Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Palestinerne gjenopptar samarbeidet med Israel

Den palestinske statsministeren Mohammad Shtayyeh sier samarbeidet med Israel blir gjenopptatt. (Foto: PA Ministry)

De palestinske selvstyremyndighetene (PA) vil gjenoppta det sivile og sikkerhetsmessige samarbeidet med Israel, opplyser den palestinske statsministeren Mohammad Shtayyeh. Det skriver Israel Hayom.

Palestinerne avsluttet samarbeidet i mai på grunn av Israels nå skrinlagte planer om å annektere deler av Vestbredden og Jordandalen.

En av årsakene til at samarbeidet gjenopptas er den pågående koronakrisen. Hundretusenvis av israelere og titusenvis av palestinere pendler hver dag fra Vestbredden og inn i Israel for å arbeide. Derfor er det nødvendig med koordinering for å hindre spredning av viruset, mener Shtayyeh.

– Livet vårt er så sammenkoblet med israelernes at det ikke finnes noen måte vi kan bekjempe viruset på alene, sier den palestinske statsministeren.

Israel og PA har i en årrekke hatt et tett sikkerhetssamarbeid. Det har vært fruktbart for begge parter. Samarbeidet har gjort at PA har fått viktig informasjon fra Israel om angrepsplaner fra Hamas og andre rivaliserende grupper mot palestinske myndigheter og mot president Mahmoud Abbas.

Men heller ikke for Israel er dette ubetydelig. Palestinske sikkerhetsstyrker har bidratt til å avverge flere terrorangrep de siste årene. De har også flere ganger hjulpet israelere som har forvillet seg inn på PA-kontrollerte områder og de har også hjulpet israelske soldater som har kjørt feil vei.

Ifølge palestinske kilder vil samarbeidet bli gjenopptatt øyeblikkelig. Det norske utenriksdepartementet har sendt ut en pressemelding hvor de ønsker den palestinske beslutningen om å gjenoppta samarbeidet velkommen.

– Norge ønsker velkommen Den palestinske selvstyremyndighetens beslutning om å gjenoppta samarbeidet med Israel, basert på de signerte israelsk-palestinske bilaterale avtalene. Jeg håper dette vil bane vei for en ny og mer konstruktiv fase i forholdet mellom partene, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Avgjørelsen om å fornye samarbeidet med Israel blir derimot fordømt av Hamas.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart