52 palestinere har saksøkt PA for torturen de ble utsatt for i fengsel. (Illustrasjonsfoto: Hossam el-Hamalawy/Flickr)

Bruker palestinske skattepenger på erstatning til palestinske torturofre

Palestinere utsatt for tortur av palestinske myndigheter får erstatning.

Israel har konfiskert over sju millioner kroner av skattepengene de samler inn for palestinske myndigheter (PA), på vegne av tre palestinere som ble utsatt for tortur etter at PA anklaget dem for å samarbeide med Israel.

De tre mottakerne er en del av en gruppe på 52 palestinere som tidligere har saksøkt palestinske myndigheter, etter at PA arresterte dem på anklager om at de var «israelske kollaboratører». Alle sammen ble utsatt for tortur.

Saksøkerne vant mot PA i tingretten i Jerusalem, men dommen ble anket. I november 2018 ble anken avvist av israelsk høyesterett, som avgjorde at PA måtte kompensere hver av saksøkerne rundt 1300 kroner for hver dag de satt i fangenskap. I tillegg skulle de få erstatning for volden og torturen som de ble utsatt for i palestinsk fangenskap, skriver avisen Israel Hayom.

PA nektet imidlertid å betale ut erstatningen som domstolen hadde besluttet. Det gjorde at Israel frøs PAs verdier i et forsøk på å presse dem til å betale ut erstatningen på til sammen 40 millioner kroner til de 52 torturofrene.

Det er første gang Israel går så langt som å konfiskere skattepenger for å håndheve en domsavgjørelse. En av saksøkerne får utbetalt 1,6 millioner kroner, den andre 2,6 millioner kroner og den tredje 2,8 millioner kroner.

Advokatene Arie Arbus og Barak Kedem, som representerte de 52 palestinerne som saksøkte PA, er fornøyd med at klientene nå får penger.

– Vi gratulerer staten med å fryse PAs midler og levere dem til våre klienter. Dette er begynnelsen på en historisk oppreisning for grusomme handlinger utført av palestinske myndigheter, og vi håper at retten snart vil beslutte flere millioner til i kompensasjon for andre skader, sier de i en uttalelse.

På Gazastripen blir palestinere mistenkt for samarbeid med Israel henrettet.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart