Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

PA ansvarlig for terrorangrep under Andre intifada – kan bli krevd over 8 milliarder kroner i erstatning til ofrene

Arkivbilde fra den andre intifadaens første år, 2000/2001. (Illustrasjonsfoto: GPO)
Arkivbilde fra den andre intifadaens første år. Tusenvis av israelere ble drept og skadet. (Ilustrasjonsfoto: GPO)
Banebrytende beslutning fra tingretten i Jerusalem.

De palestinske selvstyremyndighetene (PA) kan holdes juridisk ansvarlig for en rekke terrorangrep som ble gjennomført under den Andre intifada (2000-2005). Det har tingretten i Jerusalem fastslått, skriver Jerusalem Post.

Den banebrytende beslutningen kom etter at den juridiske organisasjonen Shurat Hadin klaget inn PA på vegne av åtte familier som var rammet av palestinsk terrorisme. Etterhvert som saken går videre til neste fase, kan PA bli ansvarlig for å kompensere familiene med opp til 8,6 milliarder kroner.

Noen av terrorangrepene har involvert Hamas og Islamsk jihad, men basert på bevisene har retten konkludert med at PA fortsatt kan holdes ansvarlig. Tingretten tok i januar et midlertidig beslag på en tomt i Jerusalem som tilhører et eiendomsselskap til den avdøde palestinske lederen Yasir Arafat.

– Yasir Arafat er grunnleggeren av den moderne terrorismen, ansvarlig for drapene på tusenvis av uskyldige menn, kvinner og barn. Dette fører oss et skritt nærmere rettferdighet for ofrene og deres familier. Vi vil ikke tillate en situasjon hvor Arafat Estate eier en eiendom i hjertet av Jerusalem, mens de unngår å betale erstatning til ofrene, sa Nitsana Darshan-Leitner, president i Shurat Hadin, da de leverte inn det sivile søksmålet mot PA i januar 2019.

På spørsmål om mandagens banebrytende avgjørelse fra retten sier hun:

– Domstolens historiske beslutningen viser at Arafat prøvde å bruke krig og drap, gjennom den Andre intifada, til å presse fram innrømmelser fra Israel som han ikke hadde fått gjennom Oslo-avtalen, sier Darshan-Leitner.

Da den israelske statsministeren Yitzhak Rabin og PLO-leder Yasir Arafat signerte Oslo-avtalen skulle palestinerne slutte med terrorismen i bytte mot selvstyre. Men terroren avtok ikke etter Oslo-avtalen. Tvert imot: Den doblet seg i årene etter avtalen ble signert. PLO har i ettertid innrømmet at Oslo-avtalen ga dem en mulighet til å lansere en terrorbølge mot sivile i Israel.

Yitzhak Rabin og Yasser Arafat undertegnet avtalen med president Bill Clinton som vitne i Washington 13. september 1993. (Foto: Vince Musi, Det hvite hus)
Yitzhak Rabin og Yasser Arafat undertegnet avtalen med president Bill Clinton som vitne i Washington 13. september 1993. (Foto: Vince Musi, Det hvite hus)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart