Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

– En tabbe å trekke seg ut av Gaza

En av de siste israelske tanksene forlater Gazastripen i september 2005. (Foto: Det israelske forsvaret)
En av de siste israelske tanksene forlater Gazastripen i september 2005. (Foto: Det israelske forsvaret)
Gaza-palestinerne ville hatt det bedre under israelsk kontroll, skriver Sever Plocker.

Hadde ikke Israel trukket seg ut av Gazastripen, ville det økonomiske gapet mellom palestinere der og de på Vestbredden vært langt mindre, de palestinske selvstyremyndighetene ville fortsatt hatt kontroll over området, titusenvis av Gaza-palestinere ville ha jobbet i Israel og det ville ha vært langt mindre vold og bråk, skrev kommentator Sever Plocker i den israelske storavisen Yedioth Aharonoth 28. mai 2018.

«Den nylige utviklingen langs Gaza-grensen leder til en dyster politisk konklusjon: Eksperimentet med å trekke seg ut av Gazastripen har feilet».

Kommentatoren var selv blant dem som var positive til at Israel trakk seg ut av den palestinske enklaven i 2005, men i likhet med de andre som støttet uttrekningen trodde han området ville bli styrt av selvstyremyndighetene. De mistet kontrollen over området i en blodig maktkamp mot Hamas i 2007.

«Gaza ble i realiteten overlevert til Hamas, som ikke klarte å etablere en sivil regjering der. Istedenfor etablerte de et militærregime som oppsøker konflikt og mangler sivile mål», skriver Plocker.

Uttrekningen fra Gazastripen var ikke et initiativ fra «fredsleiren» i Israel. Det var et personlig initiativ fra den nå avdøde Ariel Sharon. På papiret var det en riktig løsning. Det var starten på en prosess for å avslutte okkupasjonen. Slik ble det også presentert av Sharon selv, fortsetter kommentatoren.

«Men det tok ikke lang tid etter at Israel hadde trukket seg ut før man forstod at stripen ikke ville bli som Singapore, men mer som Benghazi [Libya]. Hamas-militsen hadde ingen interesse i en planlagt overførsel av fabrikker og fast eiendom som Israel ville etterlate. De foretrakk å bruke drivhusene til militær trening i stedet for å dyrke tomater. Da palestinske selvstyremyndigheter forsvant fra området forseglet de enklavens skjebne».

Israel etterlot seg store drivhus da de forlot Gaza, men istedenfor å dyrke tomater valgte Hamas å bruke dem som treningsleir for terrorister.
Israel etterlot seg store drivhus da de forlot Gaza, men Hamas hadde ingen interesse i å bruke dem til å dyrke tomater.

«Økonomisk, sosialt og sikkerhetsmessig har situasjonen i Gaza forverret seg år for år etter den israelske tilbaketrekningen. Tre kriger har ført til at tusenvis av Gaza-palestinere har mistet livet og titusenvis er blitt skadet. I tillegg har et ukjent antall mennesker omkommet som følge av mangel på vann, strøm og grunnleggende medisinske tjenester. Også på israelsk side har kostnadene vært store. Både soldater og sivile er drept, lokalsamfunn har blitt ødelagt og milliarder av kroner er investert i å beskytte grensen mot terrorisme.»

Blokaden forverret krisen på Gazastripen, men skapte den ikke. Krisen ble skapt av at Gazas skjebne ble plassert, eller rettere sagt overgitt til en voldelig, ulovlig og inkompetent islamistisk terrororganisasjon, som var helt uforberedt på å styre som en ansvarlig regjering, skriver Plocker.

«Nå protesterer titusenvis av palestinere på Gazastripen under faner som ikke en eneste israeler kan akseptere eller identifisere seg med. De protesterer ikke mot okkupasjonen, mot blokaden eller mot at USA flytter sin ambassade til Jerusalem, slik mange vestlige medier feilaktig rapporterer. Det de protesterer mot er den jødiske statens eksistens.»

Plocker mener at hendelsene langs Gaza-grensen de siste ukene viser at mange Gaza-palestinere føler de ikke lenger har noe å tape annet enn en elendig og håpløs tilværelse. «Det er en forferdelig realitet. Og hatet når nye høyder», skriver han.

Det israelske forsvaret er forberedt på nye og voldelige protester langs Gaza-grensen tirsdag. (Foto: IDF Spokesperson)
De siste ukene har det vært store og voldelige opptøyer langs Gaza-grensen. (Foto: IDF Spokesperson)

«Ser vi tilbake må vi si at tilbaketrekningen var en tabbe. Jeg innrømmer at jeg tok feil da jeg støttet avgjørelsen, selv om jeg hadde mine reservasjoner. Hadde Israel blitt værende i Gaza ville det økonomiske gapet mellom palestinere på stripen og palestinere på Vestbredden vært langt mindre, og det ville vært en løsning for å transportere varer og mennesker mellom Gaza og Hebron. De palestinske selvstyremyndighetene ville opprettholdt sitt styre – og ville ha blitt enda sterkere. Titusenvis av beboere i Gaza ville jobbet i Israel, som de gjorde tidligere, og vi ville ikke sett den volden vi ser nå», skriver kommentatoren.

«Hva skjer videre? Israel kommer ikke til å okkupere Gazastripen igjen, men Israel kan tjene som en nødvendig part i å starte en internasjonal bevegelse for å frigjøre stripen fra Hamas og å gjenopprette PAs styre. For at det skal skje må Israel henvende seg til Den arabiske liga og EU-land, og komme med et omfattende initiativ som vil inkludere å avslutte blokaden, avvæpe Hamas, gjenåpne grensene mellom Gaza og Egypt, og å få PA tilbake til makten som den eneste legitime regjeringen», skriver Plocker. Han konkluderer slik:

«Så lenge Israel fortsetter blokaden, så lenge Hamas fortsetter sitt terrorregime, så lenge Egypt forblir likegyldig og så lenge PA er tilfreds med blodsutgytelsene, vil ingen være interesserte i å investere de milliardene som er nødvendig for å gjenoppbygge Gaza. Flere investeringer er helt nødvendige for å gi litt håp til enklavens innbyggere, lette deres fortvilelse og kjøle ned den opphetede stemningen. Den onde sirkelen med blodsutgytelse vil ikke stoppe av seg selv. Tvert imot vil nye runder med vold bare bli mer og mer hyppigere – og enda mer katastrofale».

Tusenvis av israelske bosettere måtte forlate sine hjem på Gazastripen. Mange ble fjernet med makt av politiet og militæret.
Tusenvis av israelere måtte i 2005 forlate sine hjem på Gazastripen. Mange ble fjernet med makt av politiet og militæret.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart