Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Satset Netanyahu på samarbeid i frykt for comeback av Peres?

President Shimon Peres (bildet) er populær nok til at statsminister Benjamin Netanyahu frykter han kan samle opposisjonen og "styrte" ham. (Foto: Sebastian Derungs, swiss-image-ch)
President Shimon Peres (bildet) er populær nok til at statsminister Benjamin Netanyahu frykter han kan samle opposisjonen og "styrte" ham. (Foto: Sebastian Derungs, swiss-image-ch)
Likud-leder Benjamin Netanyahu bestemte seg for å stille fellesliste med Israel Beiteinu til valget i januar fordi han fryktet at Shimon Peres kunne forene sentrum-venstre under sitt lederskap, antyder Yisrael Katz.

Israelsk politikk er preget av en stillingskrig mellom høyresiden og sentrum-venstre før parlamentsvalget som finner sted 22. januar. Svært få hadde forutsett denne ukens store nyhet, før statsminister Benjamin Netanyahu offentliggjorde den under en pressekonferanse: Likud og Israel Beiteinu stiller felles valgliste.

Nå avslører Likuds transportminister Yisrael Katz det han mener er de realpolitiske vurderingene som lå bak beslutningen. Det skjedde under et foredrag på en konferanse i Or Yehuda.

– Det er ingen hemmelighet at det har versert rykter de siste månedene som antyder at venstresiden forsøker å samle partiene, sier Katz.

– Peres kan samle opposisjonen
Ifølge Katz har topplederne i sentrum-venstre av det politiske landskap samråd seg for å forsøke å rive ned Netanyahu fra statsministertronen. Én av ideene som ble fremmet var å la president Shimon Peres, en av Netanyahus tyngste politiske rivaler, lede denne nye partiblokken, antyder han.

– En svært sentral figur, den høyest rangerte i landet, men ikke politisk (presidenten er i Israel – som kongen i Norge – hevet over politikken), ble sagt å trosse sin alder (Peres er 87 år) og forene venstrepartiene under sitt lederskap. Den personen skal ha blitt kontaktet, hevder transportministeren.

– Statsministeren har fortalt meg, og jeg regner med det gjelder mange andre også, at skulle dette skje blir vi nødt å godta at også han innleder tettere samarbeid med andre partier, legger Katz til.

Shimon Peres er en av Israels største og mest populære politiske skikkelser og har tidligere vært både statsminister og utenriksminister. Han er for øyeblikket medlem i Knessets største opposisjonsparti Kadima, men har bakgrunn fra Arbeiderpartiet.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart