Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Nasjonalreligiøse zionister bykser fram på målingene

Naftali Bennett, partileder fo Bayit Yehudi. (Foto: Wikipedia)
Naftali Bennett, partileder fo Bayit Yehudi. (Foto: Wikipedia)
Bayit Yehudi, det nasjonalreligiøse partiet til Naftali Bennett (bildet), får 16 mandater i en ny meningsmåling, og seiler opp som Knessets tredje største parti.

Jerusalem Post publiserte fredag en meningsmåling hvor den felles valglisten til Likud og Israel Beiteinu får 35 mandater, syv færre enn de to partiene har i dagens Knesset. Velgerne rømmer ikke til partiene i sentrum, men til Bayit Yehudi som utfordrer Likud fra høyre.

Bayit Yehudi («Jødish Hjem») er et nasjonalreligiøst parti som er en sammenslåing av flere mindre partier på høyresiden. Ved valget i 2009 fikk partiet tre mandater, og gikk inn i Netanyahus regjeringskoalisjon. Daværende partileder Daniel Hershkowitz ble vitenskaps- og teknologiminister.

I forkant av kommende valg har den relativt unge og vellykkede forretningsmannen Naftali Bennett (40) overtatt partiledelsen. Bennetts popularitet er én forklaring på partiets sterke framgang på meningsmålingene – i løpet av den siste måneden har partiet økt sin oppslutning med opp mot 200 prosent.

Brobryggeren Bennett
Bennett har en bred appell også utenfor de nasjonalreligøses rekker. I 2010 ledet han kampen mot byggestansen i bosetningene. Dette tiltaket, som regjeringen innførte etter amerikansk press for å få Mahmoud Abbas til forhandlinger, møtte stor motstand på høyresiden blant sekulære og religiøse, også internt i det Likud-partiet Bennett forlot for tre år siden.

Bennett har lenge vært kjent som et bindeledd mellom den religiøse og sekulære høyresiden i Israel. Han brukte denne posisjonen til å danne bevegelsen Yisraelim («Israelere») i april 2012, for å øke dialogen mellom religiøse og ikke-religiøse israelere og fremme zionisme.

Konflikt med statsministeren
Sin unge alder til tross, har Bennett erfaring både fra politikken og det private næringsliv. Han har allerede tjent seg en formue gjennom et teknologiselskap som han startet. Ifølge Bennett selv, sysselsetter selskapet han startet omkring 400 arbeidsplasser.

I 2006-2007, da Netanyahu var opposisjonsleder, var Bennett kontorsjef hos Likud-lederen. Samarbeidet tok slutt etter en personlig konflikt, som først og fremst skal ha vært mellon Bennett og Sara Netanyahu, Likud-lederens kone. Bennett viste for stor uavhengighet i forhold til Sara, mener Yossi Verter i Ha’aretz. Verter tror Netanyahu ikke vil ha problemer med å gjenoppta samarbeidet med Bennett etter valget. Dersom Knesset-valget 22. januar gir tilnærmet de samme resultater som Jerusalem Posts måling, vil Sara Netanyahu kanskje bli tvunget til igjen å forholde seg til Bennett.

I motsetning til flere andre politikere, er Naftali Bennett veldig klar på hva han ønsker å gjøre på Vestbredden, eller Judea og Samaria som han kaller det. I juli talte han på konferansen «Morgendagens Grenser for Israel», hvor han innledet med å si at konflikten mellom Israel og de arabiske naboene ikke kan løses. Bennett presenterte derfor det han kaller en «ufullkommen plan, ikke en løsning», hvor Israel annekterer de store bosetningblokkene på Vestbredden og gir palestinerne selvstyre og åpen bevegelsesfrihet mellom alle de palestinske byene på Vestbredden.

– Det er så mange gode ting vi kan gjøre for at våre (jødenes) liv og arabernes liv kan bli bedre, uten å kaste bort tiden i Oslo og Annapolis, sa Bennett.

– De som sier det er en løsning,  sikter mot det fullkomne, men vil skape katastrofe, avsluttet han.

Se Bennett presentere sin plan her (7 minutt):

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=QGS4EY0ddP0[/youtube]

Her er resultatene fra Jerusalem Posts måling:
Likud/Israel Beiteinu – 35 mandater
Arbeiderpartiet – 17 mandater
Bayit Yehudi – 16 mandater
Yesh Atid – 12 mandater
Shas – 10 mandater
Hatnua – 7 mandater
United Torah Judaism – 6 mandater
Meretz – 6 mandater
Hadash – 4 mandater
United Arab List – 4 mandater
Balad – 3 mandater

Både Kadima, Am Shalem og det israelske miljøpartiet Green Leaf kom under sperregrensen på 2 prosent.

Conrad Myrland bidro til denne artikkelen.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart