Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Hatnua får sju mandater i ny måling

Tzipi Livni, leder for det ferske Hatnua-partiet. (Foto: Tzipi Livnis flickr-konto)
Tzipi Livni, leder for det ferske Hatnua-partiet. (Foto: Tzipi Livnis flickr-konto)
Tzipi Livnis ferske Hatnua-parti har splittet venstre-sentrum uten at hun har maktet å stjele stemmer fra høyresiden, viser en meningsmåling fra Ha'aretz. Men avhoppere fra Kadima kan gi henne en snarlig opptur.

Faktisk kan det argumenteres med at Livnis tilbaketog i politikken bare har svekket opposisjonsblokken med Yesh Atid, Kadima, Hatnua og Arbeiderpartiet. Både Ap og Yesh Atid har tapt fem seter hver i forhold til forrige måling, hvor kun sju har gått til Hatnua. De tre resterende setene går til Meretz og andre partier, opplyser Ha’aretz.

Den israelske befolkningen ser heller ikke på Tzipi Livni som noen utfordrer til statsminister Benjamin Netanyahu, slik hun selv ønsket å framstå under tirsdagens pressekonferanse. Mens 66 prosent svarer at de ser på Netanyahu som statsministermateriale, mener kun 21 prosent det samme om henne. Effekten for sentrum i israelsk politikk har så langt kun vært negativ etter at Livni annonserte sitt nye parti.

Likuds hegemoni består
Det er heller ikke lenger enn en uke siden våpenhvilen ble inngått med Hamas, som skuffet mange Likud-velgere dypt. Likevel oppnår felleslisten til Likud og Israel Beiteinu 39 mandater, mens Shas får 11. Høyredreiningen i Likud har heller ikke skremt bort velgere, ser det ut til.

Sammen med den arabiske fløyen får sentrum-venstre kun 51 seter i Knesset, alt for få til å kunne danne regjering. De jødisk-religiøse partiene får sammen med Likud/Israel Beiteinu 69 mandater.

Her følger de viktigste resultatene fra målingen:

– Likud/Israel Beiteinu – 39 mandater
– Arbeiderpartiet – 18 mandater
– Shas – 11 mandater
– Yesh Atid – 8 mandater
– Hatnua – 7 mandater
– Am Shalem (nydannet jødisk-religiøst parti) 5 eller 6 mandater
– Meretz – 5 mandater
– Kadima – 2 mandater

Kadima-representanter hopper av
Forsvarsminister Ehud Baraks Ha’atzmaut-parti er ute av Knesset, noe også Kadima står i sterk fare for å gjøre. Derfor kom det ikke som noen overraskelse på israelere flest, da Israel Hayom avslørte onsdag at seks Knesset-medlemmer for Kadima hopper over til Hatnua.

De seks er Yoel Hasson, Shlomo Molla, Rachel Adato, Orit Zuaretz, Majalli Wahabi og Robert Tiviaev. I tillegg skulle egentlig Doron Avital gjort det samme, men ble overbevist av partileder Shaul Mofaz om å bli igjen. De trenger derfor én avhopper til for å kunne forlate Kadima og representere Hatnua allerede i denne nasjonalforsamlingen. Det vil utløse en statlig valgkampstøtte til Livnis parti på nærmere 13 millioner norske kroner.

– Snart vil vi legge nok et Knesset-medlem til listen, sier en selvsikker Molla.

Hvilken kompetanse får Livni?
Med sine nye kandidater får Livni erfaring fra en rekke ulike politiske områder med på laget. Yoel Hasson har både vært rådgiver for tidligere statsminister Ariel Sharon og parlamentarisk leder for Kadimas Knesset-gruppe fra 2006-2009. Shlomo Molla har ledet Verdens zionistorganisasjon og har med sin etiopisk-jødiske bakgrunn en god innsikt i situasjonen hos den utsatte israelske minoriteten.

I Orit Zuaretz og Rachel Adato har Livni sikret seg to av de få kvinnelige representantene i Knesset. Det vil trolig øke hennes innflytelse blant kvinnelige velgere. Majalli Wahabi har vært ambassadør både i Egypt og Jordan, visestatsminister, viseutdanningsminister og viseutenriksminister. I tillegg har han fungert som rådgiver i utenriksdepartementet.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart