Anniken Huitfeldt (Ap). (Foto: Arbeiderpartiet, flickr)

Fire ting Huitfeldt må vite før hun møter Abbas

I 18 år har Abbas vært et hinder for å oppnå det som skiftende norske regjeringer har uttalt som mål for sin bistand til palestinerne.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Norges utenriksminister har tradisjonelt hatt minst to årlige turer til Israel og palestinske selvstyremyndigheter, hvor ministeren har møter med toppledere i forkant av giverlandskonferanser. Anniken Huitfeldt (Ap) har planlagt neste tur i september, men får denne gang ikke møte Israels statsminister og utenriksminister Yair Lapid. Da Norges ambassadør ba om møte, svarte israelsk utenriksdepartement med å liste opp en rekke negative tiltak som Norge har gjort mot Israel de siste årene.

Ifølge journalist Itamar Eichner i Yedioth Aharonoth ble Huitfeldt avvist etter at Norge i juni valgte å innføre krav om spesialmerking av varer fra israelske bosetninger. Dette vil skade forholdet mellom Norge og Israel, sa Lapid den gang. Israelsk UD brukte også Lapids tette valgkamp-program som forklaring, men israelske statsministre eller utenriksministre har funnet tid til Norges utenriksminister ved tidligere besøk – også når det har vært valgkamp.

I Ramallah derimot, vil nok PA-president Mahmoud Abbas ønske Anniken Huitfeldt hjertelig velkommen. Her er fire ting Huitfeldt bør tenke på når hun møter Abbas. (Punktene har jeg hentet fra en artikkel av Maurice Hirsch i Jerusalem Post 14. juli.)

For det første bør Huitfeldt være klar over at Abbas nesten ikke har noen støtte i befolkningen. Han var upopulær helt fra han ble valgt i 2005. Abbas fikk 67 prosent av stemmene, men bare 45,5 prosent av de stemmeberettigede deltok i valget. I en fersk meningsmåling fra Palestinian Center for Policy and Survey Research (PCPSR) sa 77 prosent av palestinerne at Abbas bør gå av.

For det andre må Huitfeldt tenke på at Abbas ikke er noe annet enn en mislykket diktator. Lovene til palestinske selvstyremyndigheter sier at en president velges til én fireårsperiode, og at vedkommende maksimalt kan sitte to fireårsperioder dersom han blir gjenvalgt. Siden 2005 har Abbas unnlatt å avholde nytt valg, til tross for flere personlige løfter også til norske ledere. I desember 2018 oppløste Abbas palestinernes parlament. Palestinske sikkerhetsstyrker begår stadig omfattende menneskerettighetsbrudd og tortur.

Siden 2006 har Norge gitt milliarder av kroner i bistand med mål om å bygge en demokratisk palestinsk stat. Abbas er personen som mer enn noe annen har ødelagt den drømmen.

For det tredje må Huitfeldt huske at Abbas er ansvarlig for palestinske myndigheters belønningssystem for terrorisme. Under Abbas ble dette lovfestet, og utbetalingene er skrudd opp en rekke ganger, slik at dømte terrorister som har sittet mange år i israelsk fengsel mottar månedslønn som er flere ganger høyere enn palestinske lærere og politifolk.

Her er bare ett eksempel: I 2011 ble israelerne Ruth og Udi Fogel drept sammen med tre av sine barn, Yoav (11 år), Elad (4 år) og Hadas (3 måneder). Fra 2021 økte palestinske myndigheter sin belønning av drapsmennene Amjad Mahmad Awad og Hakim Mazen Awad fra ca. 11.000 kroner i måneden til ca. 16.000 kroner i måneden. Økningen kom da fengselsoppholdet passerte 10 år. For hver ny femårsperiode terroristene sitter i fengsel vil deres månedlige belønning øke, til slutt over 32.000 kroner i måneden.

For det fjerde leder Abbas tre organisasjoner – PLO, PA og Fatah – og ingen av dem har tatt avstand fra sitt mål om å ødelegge Israel. Lederne i disse organisasjonene snakker hele tiden åpent om å etablere et Palestina «fra elven til havet». Blant PLOs medlemsorganisasjoner finner man for eksempel PFLP, en organisasjon som EU og en rekke andre land har på sin terrorliste. Disse organisasjonene blir finansiert av norsk bistand via vår generelle budsjettstøtte til PA.

I 18 år har Abbas vært et hinder for å oppnå det som skiftende norske regjeringer har uttalt som mål for sin bistand til palestinerne. Den dagen Huitfeldt innrømmer dette, vil nok døren til Israels statsminister være åpen.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart