Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Bare 1 av 10 palestinere vil at myndighetene skal stanse terrorister i angrep mot Israel

Et stort flertall av palestinere mener væpnede terrorister skal operere fritt, uten å bli hindret av palestinske selvstyremyndigheter. (Foto: Flash90)
55 prosent av palestinerne sier de vil ha væpnet konfrontasjon og intifada mot Israel, og et flertall tror at vold er beste veien mot en palestinsk stat.

Norske medier har flere teknikker for å skape et falskt bilde av Israel. De siste tiårene har konflikter hvor Israel er involvert blitt dekket ekstremt mye mer enn andre konflikter som krever mange ganger flere menneskeliv. Israels krigføring blir ikke sammenlignet med andre lands krigføring. Palestinske flyktninger blir nevnt utstanselig, men jødiske flyktninger fra arabiske land siden 1940-tallet blir så godt som aldri nevnt, selv om de var flere enn de palestinske.

En annen teknikk mediene bruker, er å unnlate å gjengi palestinsk oppvigleri til vold og hyllest av terror. Mediene finner det også mest passende å ikke gjengi så mye fra palestinske meningsmålinger. Men hos MIFF kan du finne slik informasjon, og nå er det nettopp kommet en ny meningsmåling fra Palestinian Center for Policy and Survey Research (PSR).

Hva tenker palestinerne om terrorister?

72 prosent av palestinerne støtter å danne nye væpnede grupper som kan operere uavhengig av de palestinske selvstyremyndighetene (PA). 87 prosent sier at PA ikke har rett til å arrestere medlemmer av væpnede grupper for å forhindre at de angriper Israel eller for å gi dem beskyttelse. Kun 10 prosent mener at terrorister som fører krig mot Israel skal arresteres.

Hva er det mest effektive tiltaket for å få en slutt på israelsk okkupasjon og bygge en uavhengig (palestinsk) stat?

 • Væpnet kamp – 51 prosent
 • Forhandlinger – 21 prosent
 • Folkelig motstand – 23 prosent

Væpnet kamp er mest populært

Hvilke politiske veivalg støtter du for å bryte den nåværende fastlåste situasjonen? Slik svarer palestinerne på det:

 • Væpnet konfrontasjon og intifada – 55 prosent (opp 7 prosentpoeng siste tre måneder)
 • Innmelding i flere internasjonale organisasjoner – 59 prosent
 • Ikke-voldelige motstand – 51 prosent
 • Oppløsning av palestinske selvstyremyndigheter – 48 prosent
 • Oppgi tostatsløsning og gå for en énstatsløsning – 27 prosent

Samtidig er det bare 32 prosent som sier at de støtter en tostatsløsning, 66 prosent er imot. I april 2017 gikk Daniel Polisar gjennom 400 meningsmålinger gjennomført av fem ulike palestinske institutt de siste årene. Hva fant han? Jo, når palestinerne får tre valgalternativer – 1) en israelsk og en palestinsk stat side om side i fred, 2) énstatsløsning med like rettigheter for israelere og palestinere og 3) en palestinsk stat fra Jordan-elven til Middelhavet (uten Israel), så velger de fleste palestinere det tredje alternativet. Bare et mindretall på omkring 30 prosent av palestinerne sier de vil akseptere at en tostatsløsning blir et varig resultat. Flertallet på rundt 70 prosent kan godta en tostatsløsning som et midlertidig stadium, men vil fortsette kampen til hele «Palestina» er «frigjort».

Korrupsjon er hovedproblemet

Tilbake til målingen fra desember 2022. Det palestinere flest ser som hovedutfordring i sin hverdag, blir ikke nødvendigvis reflektert i norske mediers reportasjer fra Vestbredden og Gaza.

Hva er hovedproblemet som det palestinske samfunnet står overfor i dag?

 • Korrupsjon – 25 prosent
 • Arbeidsledighet og fattigdom – 21 prosent
 • Okkupasjonen og bygging i bosetninger – 20 prosent
 • Beleiringen og blokade av Gaza – 17 prosent
 • Splittelsen mellom Vestbredden og Gaza – 10 prosent
 • Svakt rettssystem og manglende frihet og demokrati – 4 prosent

Med en noe justert formulering i spørsmålet, blir resultatet også litt annerledes: Hva er det mest presserende problem som palestinere står overfor i dag?

 • Den israelske okkupasjonen – 38 prosent
 • Korrupsjon – 22 prosent
 • Arbeidsledighet – 15 prosent
 • Splittelse – 15 prosent
 • Intern vold – 6 prosent

Tror ikke på valg

69 prosent sier de støtter å avholde parlamentsvalg og presidentvalg i nærmeste framtid, men samtidig sier 63 prosent at de ikke tror det kommer til å skje. Dersom et valg ble avholdt med Mahmoud Abbas (Fatah) og Ismail Haniyeh (Hamas) som eneste kandidater, sier bare 46 prosent at de ville deltatt og av dem ville Haniyeh fått 54 prosent av stemmene. Marwan Barghouti, som sitter i israelsk fengsel dømt for medvirkning til fem terrordrap, er den eneste som scorer bedre enn Haniyeh på popularitetsmålingen.

61 prosent av palestinerne tror politikken til den nye israelske regjeringen kommer til å være mer ekstrem og aggressiv, 30 prosent tror den kommer til å være som før og 4 prosent «mindre ekstrem». 73 prosent sier de er misfornøyd med PA-president Mahmoud Abbas og 75 prosent vil at han skal gå av. Bare 23 prosent sier de er tilfreds med jobben Abbas gjør.

24 prosent sier de har lyst til å emigrere på grunn av de politiske, sikkerhetsmessige og økonomiske forholdene. 81 prosent sier de har inntrykk av at det er korrupsjon i PAs institusjoner, 69 prosent sier det samme om Hamas-institusjonene på Gaza-stripen.

Et representativt utvalg på 1200 voksne palestinere har deltatt i undersøkelsen. Feilmarginen er 3 prosent.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

 1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
 2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
 3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
 4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart