Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Haim Ramon. (Foto: Den britiske ambassaden i Tel Aviv)
Haim Ramon. (Foto: Den britiske ambassaden i Tel Aviv)

Haim Ramon danner nytt sentrumsparti

Den tidligere medgrunnleggeren av Kadima, mener hans gamle parti har utspilt sin rolle og vil dø ut.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Planene har Ramon arbeidet med helt siden han trakk seg fra partiet for to måneder siden, men offentliggjør dem først nå i lys av regjeringskrisen. Shaul Mofaz’ beslutning om å ta partiet inn i regjering var det som fikk begeret til å flyte over for politikeren.

Men hovedårsaken til at han starter et parti er likevel statsminister Benjamin Netanyahu, forklarer han overfor Times of Israel. Ramon ønsker å utgjøre et statsministeralternativ til Benjamin Netanyahu, som han mener har «villedet folket i tre år nå».

– Han sier han vil ha fred, men nå er maskene falt. Han viser at hans virkelige samarbeidspartnere er bosetterne og de ultra-ortodokse, hevder han.

Vil stjele stemmer av hverandre
Den tidligere Arbeiderparti-ministeren kritiserer også Yair Lapid og hans nye parti Yesh Atid, som han mener aldri vil kunne oppnå 30 seter i Knesset og styre agendaen. Men med tre nye sentrumspartier bare de to siste årene, Ramons kommende parti, Yair Atid og forsvarsminister Ehud Baraks ferske parti Ha’atzmaut, blir det heller ikke lett for ham selv å oppnå noe i nærheten av slike resultater. De ulike nevnte partiene, sammen med allerede nevnte Kadima, vil trolig ende opp med å stjele stemmer fra hverandre.

De som kan tjene på sentrumsrotet i israelsk politikk for tiden er ikke minst Likud og de andre regjeringspartiene. En annen mulighet er, dersom høyresiden taper valget i 2013, at Arbeiderpartiet med sin framgang seiler fram som det mest opplagte maktpartiet utenfor koalisjonen.

En talsperson for Kadima latterliggjør Ramons planer.

– Det er rart hvordan en dømt forbryter kan ha noe håp om å danne et nytt parti og love en ny og renere politikk, sier vedkommende.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart