Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Likud og Yisrael Beiteinu stiller felles valgliste

Utenriksminister Avigdor Lieberman og statsminister Benjamin Betanyahu stiller felles valgliste til Knesset-valget i januar 2013.
Utenriksminister Avigdor Lieberman og statsminister Benjamin Betanyahu stiller felles valgliste til Knesset-valget i januar 2013.
Det har i flere uker vært snakk om å slå sammen ulike grupperinger til et stort sentrum-venstre-parti. Men nå kommer, uventet for de fleste, meldingen om at de to største partiene i regjeringskoalisjonen, Likud og Yisrael Beiteinu, skal gå sammen om felles valgliste ved valget.

Pressekonferansen hvor statsminister Benjamin Netanyahu (Likud) og Avigdor Lieberman (Israel Beiteinu) offentliggjorde samarbeidet varte nøyaktig 6,5 minutt, melder Jerusalem Post.

– Dette vil kraftig styrke regjeringen, statsministeren og landet, sa Netanyahu, ifølge Times of Israel. Likud-kilder sier Avigdor Lieberman blir nummer to på valglisten, etterfulgt av to fra Likud og deretter én fra Israel Beiteinu. Netanyahu er selvskreven som førstevalg.

Det er bestemt at det skal være nyvalg 22. januar 2013, altså om snaut tre måneder. I det utgående Knesset har Likud 27 mandater, Yisrael Beiteinu 15, til sammen 42 mandater av de 120 plassene Knesset består av.

Yisrael Beiteinu har gjennomført en meningsmåling som viser at en felles valgliste kan få 51 mandater ved valget. Det gjenstår å se.

 

Hvorfor?

Likud under statsminister Benjamin Netanyahu og Yisrael Beiteinu under utenriksminister Avigdor Liberman har samarbeidet godt, og de fleste ventet vel at dette skulle fortsette etter valget. Man kan spekulere på hvorfor de slår partiene sammen.

Det er sikkert flere grunner som de involverte kan anse som gode. Fra statsminister Netanyahus side kan jeg tenke meg at en av grunnene er at han på denne måten håper å nøytralisere så mye som mulig høyreopposisjonen i Likud.

Begge partier har benektet meldinger om at det finnes en avtale om roterende statsminister, altså at Liberman skal overta etter Netanyahu etter en avtalt tid. Det er en forutsetning at Netanyahu skal være statsminister hele neste periode.

Netanyahu sa at Israel vil trenge en sterk regjering. Han nevnte trusselen fra Iran, men også økonomien. Han nevnte blant annet økte priser.

 

Reaksjoner

Opposisjonsleder Shelley Yacimovich (Ap) sier etter Netanyahus kunngjøring at «sentrumskreftene» må gå sammen med Arbeiderpartiet «for å danne et alternativ til dette ekstremist lederskapet», skriver Ha’aretz.

Conrad Myrland bidro til denne artikkelen.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart