Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Netanyahu nest lengst tid som statsminister

Før valget i januar passerer Benjamin Netanyahu 2.500 dager som statsminister i Israel. (Foto: Amos ben Gershom, GPO)
Før valget i januar passerer Benjamin Netanyahu 2.500 dager som statsminister i Israel. (Foto: Amos ben Gershom, GPO)
I løpet av helgen ble Benjamin Netanyahu den israelske statsminister, nest etter David Ben-Gurion, som har hatt flest dager som regjeringssjef. Meningsmålinger indikerer at han kan fortsette også etter valget 22. januar.

Israels første statsminister, David Ben-Gurion fra Arbeiderpartiet, var statsminister i 4.575 dager, fordelt på to perioder. (Han overlot statsministervervet til sin nære medarbeider Moshe Sharett i snaut to år mens han selv var på kibbutz Sde Boker i Negev. Så kom han tilbake og fortsatte i nærmere 8 år til.)

Inntil nylig har statsministeren med nest lengst tjenestetid vært Yitzhak Shamir fra Likud. Han satt som statsminister i to perioder, totalt 2.433 dager.

I løpet av helga 9.-11. november 2012 passerte statsminister Benjamin Netanyahu den tida Shamir satt, og er nå offisielt den statsministeren som har nest lengst tjenestetid, melder Israel Hayom. Han satt først fra juni 1996 til juli 1999, da han tapte for Ehud Olmert, som den gang var leder av Arbeiderpartiet og nå er forsvarsminister, men representerer et lite utbryterparti. Barak tapte i 2001 for Ariel Sharon, som etter hvert dannet sitt eget parti, Kadima. Da Sharon i april 2006 ble syk og kom i koma (en koma han i skrivende stund fremdeles er i), overtok Ehud Olmert hans plass. Ved valget i 2009 ble Netanyahu igjen statsminister. De fleste meningsmålingene tyder på at han vil fortsette som statsminister etter valget 22. januar 2013. Men mye kan ennå skje fram til det.

 

Andre politiske nyheter

Israel Beiteinu, utenriksminister Avigdor Liebermans parti, skal stille felles liste med Likud ved valget 22. januar 2013. Hvilke plasser på lista hvert parti skal ha, blir avgjort i forhandlinger mellom partiene. Likud skal ha første plass på lista, Israel Beiteinu 2. plass, og så videre etter et litt innviklet system.

Hvem som skal fylle de forskjellige plassene, bestemmer hvert parti for seg. I Israel Beiteinu skal en «organisasjonskomite» intervjue aktuelle kandidater til listeplass.

Yesh Atid, partiet til tidligere mediepersonlighet Yair Lapid, vil ikke velge side mellom høyresiden under ledelse av statsminister Benjamin Netanyahu og venstresiden, som i skrivende stund ennå ikke har kunnet samle seg om noen kandidat. Lapid sa at han ikke ville utelukke verken at hans parti går inn i en regjering fra sentrum-høyre eller sentrum-venstre.

Meretz-partiet, som har mange fellestrekk med det norske SV, velger sine kandidater til valget søndag 11. november. Lederen, Zahave Gal-On, er sikret førsteplassen.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart