Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Palestinere skal angivelig ha blitt arrestert av PA for å uttrykke støtte til israelsk suverenitet, på israelsk TV

Hvis palestinere kaller deg forræder? - Halas (jeg har fått nok), jeg velger Israel - jeg er redd for Abbas, sier palestineren med barnet på armen til israelsk journalist. (Skjermdump fra videoklipp, Kanal 13)
Hvis palestinere kaller deg forræder? - Halas (jeg har fått nok), jeg velger Israel - jeg er redd for Abbas, sier palestineren med barnet på armen til israelsk journalist. (Skjermdump fra videoklipp, Kanal 13)
Ifølge en israelsk journalist er minst 6 palestinere blitt arrestert av de palestinske selvstyremyndighetene (PA) for å gi uttrykk for støtte til Israels plan for Vestbredden.

De palestinske selvstyremyndighetene (PA) har arrestert flere personer som i følge flere kilder har uttrykt støtte for israelsk suverenitet i deler av Vestbredden. PA avviser dette, skriver avisen Times of Israel.

I et israelsk TV-program på kanal 13 i begynnelsen av juni, fortalte flere palestinere på Vestbredden at de ønsker å bli israelske statsborgere hvis Israel går videre med planen for Vestbredden. Les MIFF Danmarks artikkel om TV-programmet her.

Palestinernes uttalelser til den israelske journalisten Tzvi Yeheskeli står i skarp kontrast til PAs påstander om at palestinerne står samlet i kampen mot israelsk suverenitet på Vestbredden. Ifølge undersøkelser er de fleste palestinere motstandere av Israels plan for Vestbredden.

Palestinerne som kom med uttalelsene i TV-programmet ble filmet med skjult kamera og deres identitet ble skjult.

“Jeg vil ha et israelsk identitetskort,” sa en palestiner. En annen palestiner sa at han ikke anså “israelerne for å være hans fiende, i motsetning til deres regjering.” En tredje sa at han “velger Israel” og ikke er redd for å si det offentlig.

Tzvi Yehezkeli som lagde TV-programmet er en kjent israelsk journalist. Ifølge Yehezkeli ble minst seks palestinere som var positive til Israels plan for Vestbredden arresterte av PAs sikkerhetstjeneste.

– Jeg er overrasket over at de palestinske myndighetene klarte å finne og arrestere noen av dem, selv om jeg hadde dekket til ansiktene og forvrengt stemmene deres, uttalte Yehezkeli til AFP.

En palestiner som ble kontaktet av AFP fortalte at hans pårørende som hadde kritisert PA i TV-programmet, hadde blitt fengslet i flere uker av det palestinske politiet og skulle stilles for en domstol.

Vedkommende uttalte at han også støtter israelsk suverenitet og tross «frykten» for å bli arrestert tilføyde at han håper Israel vil gi dem israelsk statsborgerskap.

Flere PA-sikkerhetskilder avviste påstandene overfor AFP.

“Vi har ikke arrestert noen i forbindelse med denne saken,” sa talsmann for det palestinske innenriksdepartementet Ghassan Nimr til AFP. Talsmannen for det palestinske politiet Louay Arzeikat har også avvist at palestinere skal ha blitt arresterte som følge av deres uttalelser i programmet.

Ifølge planen var den 1. juli satt som datoen da den israelske regjeringen kunne diskutere planen for Vestbredden. Planen for Vestbredden er en viktig del av den israelsk-palestinske fredsplanen (Donald Trumps fredsplan) som støttes av Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Trumps fredsplan legger opp til israelsk suverenitet over de jødiske bosetningene og Jordandalen på Vestbredden – et territorium som Israel har kontrollert siden Seksdagskrigen i 1967. Les MIFFs artikler om annektering her.

Ifølge Netanyahu vil det ikke bli gitt israelsk statsborgerskap til palestinere, hvilket antyder at det kan bli snakk om å opprette PA-kontrollerte enklaver i Jordan-dalen i de palestinske byer som vil komme inn under full israelsk kontroll.

Palestinske ledere har advart om at israelsk suverenitet over deler av Vestbredden vil knuse ethvert håp om varig fred og en tostatsløsning og vil utløse en ny intifada. Les denne artikkelen fra MIFF Danmark om hvorfor Natasha Hausdorff mener at israelsk suverenitet ikke er en hindring for en to-statløsning. Sitat:

Det kan ikke understrekes tydelig nok at , i motsetning til mye av retorikken, så vil Israels plan for område C ikke skade fremtidige forhandlinger. I forslaget om tostatsløsning forestilte man seg at suverent israelsk territorium skulle gis i landbytte. Det seneste forslaget er Trump-planen, hvor det fremkommer at betydelige deler av Israels suverene områder i Negev skulle utveksles på denne måten. Israel har forhandlet om landområder hvor dets lover gjelder fullt ut og viser med tydelighet at de ønsker å gå videre med dette. Det har vært partenes og det internasjonale samfunnets urokkelige holdning at en fredsavtale kun er mulig gjennom direkte forhandler mellom partene. Hvis det bare er en ørlite sjanse for at Israels plan kan tvinge den palestinske ledelsen til forhandlingsbordet, så fortjener den full støtte fra det internasjonale samfunnet.

Natasha Hausdorff
UK Lawyers for Israel

Omtrent 88% av palestinerne er motstandere av Trump-planen, ifølge en meningsmåling gjennomført av The Palestinian Center for Policy and Survey Research i juni. 52% av de spurte ga uttrykk for at de støtter en væpnet kamp mot Israel.

De siste ukene har det vært demonstrasjoner mot israelsk suverenitet og Trumps plan på Vestbredden.
Ifølge Yehezkeli som har vært korrespondent i de palestinske områdene i 25 år er det tydelig at det også er mange palestinere som ikke deler deres lederes sterke uvilje mot planen.

Noen av palestinerne Yehezkeli snakket med har sagt at «vi er likegyldige om israelsk suverenitet» og at «de palestinske myndihetene har feilet og er korrupte». Ifølge Yehezkeli er han irritert over ikke at kommentarene ikke kom med TV-programmet.

Yehezkeli understreker at familiene til de intervjuede har i etterkant fortalt ham om arrestasjonene og at han føler seg «ansvarlig» for det.

Artikkelen er skrevet av Rika Sissi Greenberg for miff.dk og bearbeidet for miff.no av Kjetil Ravn Hansen.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart