Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas overværer et møte med regjeringen i Ramallah 29. april 2019. (Foto: Flash90)

Demokrati på den palestinske måten

Mahmoud Abbas er nå i gang med sitt 18. år som president i sin første valgte fireårsperiode.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

9. januar var det nøyaktig 17 år siden de palestinske selvstyremyndighetene holdt sitt siste presidentvalg, da Mahmoud Abbas ble demokratisk valgt. Men siden den gang har det ikke vært noen valg, skriver Palestinian Media Watch.

Og det til tross for at det i den palestinske valgloven står at «presidentens embetsperiode skal vare i fire år. Han/hun skal ikke kunne velges for mer enn to perioder». Men selv om loven er krystallklar, så er altså Abbas nå i gang med sitt 18. år av sin første valgte 4-årige periode som president.

Før valget i 2005 var det 1,760,481 registrerte velgere, ifølge palestinske valgmyndigheter. I realiteten, siden Hamas boikottet valget, var det bare 802,077 som avga sin stemme. Av de som stemte var det bare 501,448 som stemte på Abbas, til sammen 28% av de stemmeberettigede palestinerne.

Palestinsk parlamentsvalg er ikke blitt avholdt siden 2006. I desember 2018 oppløste Abbas parlamentet og lovet nyvalg innen 6 måneder, men enda er det ikke avholdt noe nytt parlamentsvalg. Abbas kunngjorde i januar 2021 at valget skulle bli avholdt i mai 2021, men da valget nærmet seg ble det avlyst. Da lå Abbas sitt parti Fatah dårlig an på meningsmålingene og lå i fare for å tape for Hamas, som kalte avlysningen av valget for et kupp.

Støttespillere av Abbas på en støttemarkering i byen Tubas på Vestbredden den 27. september 2020. (Foto: Flash90)

Selv om EU krever at det avholdes valg i de palestinske selvstyreområdene, har de i realiteten ikke gjort noe som helst for å følge opp kravet.

Til tross for fraværet av valg og at det ikke har vært noe parlamentarisk aktivitet (parlamentet har i realiteten ikke møttes siden midten av 2006), viser PAs budsjett at de i årene 2011 til 2018 har brukt ikke mindre enn 290 millioner kroner på «PAs sentrale valgkomité». Tilsvarende brukte PA også 940 millioner kroner på det palestinske parlamentet, tross ingen aktivitet.

I november 2021 innviet PA og EU et nytt bygg for PAs sentrale valgkomité. EU har bevilget 60 millioner kroner til bygningen. Siden det ikke er avholdt valg på mange år, så bør kanskje EU spørre seg hva pengene faktisk går til?

Palestinian Media Watch skriver at i fraværet av en reell demokratisk tradisjon vil det sannsynligvis bryte ut uro i de palestinske områdene når Abbas omsider forlater posisjonen som palestinsk president og leder.

Ifølge palestinske meningsmålinger er de ledende kandidatene til å erstatte Abbas som president Marwan Barghouti, en dømt terrorist som soner fem livstidsstraffer i israelsk fengsel, og Ismail Haniyeh, leder av Hamas, som blir sett på som en terrororganisasjon av Israel, USA og EU. Hvis det ble avholdt et parlamentsvalg basert på valglistene fra det avlyste valget i 2021, ville Hamas vunnet et flertall av setene i parlamentet, slik de gjorde i 2006.

Mens Robert Kennedy Jr. sa at «demokrati er vanskelig og ikke perfekt», så er demokrati på den palestinske måten – hvor valg er en sjelden begivenhet – så langt vist seg å være lettvint for Abbas og Fatah-partiet hans.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart