Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Dette er en seier for Hamas og terrorisme

Dommerne Marc Perrin de Brichambaut (bak t.v.), Péter Kovács og Reine Alapini-Gansou var uenige i saken. (Foto: ICC)
Kraftige reaksjoner på beslutningen til Den internasjonale straffedomstolen.

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag besluttet fredag 5. februar at de har jurisdiksjon til å etterforskere israelere og palestinere for påståtte krigsforbrytelser som har funnet sted på Vestbredden, Gazastripen og Øst-Jerusalem. Israels statsminister Benjamin Netanyahu kritiserer avgjørelsen og kaller straffedomstolen et politisk tribunal, skriver Times of Israel.

– I dag beviste ICC nok en gang at de er et politisk organ og ikke en rettsinstitusjon. ICC ignorerer virkelige krigsforbrytelser og forfølger heller staten Israel, en rettsstat med en sterk demokratisk regjering og som ikke er medlem av ICC, sier Netanyahu, som mener avgjørelsen er en seier for Hamas og andre palestinske terrorgrupper. Han sier videre:

– ICC ignorerer demokratienes rett til å forsvare seg selv mot terrorisme.

Det var tre dommere som vurderte om ICC hadde jurisdiksjon i området, noe Israel, Tsjekkia, Tyskland, Østerrike, Australia, Ungarn og flere andre land har argumentert med at de ikke har. Det ble heller ingen enstemmig avgjørelse. Dommer Péter Kovács var svært uenig med flertallet.

«Jeg finner verken majoritetens tilnærming eller begrunnelse passende i å besvare de spørsmål som er lagt frem for denne salen, og etter mitt syn, har de ingen juridisk basis i Roma-vedtektene, og enda mindre i folkeretten», skriver Kovács i det som ikke kan tolkes annet enn en svært kraftig dissens.

Israels utenriksminister Gabi Ashkenazi sier ICCs beslutning «belønner palestinsk terrorisme og palestinske myndigheters motvilje til å vende tilbake til direkte forhandlinger med Israel». Han mener dette vil bidra til ytterligere polarisering og gjøre forhandlinger enda vanskeligere.

Det amerikanske utenriksdepartementet sier at de fortsatt holder på å gjennomgå beslutningen, men at Biden-administrasjonen har «alvorlige bekymringer for ICCs forsøk på å utøve sin jurisdiksjon over israelsk personell».

– Vi har alltid hatt den holdingen at domstolens jurisdiksjon bør være forbeholdt land som gir samtykke til det eller når FNs sikkerhetsråd bestemmer det, sier talsperson Ned Price. Verken Israel eller USA er medlemmer av ICC.

Den internasjonale straffedomstol er ment å tjene som en domstol i siste instans når et lands eget juridiske system ikke er i stand til er uvillig til å etterforske og tiltale krigsforbrytelser. Det israelske forsvaret har derimot mekanismer for å undersøke påståtte forseelser begått av eget personell, så selv om ICC skulle åpne etterforskning betyr det ikke nødvendigvis at det blir noen sak eller domfellelse.

Den internasjonale straffedomstolen etterforsker ikke stater, men enkeltpersoner. Israelske tjenestemenn sier de ikke forventer noen umiddelbare trusler mot ledende israelske militære eller politiske personer.

Siden Israel er fundamentalt uenig i at Den internasjonale straffedomstolen har jurisdiksjon i området, valgte de å ikke argumentere for sitt syn overfor ICC. Det gjør også at Israel ikke har mulighet til å anke selve avgjørelsen.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart