Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Rapport: Palestinske myndigheter og Hamas driver med systematisk tortur

Ifølge rapporten til Human Rights Watch er det utbredt bruk av tortur i de palestinske områdene. (Illustrasjonsfoto: Jesse Garrison/Flickr)
Ifølge Human Rights Watch er det utbredt bruk av tortur i de palestinske områdene. (Illustrasjonsfoto: Jesse Garrison/Flickr)
Human Rights Watch mener det kan dreie seg om forbrytelser mot menneskeheten.

En menneskerettighetsrapport som ble publisert tirsdag 23. oktober anklager både de palestinske selvstyremyndighetene (PA) og Hamas for rutinemessig å drive med uberettigede arrestasjoner og systematisk tortur av kritikere, mistenkte dissidenter og politiske motstandere. Arrestasjonene og torturen skal være så omfattende at det har utviklet seg til «parallelle politistater» på Vestbredden og Gazastripen, skriver Times of Israel.

Den 149-sider lange rapporten fra Human Rights Watch (HRW), basert på intervjuer med 147 vitner, beskriver en metode for overgrep og tortur som er kjent som shabeh. Både PA og Hamas bruker denne metoden, hvor fanger blir plassert i smertefulle fysiske posisjoner i lengre perioder. Dette fører til stress og traumer hos dem som blir utsatt for det, samtidig som det ikke etterlater seg noen synlige spor på kroppen, står det i rapporten.

«Den utbredte bruken av slik brutalitet indikerer at tortur er regjeringspolitikk for både PA og Hamas», skriver HRW.

Shabeh-teknikken inkluderer å tvinge fangene til å sitte i knebøy, at armene blir strukket kraftig over eller bak personen og at personer blir sittende på stoler i barnestørrelse i mange timer sammenhengende.

HRW viser i rapporten sin til et eksempel fra Gaza. En sivil tjenestemann ansatt i PA ble arrestert etter at en venn hadde tagget ham i et innlegg på Facebook, hvor det ble oppfordret til å protestere mot mangelen på strøm. Han endte opp med å tilbringe flere dager i fengsel, hvor han ble torturert.

«Dette førte til at han fikk store smerter i nyrene og ryggraden, og det føltes som om nakken ville knekke og at kroppen ville revne innvendig».

Et annet eksempel HRW viser til i rapporten sin handler om en journalist som ble fengslet på Vestbredden. Han ble hengt etter hendene i et tau som var festet i taket. Fangevokterne trakk sakte i tauet, som gjorde at han ble utsatt for enorme smerter. Senere klarte han ikke engang å trekke ned buksen sin da måtte på do, fordi smertene i armene var så enorme.

Ifølge rapporten bruker palestinske styrker både på Vestbredden og Gaza jevnlig trusler, vold og isolat til å tvinge fram tilståelser og for å straffe og skremme aktivister. Rapporten viser til over 20 tilfeller hvor aktivister er blitt arrestert på grunn av kritiske nyhetsartikler eller innlegg i sosiale medier.

Det er ikke første gang det er avdekket utstrakt bruk av tortur i de palestinske områdene. Tidligere har praksisen blitt forsvart.

HRW oppfordrer USA, EU og andre internasjonale myndigheter om å stoppe all bistand til de palestinske byråene som er ansvarlig for forfølgelsen og volden – blant annet palestinske sikkerhetsstyrker – fram til «myndighetene stanser denne praksisen og til de ansvarlige blir stilt til ansvar».

Både PA og Hamas nekter for beskyldningene og sier eventuelle tilfeller av misbruk er «isolerte saker» og at de ansvarlige vil bli straffet. HRW avviser at det dreier seg om isolerte tilfeller. De mener arrestasjonene og torturen er av et slikt omfang at det kan være en forbrytelse mot menneskeheten.

– Systematisk vilkårlige arrestasjoner og tortur krenker viktige menneskerettighetsavtaler som Palestina nylig har signert. Den systematiske praksis av tortur fra palestinske myndigheter kan være en forbrytelse mot menneskeheten som kan ende opp med en påtale ved Den internasjonale straffedomstolen, sier HRW i en uttalelse.

Lederen for HRWs virksomhet i Israel og Palestina, Omar Shakir, mener palestinske ledere sitter i glasshus når de uttaler seg kritisk mot Israel.

– Palestinske ledere reiser verden rundt og snakker om palestinernes rettigheter, men styrer selv et maskineri av undertrykkelse for å knuse kritikk, sier han i et intervju gjengitt i Nettavisen.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart