Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Ha’aretz roser Netanyahu

Før valget i januar passerer Benjamin Netanyahu 2.500 dager som statsminister i Israel. (Foto: Amos ben Gershom, GPO)
Før valget i januar passerer Benjamin Netanyahu 2.500 dager som statsminister i Israel. (Foto: Amos ben Gershom, GPO)
"Ære til Netanyahu." Det er en slik overskrift man neppe kunne tro man skulle finne i en lederartikkel i den venstreorienterte avisen Ha'aretz. Men i dag er dette tittelen. I den første meningsmålingen etter våpenhvilen faller Likud-Beiteinu i oppslutning.

Regjeringens vedtak om å inngå våpenhvile i stedet for å trappe opp krigen mot Hamas høster ros på den politiske venstresiden. Statsminister Benjamin Netnayahu har fått støtte fra Arbeiderpartiets leder, men kritikk fra politiske ledere i sentrum (Kadima og Yesh Atid). Både Shaul Mofaz og Yair Lapid mener våpenhvilen kom for tidlig.

Det samme mener nok mange av Netanyahus velgere på høyresiden. Torsdag offentliggjorde Knesset Channel en meningsmåling hvor en felles valgsliste for Likud og Israel Beiteinu kun får 33 mandater. I det nåværende Knesset har de to partiene 42 mandater til sammen.

 

Mister oppslutning på høyresiden

Da kamphandlingene pågikk som verst, uken fra 14. november til 21. november, satte alle de politiske partiene sin valgkamp på pause, og støttet opp om regjeringen. Spørsmålet blir om Netanyahu kan vinne tilbake sin popularitet i de velgergruppene som mener han opptrådte for lite tøft mot Hamas innen 22. januar.

– Statsministeren er klar over at mange israelere, og spesielt gruppen av potensielle Likud-velgere, er frustrerte, og at han nå må forklare sin avgjørelse eller risikere at noen tilhengere forsvinner til andre partier, også partier som ligger til høyre for Likud, skriver Raphael Ahren i Times of Israel. I den siste meningsmålingen har de mest høyreorienterte partiene Jewish Home og National Union gått frem fra 7 mandater i det nåværende Knesset til 13 mandater på målingen. I tillegg vil et nytt parti, Power to Israel, ledet av Michael Ben-Ari og Aryeh Eldad, vunnet fire mandater.

Til sammen har høyreblokken 69 mandater mot sentrum-venstreblokkens 51 mandater. Mye skulle gå galt for Netanyahu dersom han ikke igjen kunne blitt koalisjonsleder med en slik sammensetning av Knesset.

 

Tilbakeholdenhet

Avisen Ha’aretz ligger klart til venstre i israelsk politikk, og har sjelden noe godt å si om Netanyahu og hans høyreorienterte regjering. Men fredag roser de Netanyahu i sin lederartikkel.

«Tilbakeholdenheten som Israel viste, sammen med den kloke beslutning om å gå inn i et nytt blodig eventyr på bakken i Gaza, har åpnet opp diplomatiske muligheter som ikke må skusles bort. Israels kontakt med det nye Egypt, den raske reaksjonen på Amerikas bønn om å stanse krigingen, og selv de indirekte forhandlingene med Hamas, vil sannsynligvis vise seg å ha vært en del av en konstruktiv og effektiv utvikling etter som tiden går,» skriver Ha’aretz.

Til slutt skriver Ha’aretz: Operasjon Forsvarssøyle skapte ikke noen seierherrer, men dagen derpå gir nye muligheter til at sunn fornuft vinner fram.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart