Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Da fire jøder dukket opp i et palestinsk bryllup ble det bråk

Fire jøder deltok i et palestinsk bryllup. Det har skapt sterke reaksjoner i det palestinske samfunnet. (Foto: Skjermdump)
Palestinsk ordfører fikk sparken fordi det var jødiske gjester i sønnens bryllup.

Ordføreren for en palestinsk landsby er kastet ut av den palestinske Fatah-bevegelsen etter at en video fra sønnens bryllup spredte seg i sosiale medier. I videoen ser man fire jøder som deltar i festivitetene. Ifølge palestinske medier skal de fire jødene være bosettere, skriver Ha’aretz.

Navnet på ordføreren er Radi Nasser. I tillegg til å bli kastet ut av Fatah er han også fjernet fra sin stilling i det palestinske utdanningsdepartementet. Departementet har kunngjort at de vil opprette en gruppe som skal undersøke hendelsen og avgjøre hva som skal skje med Nasser videre.

– Dette er et grovt brudd på alle våre nasjonale verdier og en krenkelse av verdiene til enhver palestiner, sier departementet i en offisiell uttalelse.

I videoen ser man fire jøder som hygger seg sammen med de flere hundre andre gjestene i den palestinske landsbyen, som ligger i nærheten av Ramallah. Noen av gjestene filmet jødene som hygget seg i bryllupet og videoen spredte seg raskt i sosiale medier, noe som førte til ramaskrik.

Videoen skapte en flom av reaksjoner. Mange av dem som kommenterte så på tilstedeværelsen av jøder i bryllupet som en fornærmelse mot landsbyens innbyggere og mot den palestinske nasjonen som helhet. Mange tok til orde for at Nasser og hans familie måtte straffes.

Etter at videoen spredte seg var Nasser raskt ute og fornektet at han hadde invitert de fire jødene. Han sier at de dukket opp på festen etter midnatt.

– Når noen fortalte meg og sønnen min at fire jøder hadde kommet inn på festen, tok jeg grep og kastet dem ut, sier Nasser om hendelsen.

Han påstår at jødene dukket opp i bryllupet for å skade hans og sønnens rykte. Nasser har fått støtte fra familien, som sier ordføreren er kjent for sin politiske posisjon og hans handlinger i det palestinske samfunnet. Familien ber nå om nåde fra Fatah og de palestinske myndighetene, men Fatah og utdanningsdepartementet er fast bestemt på at familien må straffes.

I en kommentar i avisen Ha’aretz skriver kommentator Steven Klein at det er urovekkende at den israelske venstresiden er helt stille når jøder blir dehumanisert på denne måten. Palestinske myndigheter har siden opprettelsen av de palestinske selvstyreområdene hatt en politikk om å unngå normalisering med jødene. Denne politikken mener Klein er et av de største hindrene for fred og sameksistens, og at den må fordømmes.

«Denne feilslåtte anti-normaliserings-politikken skaper et kjølig forhold mellom jødiske israelere og palestinere. I tillegg er meningen med denne politikken å dehumanisere bosettere», skriver Klein, som tror palestinske myndigheter er redd for at bosettere fremstilles som vanlige mennesker.

«Ingenting motsier palestinernes narrativ om at bosetterne er rasistiske og terrorister mer enn bosettere som deltar på et palestinsk bryllup og ønsker «mazal tov» [hebraisk for gratulerer] til bruden og brudgommen».

I tillegg til at saken har fått store komplikasjoner for Nasser og sønnen hans, har de palestinske sikkerhetsmyndighetene også fått tilgang på gjestelisten over alle som deltok i bryllupet. Klein mener det er svært urovekkende at fire jødiske gjester i et bryllup kan skape så kraftige reaksjoner.

«Når den palestinske eliten håndhever en anti-normaliserings-politikk og dehumaniserer israelere, så bidrar de til en atmosfære som er negativ til ethvert kompromiss for fred. Det vil igjen skape et påskudd for å avvise israelske fredsforslag, noe som skjedde med Arafat i 2000 og Abbas i 2008».


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart