Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

– Å beholde bosetningsblokkene er avgjørende for fred

Tzipi Livni mener israelske bosetninger er nødvendige for fred med palestinerne. (Foto: Tzipi Livnis flickr-konto)
Tzipi Livni mener israelske bosetninger er nødvendige for fred med palestinerne. (Foto: Tzipi Livnis flickr-konto)
Verden tar feil når det gjelder israelske bosetninger, sier Hatnua-leder Tzipi Livni. Hun mener det er avgjørende at Israel beholder kontrollen over de store bosetningsblokkene i en framtidig avtale med palestinerne.

Den engelskspråklige israelske avisen Jerusalem Post arrangerer hvert år en konferanse for å drøfte fredsspørsmål, sikkerhet og utenrikspolitikk generelt.

Hatnua-leder Tzipi Livni valgte blant annet å fokusere på bosetningspolitikk i sin tale onsdag. Livni mener det er helt nødvendig at Israel beholder bosetningsblokkene, for å kunne oppnå en fred med palestinerne.

– Det har ingenting å si hva du mener om bosetningene. Vi har bosetningsblokker tett opp mot Den grønne linjen. Og den eneste måten vi kan ende konflikten med palestinerne på, er ved å beholde dem. Enhver avtale det internasjonale samfunnet inngår om en tilbaketrekning til 1967-linjene, før vi i det hele tatt har sittet ved forhandlingsbordet, gjør det vanskeligere å forhandle. Det var klart at i samtalene jeg selv satt i med palestinerne [som utenriksminister], ville vi ikke returnere til 1967-linjene, sa hun.

Livni kritiserte også verdenssamfunnet for den fordømmelsen regjeringen har fått for sine forsvarsoperasjoner på Gaza-stripen i november.

– Budskapet terroristene trenger å høre er at det er ting som verdenssamfunnet rett og slett mener er uakseptabelt. Soldatene våre føler de ikke kan handle mot dem som forsøker å ramme dem, sa Livni.

Israel ofres som Tsjekkoslovakia
Utenriksminister Avigdor Lieberman var en annen av Israels politiske tungvektere på talerlisten. Han hevdet Israel blir «ofret» av verdenssamfunnet i klørne til islamister, på samme måte som Tsjekkoslovakia ble ofret på nazistenes alter i 1938, for å angivelig forhindre verdenskrig. Men den jødiske staten nekter å bli «et nytt Tsjekkoslovakia», understreket han.

– Mange utenriksministere i EU ignorerer simpelthen virkeligheten. Ødeleggelsen av Israel er ikke noe annet enn en selvfølge for dem, sa Lieberman.

Kritiserer Lieberman
Uttalelsene har ikke fått stående uimotsagt i løpet av onsdagen. Først ut var Livni, som talte rett etter Lieberman. Hun mener sammenlikningen mellom EUs behandling av Israel og Europas unnlatelsessynder i forhold til Nazi-Tyskland før 2. verdenskrig er «meningsløs».

Arbeiderparti-leder Shelly Yachimoch har også gått hardt ut mot sin politikerkollega i Israel Beiteinu og kaller ham «korrupt og farlig». Når Lieberman drar fram sammenlikninger med Nazi-Tyskland, så «hisser han opp ekstremismen», hevdet hun.

Lieberman påsto også under sin tale at verden på samme måte ofrer land som Afghanistan og Syria, for å sikre stabile oljepriser og -leveranser.

– Iran har tiden på sin side
Tidligere IAF-sjef Ido Nehustan understreket under sitt foredrag at klokken tikker Irans vei, i forhold til landets atomvåpenprogram.

– Kan du se for deg en verre krise enn dette i en kald krig mot et radikalt islamistisk regime? Dette er et svært utsatt hjørne av verden, som ikke er bygget for noen kald krig. Og dét er ikke bare et israelsk problem, men et regionalt og globalt problem. [….] Klokken tikker kun for den ene siden […] den iranske, argumenterte han.

I tillegg sendte USAs ambassadør i Tel Aviv, Dan Shapiro, en beskjed til Iran under konferansen.

– Vårt budskap til Iran er at vinduet er åpent for en diplomatisk løsning, men det vil ikke være åpent for alltid. Israel og USA deler det synspunkt at alle mulige løsninger fortsatt ligger på bordet. Et Iran med atomvåpen vil styrke terrorgrupper. Hele verden må arbeide for å forhindre dette. USAs politikk er ikke å vise tilbakeholdenhet, men å forhindre [et militært tiltak], sa Shapiro.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart