Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Det har vært mange demonstrasjoner på Vestbredden mot de palestinske myndighetene den siste tiden. Demonstrantene krever åpenhet rundt etterforskningen av dødsfallet til aktivisten Nizar Banat. Mange demonstranter har blitt arrestert av palestinske sikkerhetsstyrker. Dette bildet er fra en demonstrasjon i Ramallah 24. juni 2021. (Foto: Flash90)

Norge/EU: Palestinske myndigheters vold mot menneskerettighetsaktivister er uakseptabel

Usedvanlig krass fordømmelse av de palestinske selvstyremyndighetene.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

EU har sendt ut en uttalelse, som EØS-landene Norge, Sveits og Storbritannia også stiller seg bak, hvor de kritiserer de palestinske selvstyremyndighetene (PA) for vold og arrestasjon av meningsmotstandere.

Bakgrunnen for kritikken er at palestinske sikkerhetsstyrker den 21. og 22. august arresterte flere titalls palestinske aktivister i Ramallah. Aktivistene krever åpenhet rundt etterforskingen av dødsfallet til den politiske aktivisten Nizar Banat, som døde under en arrestasjon av palestinske sikkerhetsstyrker den 24. juni. Banat, som åpent kritiserte de palestinske myndighetene, skal ifølge vitner ha blitt banket kraftig opp i forbindelse med arrestasjonen.

Noen av demonstrantene som ble arrestert den 21. og 22. august er senere blitt løslatt igjen, men fortsatt sitter flere av dem i palestinske fengsler.

«Disse hendelsene, i tillegg til rapporter om mishandling, er bekymringsfulle og føyer seg i rekken av rapporter om en økning i tilsynelatende politisk motiverte arrestasjoner fra de palestinske myndighetene de siste månedene. EU og likesinnede land forventer at de palestinske myndighetene følger standardene i de internasjonale menneskerettighetskonvensjonene de har tilsluttet seg, inkludert ytringsfrihet, organisasjons- og forsamlingsfrihet», skriver EU.

Det er sjeldent det internasjonale samfunnet kommer med så krass kritikk og fordømmelse av de palestinske selvstyremyndighetene.

«Vold mot fredelige menneskerettighetsforkjempere, aktivister og demonstranter er uakseptabelt. EU og likesinnede land oppfordrer palestinske myndigheter til å raskt konkludere i etterforskningen av dødsfallet til Nizar Banat på en måte som gir offentligheten innsyn, og sørge for at de ansvarlige blir hold ansvarlig», konkluderer EU med.

Det er ikke bare menneskerettighetsforkjempere og aktivister som har fått kjenne på volden fra de palestinske sikkerhetsstyrkene. Også palestinske journalister har blitt pågrepet og fått juling. De har bedt FN om beskyttelse.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart