Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Nekter å ta imot store pengeoverføringer fra Israel

Mahmoud Abbas og palestinske myndigheter nekter å ta imot store skatteoverføringer fra Israel. (Foto: Facebook)
- Dette er «finansielt selvmord» av PA, skriver analytiker.

I årevis har israelske myndigheter i henhold til inngåtte avtaler samlet inn skatt på vegne av palestinske selvstyremyndigheter (PA). Nå sier PA at de ikke lenger vil ta imot disse pengene fra Israel, skriver Times of Israel.

– Vi erklærer at vi nekter og vil fortsette å nekte å ta imot skattepengene i samsvar med beslutningen fra det palestinske lederskapet om at vi skal avslutte alle avtaler med Israel, skriver Hussein al-Sheikh, direktør i komité for sivile palestinske saker og medlem av Fatahs sentralkomite, på Twitter.

Talsmann for den palestinske regjeringen, Ibrahim Milhim, bekrefter utspillet fra al-Sheikh. Han sier de har nektet å ta imot skattepenger siden mai 2020.

Beslutningen vil sannsynligvis føre til omfattende økonomiske problemer for PA. De har også tidligere truet med å nekte å ta imot skattepengene, men da gikk de tilbake på truslene som følge av store økonomiske utfordringer.

I 2019 utgjorde skatteinntektene som Israel overfører til PA rundt 60% av det palestinske budsjettet. Når man i tillegg har en pågående koronakrise, står trolig de israelske utbetalingene for en enda større andel i 2020.

Neri Zilber i Washington Institute for Near East Policy skriver på Twitter at beslutningen nærmest «er finansielt selvmord» med tanke på PAs utfordrende økonomiske situasjon.

Koronakrisen har allerede forårsaket en betydelig skade på økonomien på Vestbredden. Verdensbanken anslår at den palestinske økonomien kan krympe så mye som 11% i 2020. Banken anslår at PAs finansieringsgap vil øke med over 15 milliarder kroner i løpet av denne perioden.

Trump-administrasjonen har også kuttet flere milliarder kroner i finansiell støtte til PA etter at forholdet Ramallah og Washington surnet som følge av Det hvite hus beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

Det var 21. mai at den palestinske presidenten Mahmoud Abbas erklærte at PA opphever alle avtaler og forståelser med Israel og USA. Abbas sa dette var et svar på gjentatte israelske brudd på disse avtalene, inkludert den planlagte ensidige annekteringen av deler av Vestbredden.

Avtalen som nå er sagt opp er Paris-protokollen fra 1994, et traktat som opprettet en tollunion mellom Israel og PA. PA har ikke en internasjonal havn, som betyr at all gods som skal inn og ut av Vestbredden må passere gjennom israelske grenseoverganger. Israel har hatt ansvaret med å ta inn skatt på import og eksport, for så å overføre disse skattepengene til PA.

Selv om det altså er deres penger nekter PA å ta dem imot fra Israel.

Nylig lånte Israel ut over 2,1 milliarder kroner til PA, som skulle gå hjelpe dem med å håndtere de finansielle utfordringene som følge av koronakrisen. Lånet var ment som et ekstrabidrag til de eksisterende skatteoverføringene til PA. Hva som skjer med det lånet nå som avtalene sies opp er uvisst.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart