Den palestinske statsministeren Mohammad Shtayyeh sier samarbeidet med Israel blir gjenopptatt. (Foto: PA Ministry)

Palestinerne gjenopptar samarbeidet med Israel

De palestinske selvstyremyndighetene (PA) vil gjenoppta det sivile og sikkerhetsmessige samarbeidet med Israel, opplyser den palestinske statsministeren Mohammad Shtayyeh. Det skriver Israel Hayom.

Palestinerne avsluttet samarbeidet i mai på grunn av Israels nå skrinlagte planer om å annektere deler av Vestbredden og Jordandalen.

En av årsakene til at samarbeidet gjenopptas er den pågående koronakrisen. Hundretusenvis av israelere og titusenvis av palestinere pendler hver dag fra Vestbredden og inn i Israel for å arbeide. Derfor er det nødvendig med koordinering for å hindre spredning av viruset, mener Shtayyeh.

– Livet vårt er så sammenkoblet med israelernes at det ikke finnes noen måte vi kan bekjempe viruset på alene, sier den palestinske statsministeren.

Israel og PA har i en årrekke hatt et tett sikkerhetssamarbeid. Det har vært fruktbart for begge parter. Samarbeidet har gjort at PA har fått viktig informasjon fra Israel om angrepsplaner fra Hamas og andre rivaliserende grupper mot palestinske myndigheter og mot president Mahmoud Abbas.

Men heller ikke for Israel er dette ubetydelig. Palestinske sikkerhetsstyrker har bidratt til å avverge flere terrorangrep de siste årene. De har også flere ganger hjulpet israelere som har forvillet seg inn på PA-kontrollerte områder og de har også hjulpet israelske soldater som har kjørt feil vei.

Ifølge palestinske kilder vil samarbeidet bli gjenopptatt øyeblikkelig. Det norske utenriksdepartementet har sendt ut en pressemelding hvor de ønsker den palestinske beslutningen om å gjenoppta samarbeidet velkommen.

– Norge ønsker velkommen Den palestinske selvstyremyndighetens beslutning om å gjenoppta samarbeidet med Israel, basert på de signerte israelsk-palestinske bilaterale avtalene. Jeg håper dette vil bane vei for en ny og mer konstruktiv fase i forholdet mellom partene, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Avgjørelsen om å fornye samarbeidet med Israel blir derimot fordømt av Hamas.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart