Mahmoud Abbas tar imot Vladimir Putin til et møte i Betlehem den 26. juni 2012. (Foto: Issam Rimawi/Flash90)

Palestinerne søker støtte hos Putin

Det vil være en ulykke for palestinerne hvis de nok en gang havner på feil side i en stor konflikt, skriver kommentator Harald Stanghelle i Aftenposten.

I en samtale med den palestinske presidenten Mahmoud Abbas kom den russiske presidenten Vladimir Putin mandag 18. april med fordømmelse av Israel for det han kaller en eskalering av situasjonen på Tempelhøyden.

Fordømmelsen fra Putin kom etter at Israel stemte for å kaste Russland ut av FNs menneskerettighetsråd. Det har ført til et anstrengt forhold mellom Israel og Russland. I telefonsamtalen skal Putin ha forsikret Abbas om at Russland vil støtte palestinerne på den internasjonale scenen.

Ifølge den israelske avisen Ha’aretz skal de palestinske myndighetene ha vært skuffet over dempede reaksjoner fra USA og EU etter bråket på Tempelhøyden, hvor flere titalls palestinere ble skadet og hundrevis arrestert etter voldelige sammenstøt med israelske sikkerhetsstyrker.

Derfor har palestinerne i større grad vendt seg mot Russland og Putin. I samtalen fikk Abbas også forsikringer om at Russland ville fortsette å forsyne palestinerne med hvete og andre russiske produkter fremover.

Abbas, som skal ha initiert kontakten, takket Putin for hans støtte til palestinernes sak. Kommentator Harald Stanghelle skriver i Aftenposten at det er «helt absurd når palestinerne ber Putin om støtte». Han mener det er en ulykke for palestinerne om de nok en gang havner på feil side av historien i en stor internasjonal konflikt.

«Samtidig vil det være en ulykke for palestinerne om man enda en gang havner på feil side i en stor internasjonal konflikt, slik man eksempelvis gjorde under den første Gulfkrigen», skriver Stanghelle.

Under den første Gulfkrigen støttet palestinerne den irakiske diktatoren Saddam Hussein, som blant annet drepte tusenvis av sivile kurdere i et gassangrep noen år tidligere.  Flere palestinske byer har satt opp monumenter for å hedre Saddam Hussein.

Hussein var en langvarig støttespiller av palestinerne og ga millioner av dollar til familiene til selvmordsbombere under Den andre intifadaen. Han er fortsatt populær hos mange palestinerne etter at Irak avfyrte 39 Scud-raketter mot Israel under Golfkrigen i 1991. Da arrangerte palestinerne også parader for å ære og vise støtte til tyrannen.

Nå frykter Stanghelle at palestinerne omfavner nok en tyrann.

«Virkelig absurd blir dette når Abbas i samtalen med Putin ifølge Haareetz understreket «viktigheten av å få slutt på israelsk okkupasjon av palestinsk område». Det er altså dette palestinernes leder ønsker hjelp til. Fra et Russland som i all sin brutalitet viser frem ambisjoner om selv å bli en okkupant», skriver Stanghelle avslutningsvis.

Mens Israel helt siden invasjonen første dag har fordømt Russland, har det palestinske lederskapet valgte å ikke fordømme Russland. Russland har også en relativt stor støtte blant den palestinske sivilbefolkningen.

I forbindelse med den russiske invasjonen av Ukraina har flere prøvd å trekke paralleller mellom krigen i Ukraina og forholdet mellom Israel og palestinerne. Det blir fullstendig feil. Det er svært lite som er sammenlignbart mellom de to konfliktene. Slike sammenligninger er en ren misbruk av ukrainernes lidelse i et forsøk på å delegitimere og demonisere Israel. Les mer på temasiden Hvorfor Russland og Ukraina er noe annet enn Israel og palestinerne.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

2 kommentarer

  1. Takk for den kontekstualiserende kommentaren, Jan B Rødner! Mye av dette var nytt for meg. Nå har jeg bl.a. fått lest meg litt opp på Abbas’ bok «The Connection between the Nazis and the Leaders of the Zionist Movement» (det er en ganske utførlig Wikipedia-artikkel viet til den), som altså virker like gal som tittelen gir indikasjon om, med en hovedtese om at sionistbevegelsens ledere var medansvarlige for holocaust, og der det virker som om han trekker opp flere klassiske holocaust-benekter-strategier, som et ønske om å nedjustere antallet drepte jøder kraftig (til under en million), og å benekte at det fantes gasskamre i de tyske utryddelsesleirene. Og dette er altså partneren man skal bygge en fredelig fremtid sammen med. Det er tydelig at israelerne trenger betydelige mengder hell og lykke med på den veien, for å si det mildt.

  2. Langt på vei enig med Stanghelle. Men han mangler en vesentlig dimensjon. Ideen med å sette den palestina-arabiske saken i front for angrepene mot Israel kom på begynnelsen av 1960-tallet fra KGB. PLO var et ektefødt barn av Sovjetunionens kamp for hegemoni i Midtøsten og å nå frem med landbro til Det Indiske Hav. Den ble støttet med enorm eksport av tunge våpen til Syria og Egypt og ble opptakten til 6-dagerskrigen. Slike ambisjoner har de fremdeles, hvilket vises i Russlands inngripen i Irak, Syria, Kurdistan og nu sist i Ukraina og en rekke andre stater. Abbas har sin utdannelse bl.a. fra Moskva hvor han tok sin doktorgrad i historie på å benekte holocaust. Så båndene til Russland og Putin er åpenbare, mange og går langt tilbake i tid. Grunnen til at Abbas kan holde på slik er at stort sett blir den slags ignorert av media som heller fremhever alle de usannhetene Abbas kommer med som er myntet på vestlige media. Men som altså er totalt forskjellig fra det han sier til sitt hjemlige publikum. Jeg tror vi trygt kan regne med at denne artikkelen av Stanghelle kommer til å få liten effekt og bli aktivt glemt, på linje med Abbas´ fornektelse av holocaust, støtte til Saddam Hussein, insistering på milliardbeløp til å belønne terrorister og fortsatt omfattende antisemittisme i skolebøkene for alle trinn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart