Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Misfornøyde palestinere krever valg

Palestinske advokater protesterer mot nye lover som de mener bryter med rettsvesenets uavhengighet den 25. juli 2022. (Foto: Flash90)
Det brygger opp til opprør mot det palestinske lederskapet, men president Mahmoud Abbas ser ikke ut til å ville gi fra seg noe av makten sin.

Hundrevis av palestinske politiske aktivister og akademikere forbereder en underskriftskampanje hvor de krever at palestinske myndigheter (PA) holder et snarlig valg, skriver Khaled Abu Toameh i Jerusalem Post.

Den nye kampanjen reflekterer den utbredte misnøyen med det palestinske lederskapet i Ramallah. Det reflekterer også den akutte krisen som PA-lederskapet har stått i de siste ukene, med protester fra advokater, ingeniører og lærere. De må også håndtere økt innflytelse og aktiviteter fra væpnede grupperinger nord på Vestbredden, som de palestinske myndigheter mer eller mindre har mistet kontrollen over.

Kravet om å holde et nytt valg kommer mer enn ett år etter at PA president Mahmoud Abbas avlyste det forrige valget, som etter planen skulle vært avholdt i mai og juli 2021. De fleste mener Abbas avlyste valget fordi han er redd for å tape valget mot sine rivaler i Hamas.

Palestinerne har ikke gått til urnene siden 2006. Da ble Mahmoud Abbas valgt til palestinsk president for en fireårsperiode. Nå har denne fireårsperioden vart i 16 år, uten at palestinerne har hatt mulighet til å kunne velge seg nye ledere.

– Vi jobber nå sammen med en stor gruppe med personligheter og partier, på å utstede et dokument med tusenvis av underskrifter, hvor vi krever at det avholdes valg med en gang, sier Mustafa Barghouti i Palestinian National Initiative og tidligere presidentkandidat .

Ifølge Barghouti er hovedformålet med kampanjen å understreke behovet for demokrati og et samlet nasjonalt lederskap.

– Nå er tiden inne for at folket skal gjenvinne retten til demokrati og valg. Hvis folket ikke ser en demokratisk måte å oppnå sine rettigheter, så vil de ty til vold, og det er det vi har vært vitne til i det siste, sier han.

Også en annen fremtredende palestinsk skikkelse, Nasser al-Kidwa, har en pågående kampanje for å presse det palestinske lederskapet til å støtte store reformer og endringer i det palestinske politiske systemet.

Begge disse kampanjene blir av palestinske politiske analytikere sett på som en direkte utfordring til Abbas og PA-ledelsens autoritære styre.

Foreløpig ser ikke Abbas og hans toppledere ut til å være bekymret for oppropene om reformer og valg. De palestinske sikkerhetsstyrkene forblir lojale mot PA og har kontroll på situasjonen. Det er ingenting som tyder på at det vil endre seg med det første.

Dermed er det lite som tyder på Abbas gir fra seg makten frivillig. Imens øker frustrasjonen og lovløsheten i det palestinske samfunnet.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart