Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Skatteøkning og budsjettkutt for å redde økonomien

Finansminister og Likud-politiker Yuval Steinitz. (Foto: GPO)
Finansminister og Likud-politiker Yuval Steinitz. (Foto: GPO)
Finansminister Yuval Steinitz (bildet) - med støtte fra statsminister Benjamin Netanyahu - ønsker å redde Israels økonomi fra store underskudd de neste årene.

Det var Netanyahu som meddelte den mindre hyggelige nyheten under en pressekonferanse tirsdag. Beslutningen var nok heller ikke uventet, etter at israelsk økonomi har merket en markant nedgang de siste månedene. I tillegg blir Israels shekel, som sammen med blant annet den norske kronen har vært en av favorittene til valutaspekulanter de siste par årene, nå ansett som overvurdert.

Ifølge israelske økonomer kan underskuddet bli så stort som 90 milliarder kroner allerede i 2013. Underskuddet i 2012 er ventet å ende på nærmere 60 milliarder, eller dobbelt så høyt som underskuddsmålet satt av regjeringen.

Første av mange
Tilstramningen i økonomien kommer til å merkes for alle landets innbyggere. Et av tiltakene for å redde skipet fra å synke er økt merverdiavgift, fra 16 til 17 prosent. Det er forventet å dra inn 6 milliarder kroner ekstra per år. Tilleggsavgift på drivstoff vil øke prisene med 0,75 kroner per liter. Røykere vil bli utsatt for strengere avgifter på tobakksprodukter, mens departementenes budsjetter vil bli redusert med til sammen 1,1 milliard.

Men regjeringen har lite håp om at disse kuttene skal være nok for å redde en israelsk økonomi i stagnasjon. De nevnte tiltakene vil bli de første i en rekke de neste årene, med ytterligere kutt i offentlig forbruk og nye skatteøkninger.

– Vi får ingenting gratis, uttalte Netanyahu. Han mener ytre omstendigheter i verdensøkonomien er årsak til de økonomiske problemene, ikke regjeringens egen økonomiske politikk.

Vekker reaksjoner
Ikke uventet fører planene til sterke reaksjoner fra sentrum og venstresiden i israelsk politikk. Arbeiderpartiets leder Shelly Yachimovich undrer seg over hvorfor regjeringen velger å «ta fra de fattige det du kunne fått fra de rike». Hun mener også de kraftige kuttene vil føre til at «middelklassen blir tvunget i kne», skriver Jerusalem Post.

– [Dette betyr] mindre helse, mindre utdanning, mindre sikkerhet. Det betyr at den gjennomsnittlige israeler må betale mer fra sin egen lomme for mindre av det vedkommende forventer å motta for sine skattebidrag, argumenterer hun.

Opposisjonsleder Shaul Mofaz, som nylig trakk Kadima-partiet ut av regjeringssamarbeidet, er også av den oppfatning at budsjettkuttene og skatteøkningene vil føre til en svekket middelklasse.

– Etter å ha vendt ryggen mot middelklassen som tjenestegjør i IDF, viser Netanyahu dem fingeren. Dette er statsministerens sanne ansikt, som fortsetter å trampe på befolkningen. Denne beslutningen vil bare øke desperasjonen, påstår Mofaz.

Netanyahus egen utenriksminister, Israel Beiteinu-leder Avigdor Lieberman, skal også ha uttalt seg negativt om den planlagte økonomiske hestekuren.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart