Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Over 10.000 palestinere på Gazastripen jobber for den israelske moteindustrien. Her forbereder de klesplagg som skal til salgs i israelske butikker. Rundt 30-40 tekstilfabrikker på Gaza jobber for israelske kunder. (Foto: Skjermdump Majalla)

Arabisk TV-reportasje: – Ti tusen palestinere på Gazastripen jobber for den israelske moteindustrien

Saudi-Arabisk nyhetsbyrå har sett på det økonomiske samarbeidet mellom Israel og Gazastripen.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Visste du at over 10.000 palestinere på Gazastripen jobber for den israelske moteindustrien? Sannsynligvis ikke, for denne samhandelen mellom Israel og Gazastripen er relativt ukjent. Men nå har en arabisk TV-kanal besøkt Gaza og laget en reportasje om det industrielle samarbeidet med Israel.

– Du vil kanskje ikke tro det du ser og nå skal få høre, sier journalisten fra det saudiarabiske mediehuset Majalla i starten av reportasjen.

De siste årene har tekstilindustrien på Gazastripen hatt en eksplosiv vekst. I 2017 var det rundt 2000 som jobbet i denne bransjen og kundene var stort sett det lokale markedet på den palestinske enklaven. Men de siste årene har tekstilindustrien på Gaza startet samarbeid med flere israelske firmaer.

– Vi leverer varene raskt, har høy kvalitet og konkurransedyktige priser, sier Hussein Abu Al-Bawab, eier av en av fabrikkene som har kunder i Israel.

Arbeiderne er palestinere og fabrikkene er palestinsk-eid, mens kundene er moteindustrien i Israel. Fabrikkene får levert materiale og design fra Israel, så blir plaggene sydd etter oppskriften på tekstilfabrikkene på Gazastripen.

– Vi klarte å gjenopprette det israelske markedets tillit til å samarbeide med oss på Gazastripen. I dag er det er mer enn 12.000 palestinske arbeidere som jobber på Gazastripen for israelske selskaper, forklarer Al-Bawab.

I dag er det mellom 30 og 40 tekstilfabrikker på Gazastripen som i hovedsak jobber for israelske kunder. Den største ansetter over 800 palestinere alene. Hver uke fraktes rundt ti lastebillass med varer fra Gazastripen til kundene i Israel. Handelen med Israel utgjør over 85 millioner kroner i måneden.

– Vi har arbeid, takk Gud, og fabrikken vår er oppe og går. Tekstilnæringen er også ute etter å ansette enda flere i tiden fremover. Sjefen min sier at hvis jeg vet om noen som trenger jobb, så må jeg sende de til ham, sier palestinske Emad Ahil, som jobber på en tekstilfabrikk med 300 ansatte.

– Da vi ikke hadde jobber var det høy arbeidsledighet. Dette arbeidet hjelper vår situasjonen på Gazastripen, sier han om jobbmulighetene som er skapt.

En mann som har to sønner på 22 og 23 år sier at han håper det kan åpnes enda flere tekstilfabrikker i tiden fremover. Det er mange som ønsker jobb.

– Jeg håper det åpnes flere fabrikker, så enda flere kan få seg en jobb og bygge seg en fremtid. God økonomi er fremtiden til våre barn og våre liv, sier mannen, som ikke ønsker å ha navnet sitt på trykk i reportasjen.

Han får støtte av en annen som jobber i den blomstrende tekstilindustrien, som også ønsker å være anonym. Han sier mange er lei av over 15 år med konflikt og krig mellom Israel og Hamas og at de ønsker å forbedre livet sitt.

– Så lenge grenseovergangen er åpen vil arbeidernes forhold og lønnsvilkår bli bedre. Vi ønsker få på plass enda flere fabrikker, sånn at de som ønsker jobbmuligheter skal få det, sier han i den saudiarabiske TV-reportasjen.

Den arabiske journalisten avslutter reportasjen med å si at samhandelen mellom Israel og Gazastripen gir håp om et bredere samarbeid i fremtiden. Så spørs det hvor mye det hjelper for å dempe konflikten mellom Israel og islamistene i Hamas. En forbedring av Gazas økonomi vil ikke avradikalisere terrorgruppen Hamas, skriver Amos Gilad og Michael Milshtein i en kronikk.

Israel har sammen med Egypt en våpenblokade av Gaza, for å forhindre fri flyt av våpen inn til islamistene som regjerer. Blokaden skal ikke forhindre transport av sivile varer. I 2019 var det nesten 100.000 lastebillass med varer som krysset grensen fra Israel og inn på Gazastripen. I tillegg var det rundt 3500 lastebillass med eksportvarer som gikk ut fra enklaven.

Her kan du se den saudiarabiske TV-reportasjen fra Gazastripen:

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart