Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

Ha'aretz' siste meningsmåling er trist lesning for Kadima-leder Tzipi Livni, tre uker før det er nytt partiledervalg. (Foto: Itzike, flickr.com)
Ha'aretz' siste meningsmåling er trist lesning for Kadima-leder Tzipi Livni, tre uker før det er nytt partiledervalg. (Foto: Itzike, flickr.com)

Israelere flest er imot angrep på Iran

Israelerne er skeptiske til et forhåndsangrep, men lederne som holder åpent for å angripe Irans atominstallasjoner får klart mest oppslutning i meningsmålinger.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

En undersøkelse utført for Ha’aretz viser at israelere flest, det vil si 58 prosent av dem, ikke ønsker et solo-angrep mot Iran fra Israel. Motstanden blir mindre dersom amerikanerne skulle deltatt i et angrep.

Likevel er det regjeringspartiene, med koalisjonsleder Likud i spissen, som det store flertallet ville stemt på dersom det var valg i dag. Regjeringsledelsen holder et militært angrep åpent som et alternativ, dersom ikke Teheran endrer sin atompolitikk.

Dersom det var valg i dag ville Likud endt opp med mellom 35-37 seter i nasjonalforsamlingen, noe som tilsvarer en oppgang på 8-10 mandater i forhold til det de har i Knesset i dag. Til sammen ville hele den sekulære og religiøse høyresiden, fått mellom 71-74 mandater. Kun 61 er nødvendig for å få flertall i nasjonalforsamlingen.

Halvparten av de spurte svarer også at de stoler på statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Ehud Barak i Iran-spørsmålet, og tror de vil ta de rette beslutningene. På tross av det sliter tydeligvis regjeringen med å overbevise sin egen befolkning om at et preventivt angrep kan være det rette å gjøre.

Kadima og partileder Tzipi Livni sliter kraftig på meningsmålingene. Det sentrumsorienterte partiet er det største i nasjonalforsamlingen med sine 28 mandater, men hadde det vært valg i dag ville de bare endt opp med ti. Det vil si, dersom Livni hadde ledet partiet hun leder i dag. Hadde Shaul Mofaz vært partileder, som utfordrer Livni i partiledervalget om tre uker, ville Kadima fått tolv representanter. Tydeligvis er Livni mindre attraktiv for andre enn partiets egne kjernevelgere, for interne undersøkelser har tydet på at Livni kommer til å stikke av med seieren over Mofaz også denne gang.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart