Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Yair Lapid stiller til neste Knesset-valg

Yair Lapid
Yair Lapid
En av Israels mest populære journalister og forfattere, Yair Lapid, kaster seg inn i politikken.

Søndag kunngjorde Yair Lapid at han stiller som kandidat til neste Knesset-valg. Yair Lapid er en kjent person i media i Israel, både som nyhetsanker, journalist og forfatter. For inntil fire år siden hadde Lapid sitt eget underholdningsshow, men avsluttet programmet og også sponsoravtalene han hadde, for å bli fulltidsjournalist. Han har siden ledet Kanal 2s ledende nyhetprogram Ulpan Shishi (Fredagsstudio) hvor han åpnet programmet ved å si: «Jeg er Yair Lapid og jeg har på meg slips.» Nå skal han altså gå inn i politikkens verden.

Lapid har de siste årene skrevet mer og mer om politiske emner i sin kommentarspalte i avisen Yedioth Aharonoth. Lapid har blitt kjent i Israel som en moderat mann. Gjennom spalten har han stått frem som en mann som er villig til å gjøre kompromiss for fred med palestinerne, men samtidig har han sympati med bosetterne. Han er sekulær, men er nær sine jødiske røtter og bibelteksten.

 

Som far så sønn

Yair Lapid er Tommy Lapids sønn. Tommy Lapid, som døde i 2008, var politiker og leder for Shinui-partiet, og hans sønn Yair er slik blitt kjent med politikkens verden, ikke kun gjennom sine mange år som mediamann, men også personlig gjennom farens politiske arbeid. Det er Yair Lapids egen erfaring som pappa som delvis motiverer hans valg om å gå inn i politikken. Jeg er redd for min sønn og fremtiden hans, sa han til 300 tilhengere som var til stede da Lapid i 2010 først varslet sine intensjoner om å gå inn politikken.

– Vi skal få tilbake de som har forlatt oss, sa Lapid under møtet i 2010. Han refererte da til venstreorienterte velgere.

– Vi skal skrive en grunnlov, endre valgsystemet, og gi tilbake til dere, fordi vi kan ikke gjøre det uten dere. Det er ikke for sent, sa Lapid til.

 

Plasserer seg i sentrum

Lapid har varslet at han vil gi én firedel av forsvarsbudsjettet til utdanning, oppgi Golan-høydene for en fredsavtale med Syra, kreve at yeshivastudenter tjenestegjør i det israelske forsvaret og at ultra-ortodokse skoler også underviser elevene i det israelske kjernepensumet for skoler. Lapid vil også støtte en stor tilbaketrekning fra Vestbredden.

Yair Lapids nye parti blir ønsket velkommen blant mange sentrumsorienterte velgere i Israel. Mange sekulære israelere er redde for innflytelsen de ultra-ortodokse har, og de ser Lapid som en motvekt. Det sekulære Shinui-partiet, som ble ledet av Yair Lapids far, var en slik motvekt i 2003, og fikk da 15 seter i Knesset, men forsvant fra Knesset ved neste valg i 2006. Yair håper at en liknende sekulær politisk seier kan være mulig igjen. Enkelte meningismålinger viser at Lapids parti kan komme til å bli Knessets nest største parti, kun slått av statsminister Benjamin Netanyahus Likud-parti.

De aller fleste stemmer til Lapids nye parti vil sannsynligvis komme fra dagens Kadima-velgere viser undersøkelser. En tidligere meningsmåling gjennomført av Shvakim Panorma for Israel Radio 10 viser at Kadima kan gå fra 28 mandater til 10 kun 10 mandater i Knesset dersom Lapid kommer på banen med nytt parti.

 

Det nye Israel

Mye av Lapid-partiets suksess vil bli avgjort av hvem Lapid får med seg på kandidatlisten. Tidligere TEVA-sjef Shlomo Yanay, rabbiner Shai Piron fra Oranit, Holons borgermester Moti Sasson, Herzliyas borgermester Yael German, Jerusalem tidligere politisjef Mickey Levy, Ofer Selah som skriver på kommentarsiden til Maariv og Karnit som er hustruen til Ehud Goldwasser, som var kidnappet, er blant kandidatene som er nevnt i israelske medier.

Over ti prosent av israelere sier de vil stemme på Yair Lapid og hans nye parti, til tross for at partiet ennå ikke er blitt dannet. Lapid er et eksempel på hva nærhet gjennom en taktisk åpenhet via media kan gi. Han har brukt de siste 30 årene på å danne seg en offentlig personlighet folk føler seg nær. Han har blitt eksempelet på en som bryr seg, og som et bilde på det «nye Israel.» Folk føler de kjenner ham gjennom hans lange karriere i media og hans forfatterskap. På underholdningsshowet sitt i åtte år intervjuet Lapid kjente israelere og det siste spørsmålet var alltid: «Hva er Israel i følge deg?» Et av de aller mest kjente svarene er da han intervjuet sin egen far, Tommy Lapid og han svarte: «Deg.» Dette gav kanskje allerede da et hint om hvilken vei Yair Lapid ville gå?

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart