Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Kadima taper på meningsmålingene

Knesset-bygningen i Jerusalem. (Foto: Chris Yunker, flickr.com)
Knesset-bygningen i Jerusalem. (Foto: Chris Yunker, flickr.com)
Likud er noe svekket på de siste meningsmålingene. Men Kadima er den store taperen. Partiet til Shaul Mofaz har ikke vunnet noe på å trekke seg fra regjeringen.

Fredag 20. juli 2012 ble to politiske meningsmålinger offentliggjort i Israel. De var foretatt av to israelske aviser: Ma’ariv og Yedioth Aharonot. Dette bygger på hvordan Lahav Harkov gjengav målingene i Jerusalem Post.

Partiet Kadima ble opprettet av tidligere statsminister Ariel Sharon da han gikk ut av sitt gamle parti, Likud, for gjennomføre tilbaketrekning fra Gaza. I dagens Knesset er Kadima det største partiet med 28 plasser, mens Likud (statsminister Netanyahus parti) har 27 plasser.

Den store saken i debatten i Israel da meningsmålingen var tatt opp, var militærtjeneste og siviltjeneste for ultra-ortodokse jøder og for arabere i Israel. Få dager før meningsmålingene ble tatt opp, hadde samtaler mellom Kadima og Likud om en ny lov i saken brutt sammen, og Kadima gikk ut av regjeringen etter vel 2 måneder. Likud vil ta det litt etter hvert, mens Kadima forlangte mer i retning av full tjeneste for alle straks.

Meningsmålingene viste hvordan velgerne vurderte dette:

Likud beholdt sine 27 plasser i den ene målingen, og gikk ned til 25 i den andre. Kadima gikk dramatisk ned til syv plasser i begge målingene.

Arbeiderpartiet fikk 13 plasser ved forrige valg. Men da partiet vedtok å gå ut av regjeringen, dannet lederen, Ehud Barak, et nytt parti. Dette nye partiet, Uavhengighetspartiet, kommer ikke inn i Knesset neste gang ifølge meningsmålingene. Arbeiderpartiet derimot vil gå opp til 21 plasser i den ene målingen, 17 i den andre. Dette partiet er da det nest største, etter Likud.

Avigdor Liebermans parti, Israel Beiteinu, får 13 plasser på den ene målingen, 16 på den andre. Det religiøse Shas-partiet får 10 og 11 plasser på de to målingene.

Mediestjernen Yair Lapids nye parti får 11 og 13 på de to målingene.

To nasjonalreligiøse partier får til sammen 10 og 6 på de to målingene. De har i dag 7 plasser.

Det er rimeligvis ganske uklart hvilken regjering et slikt valgresultat ville gi.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart