Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Sentrum-venstre forhandlet gjennom natten

Hatnua-leder Tzipi Livni (Foto: Tzipi Livnis flickr-konto)
Hatnua-leder Tzipi Livni (Foto: Tzipi Livnis flickr-konto)
Arbeiderpartiet, Yesh Atid og Hatnua vil gjøre alt i sin makt for å fjerne statsminister Benjamin Netanyahu fra makten. I natt forhandlet partitoppene om en samarbeidsavtale for sentrum-venstre i israelsk politikk.

Tzipi Livni (Hatnua), Shelly Yachimovich (Arbeiderpartiet) og Yair Lapid (Yesh Atid) ønsker at en samlet front skal utfordre samarbeidslisten til Likud og Israel Beiteinu. Derfor var de gjennom hele natt til mandag samlet for å drøfte hvordan de kan få vist velgerne at de kan samarbeide, for å trekke til seg sårt trengte stemmer fra usikre velgere.

Lapid skal være mest skeptisk av de tre til en slik samlet front og ønsker ikke å utelukke et regjeringssamarbeid med Likud og Israel Beiteinu etter valget. Målet for Livni, som har tatt initiativet til samtalene, er å vise velgerne at sentrum-venstre er forent og kan erstatte Likuds hegemoni.

Livni: – Et kritisk tidspunkt
– Vi må gjøre noe. Folk vil gå ut å stemme [på oss], dersom vi alle gjør det rette og står sammen. Vi må fortelle velgerne at vi står samlet. Vi kan i det minste bli enige om at vi ikke kan anbefale at [Benjamin] Netanyahu danner den neste regjeringen etter valget. Det andre vi må se på er hva som skjer dagen etter valget. Vi er nå større en Likud-Israel Beiteinu-listen, som synker raskt på målingene og vi kan derfor erstatte regjeringen.

– Jeg ber alle mine venner om å legge alle sine personlige innvendinger til side på dette kritiske tidspunktet. Åpenbart tenker alle at de er mest kvalifisert for [topp]jobben, men vi har muligheten til å inspirere et stort antall av dem som ikke har bestemt seg for hva de skal stemme, om å gjøre det rette, tror Hatnuas partileder Livni.

De tre partilederne vil møtes privat de neste dagene, uten å ha med seg rådgivere, for å forhindre at detaljer i forhandlingene lekker ut til pressen, melder Yedioth Aharonoth. Det sosialdemokratiske Meretz ønsker ikke å være en del av sentrum-venstre-samarbeidet, så lenge ikke partene utelukker å sitte i regjering med Netanyahu.

Likud frykter «sentrum-ortodoks» allianse
Miljøminister Gilad Erdan fra Likud sier til Israel Hayom at partiet frykter en allianse mellom sentrum-venstre og ultra-ortodokse etter valget. Skulle en slik situasjon inntreffe, vil det være komplett umulig for Netanyahu å sikre seg et nødvendig flertall. Klarer Yachimovich, Livni og Lapid å komme til enighet om veien framover og trekke med seg et ultra-ortodoks parti, kan det se ut til at det israelske Knesset-valget blir langt mer spennende enn det en tidligere har trodd.

– Det er en mulighet for at et av de ultra-ortodokse partiene ikke vil anbefale Netanyahu. Det kan føre til at president Shimon Peres, som har en interesse av å kaste Netanyahu-regjeringen, å gi oppgaven om å forme en regjering til en kandidat fra sentrum-venstre, hevder Erdan.

Et ultra-ortodoks liste som allerede har truet med å skifte beite, er samarbeidslisten United Torah Judaism. De ligger på 6-7 mandater på målingene og har flere ganger under valgkampen uttalt hvor misfornøyd de er med regjeringens politikk på flere områder, blant annet i sosiale spørsmål. Får Hatnua/Arbeiderpartiet/Yesh Atid til et samarbeid der, vil hele momentumet i valgkampen kanskje svinge over til sentrum-venstre.

Bennett redd for å ikke bli inkludert
Men det er åpenbart ikke den eneste tenkelige løsningen på regjeringskabalen etter valget. Etter som mandagens møte mellom de tre partilederne ikke gav resultater og siden Netanyahu selv skal være frustrert over høyredreiningen i eget parti, kan en allianse som i hovedsak består av sentrum og Likud/Israel Beiteinu være like sannsynlig. Tzipi Livni og Yair Lapid har aldri selv utelukket å samarbeide under den sittende statsministeren.

Det er en slik utvikling den populære partilederen Naftali Bennett i Bayit Yehudi frykter mer enn noen. Det religiøs-zionistiske partiet ligger til høyre for Likud, men har en formann i Bennett som har et tungt brudd fra Likud-partiet bak seg. Han og Netanyahu er på ingen måte bestevenner.

– Forrige gang en nasjonal regjering skulle velges, ønsket Netanyahu [daværende partileder i Arbeiderpartiet, Ehud] Barak inn i den. En slik regjering vil igjen sette i gang et dødelig diplomatisk trekk, i stedet for å ta for seg viktige spørsmål, hevder Bennett.

Han kritiserer sentrum-venstre for å være «besatt av tanken på å oppgi deler av landet til fienden».

– Vi kommer aldri til å få en fred med palestinerne. Nå er det nok! Hvor lenge skal vi snakke om dette, sier han.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart