Et klart flertall av palestinerne mener steinkasting, vold og terror er den beste måten å få sin egen stat på. (Foto: Flash90)

Flertallet av palestinerne foretrekker vold og terror fremfor forhandlinger

Det er også liten støtte for en tostatsløsning blant palestinerne, viser en spørreundersøkelse.

En ny spørreundersøkelse utført av Palestinian Center for Policy and Survey gir oss et innblikk i palestinernes tanker og meninger. Noen av resultatene i spørreundersøkelsen er dog svært bekymringsfulle og må tas i betraktning når man snakker om den israelsk-palestinske konflikt.

Spørreundersøkelsen viser blant annet at hvis det hadde vært valg i dag ville palestinerne foretrukket en terrorist til å være deres leder. Hamas-leder Ismail Haniyeh ville klart vunnet valget (54%) over dagens sittende president Mahmoud Abbas (38%).

Abbas ble i 2006 valgt til president for en fireårsperiode, men har nå sittet i 18 år som leder for palestinerne uten å være valgt på nytt. Han lovet nyvalg i 2021, men valget ble som flere ganger tidligere avlyst, da Abbas innså at han sannsynligvis ville tape valget mot Hamas-lederen.

Palestinsk politikk er delt inn i to store fraksjoner, Fatah og Hamas. Hvis valget stod mellom Marwan Barghouti (59%) fra Fatah og Haniyeh (39%) fra Hamas ville førstnevnte vært palestinernes foretrukne valg. Problemet er at han Barghouti er dømt til fem livstidsstraffer for sin rolle i drapet på fem personer. Han sitter i dag i israelsk fengsel.

Begge de foretrukne kandidatene til palestinerne er altså terrorister.

Undersøkelsen til PCPSR gir oss også et interessant innblikk i hvordan palestinerne ser på forholdet til Israel. Mens internasjonale aktører som USA, EU, Norge og andre, stadig gir uttrykk for støtte til den såkalte «tostatsløsningen», så er det bare 40% av palestinerne som støtter den ideen. 32% støtter en «enstatsløsning» med «like rettigheter for alle».

På spørsmål om hva de mener er den mest effektive måten å «ende israelsk okkupasjon og bygge en uavhengig stat» på svarer 68% av palestinerne vold. 44% sier væpnede kamp [dvs. terrorkampanje som den Andre intifada] og 24% svarer «folkelig motstand» [palestinsk eufemisme for terrorangrep som skyting, knivstikking og bilangrep]. Bare 25% av palestinerne mener «forhandlinger» er beste løsning.

I forbindelse med Oslo-avtalene på 90-tallet fikk palestinerne selvstyre og de palestinske selvstyremyndighetene (PA) ble opprettet. Men hva tenker palestinerne om sine egne myndigheter? Hele 84% svarer at de mener PA er korrupt i undersøkelsen. Flertallet av palestinerne, 55%, mener at PA er en byrde for palestinerne. Bare 39% ser på PA som en ressurs for det palestinske folk. 49% svarer at en oppløsing av PA er den beste metoden for å bryte den nåværende politiske blindveien.

Et klart flertall av palestinerne (73%) tror at Koranen inneholder en profeti om staten Israels undergang. 22% svarer at de ikke tror på det. Enkelte korankjennere mener at det finnes vers i Koranen som forutsier det nøyaktige året for Israels undergang: År 2022. 57% svarer at de ikke tror på dette, men 32% tror på at Israel går under i løpet av 2022.

Dette gjelder blant de 73% som tror på profetien i Koranen.

Palestinerne er også spurt om andre ting, som krigen mellom Russland og Ukraina. 43% av palestinerne klandrer Russland for å ha startet krigen, mens 40% mener det er Ukrainas skyld. Et overveldende flertall av palestinerne (71%) vil at PA forholder seg nøytrale i konflikten.

Hele spørreundersøkelsen kan du lese ved å klikke her.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart