Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Palestinerne søker støtte hos Putin

Mahmoud Abbas tar imot Vladimir Putin til et møte i Betlehem den 26. juni 2012. (Foto: Issam Rimawi/Flash90)
Det vil være en ulykke for palestinerne hvis de nok en gang havner på feil side i en stor konflikt, skriver kommentator Harald Stanghelle i Aftenposten.

I en samtale med den palestinske presidenten Mahmoud Abbas kom den russiske presidenten Vladimir Putin mandag 18. april med fordømmelse av Israel for det han kaller en eskalering av situasjonen på Tempelhøyden.

Fordømmelsen fra Putin kom etter at Israel stemte for å kaste Russland ut av FNs menneskerettighetsråd. Det har ført til et anstrengt forhold mellom Israel og Russland. I telefonsamtalen skal Putin ha forsikret Abbas om at Russland vil støtte palestinerne på den internasjonale scenen.

Ifølge den israelske avisen Ha’aretz skal de palestinske myndighetene ha vært skuffet over dempede reaksjoner fra USA og EU etter bråket på Tempelhøyden, hvor flere titalls palestinere ble skadet og hundrevis arrestert etter voldelige sammenstøt med israelske sikkerhetsstyrker.

Derfor har palestinerne i større grad vendt seg mot Russland og Putin. I samtalen fikk Abbas også forsikringer om at Russland ville fortsette å forsyne palestinerne med hvete og andre russiske produkter fremover.

Abbas, som skal ha initiert kontakten, takket Putin for hans støtte til palestinernes sak. Kommentator Harald Stanghelle skriver i Aftenposten at det er «helt absurd når palestinerne ber Putin om støtte». Han mener det er en ulykke for palestinerne om de nok en gang havner på feil side av historien i en stor internasjonal konflikt.

«Samtidig vil det være en ulykke for palestinerne om man enda en gang havner på feil side i en stor internasjonal konflikt, slik man eksempelvis gjorde under den første Gulfkrigen», skriver Stanghelle.

Under den første Gulfkrigen støttet palestinerne den irakiske diktatoren Saddam Hussein, som blant annet drepte tusenvis av sivile kurdere i et gassangrep noen år tidligere.  Flere palestinske byer har satt opp monumenter for å hedre Saddam Hussein.

Hussein var en langvarig støttespiller av palestinerne og ga millioner av dollar til familiene til selvmordsbombere under Den andre intifadaen. Han er fortsatt populær hos mange palestinerne etter at Irak avfyrte 39 Scud-raketter mot Israel under Golfkrigen i 1991. Da arrangerte palestinerne også parader for å ære og vise støtte til tyrannen.

Nå frykter Stanghelle at palestinerne omfavner nok en tyrann.

«Virkelig absurd blir dette når Abbas i samtalen med Putin ifølge Haareetz understreket «viktigheten av å få slutt på israelsk okkupasjon av palestinsk område». Det er altså dette palestinernes leder ønsker hjelp til. Fra et Russland som i all sin brutalitet viser frem ambisjoner om selv å bli en okkupant», skriver Stanghelle avslutningsvis.

Mens Israel helt siden invasjonen første dag har fordømt Russland, har det palestinske lederskapet valgte å ikke fordømme Russland. Russland har også en relativt stor støtte blant den palestinske sivilbefolkningen.

I forbindelse med den russiske invasjonen av Ukraina har flere prøvd å trekke paralleller mellom krigen i Ukraina og forholdet mellom Israel og palestinerne. Det blir fullstendig feil. Det er svært lite som er sammenlignbart mellom de to konfliktene. Slike sammenligninger er en ren misbruk av ukrainernes lidelse i et forsøk på å delegitimere og demonisere Israel. Les mer på temasiden Hvorfor Russland og Ukraina er noe annet enn Israel og palestinerne.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart