgangen av 2018.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart