Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israel gir palestinerne mer kontroll over strømforsyningen

Israel har overført flere transformatoranlegg på Vestbredden til palestinske myndigheter. (Foto: COGAT)

Israel Electric Corporation har gitt de palestinske selvstyremyndighetene kontrollen over tre transformatorstasjoner på Vestbredden, i Tarqumiyah nær Hebron, Qalandyah nær Jerusalem og i Nablus, skriver Ha’aretz.

Til tross for diplomatisk stillstand med Israel, så ønsker de palestinske myndighetene avtalen velkommen. Anleggene vil bedre strømforsyningen på Vestbredden. Den palestinske regjeringen sier dette kan være et skritt mot å bygge en integrert kraftleverandør i de palestinske selvstyreområdene.

– Vi gleder oss over samarbeidet og ordningen for å kunne levere strøm over hele Vestbredden, sier den palestinske statsminister Muhammad Shtayyeh.

Også i 2017 overførte Israel kontrollen over et anlegg i Jenin til palestinerne.

Frem til nå har mesteparten av palestinernes energibehov på Vestbredden blitt levert av Jerusalem District Electricity Corporation, et delvis privat selskap hvor Jerusalem kommune og flere palestinske byer er medeiere. De kjøper strømmen fra Israel og leverer den til palestinske forbrukere via høyspentledninger.

De siste årene har palestinerne rapportert om hyppige strømbrudd, delvis på grunn av et overbelastet system, men også fordi PA ikke betaler regningene. Ifølge det israelske selskapet som leverer strømmen skal palestinske myndigheter ha utestående strømregninger på nesten fem milliarder kroner.

Nå som palestinerne får kontroll over mer av strømnettet på Vestbredden vil det bli mer ordnede forhold på strømforsyningen, men Israel Electric Corporation understreker at avtalen ikke betyr gjelden er ettergitt.

Israelske myndigheter sier avtalen også vil bedre strømforsyningen for israelske bosettere på Vestbredden. Den vil også bidra til å gjøre infrastrukturen på Vestbredden mer lik den som finnes i Israel.

– Etableringen og driften av de tre nettstasjonene i Judea og Samaria vil føre til en dramatisk forbedring i tilførselen av elektrisitet til både jødiske og arabiske samfunn, sier energiminister Yuval Steinitz, som bruker det historiske navnet på området.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart