Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Agudat Yisrael (Israel-unionen)

Fra Knesset-valget i 2006 har Agudat Israel vært et av to partier på valglisten United Torah Judaism.

Partileder: Yakov Litzman

Stiftet: 1948
Antallet Knesset-medlemmer: 3
Antallet kvinner i Knesset: 0
Politisk plassering: Sentrum (varierer fra sak til sak)
Kampsaker: Kjemper for de såkalte yeshiva-skolene, religiøse skoler som er finansiert av staten. Ønsker at sabbats- og kosher-regler fra jødedommen skal være en del av den nasjonale lovgivningen.

Agudat Yisrael begynte først som et politisk organisasjon i Øst-Europa for haredim-jøder, også kalt ultra-ortodokse jøder. Det ble stiftet i Kattowitz i 1912, men det ble etter hvert opprettet en egen undergruppe i det britiske mandatområdet Palestina. Organisasjonen skilte seg ut fra zionistbevegelsen, og var sterke motstandere av den. Jødene konstitueres som et folk eller samfunn, ut fra definisjonene i Toraen, ikke en vanlig nasjon, argumenterte de. Likevel mistet denne argumentasjonen mye av sin relevans, når staten likevel ble Israel opprettet i 1948. Agudat Yisrael var nå blitt et parti i et jødisk demokrati. Selv om partiet tradisjonelt sett har hatt få representanter i nasjonalforsamlingen, har de ofte havnet i posisjoner hvor de har vært avgjørende for regjeringers overlevelse. Dette har gitt dem makt til å kunne kanalisere midler til sine yeshiva-skoler, og andre institusjoner. Politiske avgjørelser i partiet, må bli godkjent av Rådet for Torah-lærde, som består av ledende rabbinere i organisasjonen. Agudat Yisrael har ingen klare standpunkt, hva sikkerhets- og utenrikspolitikk angår. Siden de ikke har noen religiøs tilknytning til Israel, løser de ofte slike spørsmål etter hvert som de dukker opp. Likevel har den stadige palestinske terroren gjort at de har fått større sympati for israelske bosetninger, samtidig som de ser nødvendigheten av en sikkerhetspolitikk for at staten skal overleve.

Til valget i 2006 stilte Agudat Yisrael valgliste sammen med Flag of Torah under navnet United Torah Judaism.

En hovedkilde til opplysningene på denne siden er Jewish Virtual Library og Wikipedia.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart