Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Slutt på kibbutz-epoken i Knesset

Yossi Beilin. (Foto: beilin.org.il)
Yossi Beilin. (Foto: beilin.org.il)
De aller fleste kibbutzer i Israel er ikke lenger hva de en gang var. Etter valget 22. januar kan også kibbutzbevegelsen vinke farvel til en større representasjon i nasjonalforsamlingen Knesset, påpeker Yossi Beilin.

Yossi Beilin er en israelsk politiker på venstresida av Arbeiderpartiet. Han var særlig kjent på 1990-tallet, og var en av hovedmennene bak Oslo-avtalen i 1993. Nå skriver han av og til i høyresidens avis, Israel Hayom. Det følgende bygger mest på en artikkel han hadde 6. januar 2013.

Folk fra kibbutzene har vært et viktig element i det israelske Arbeiderpartiet og dets forløpere. Kibbutzen, med felles eiendom, felles barneoppdragelse og «fra enhver etter evne, til enhver etter behov» var ansett som en ideell måte å leve på. Mange av lederne på venstresida i israelsk samfunnsliv hadde bakgrunn i kibbutzer. [Det samme gjaldt piloter på kampfly og andre krevende militære stillinger.]

Forholdene i kibbutzene var ofte så gjennomsiktige at folk visste hvem som stemte på andre partier enn de «korrekte». Kibbutz-medlemmer var overrepresenterte ved demonstrasjoner, blant de frivillige i partiarbeid, i ungdomsbevegelser m.m. Folk fra kibbutzene hadde langt større innflytelse enn deres antall i samfunnet skulle tyde på. [Det har aldri vært mer enn noen få prosent av befolkningen som bodde i kibbutzer.]

 

Privatisering

Men de senere åra har det skjedd store forandringer i de fleste kibbutzene. Det kan beskrives med ordet privatisering. Når en er borte fra jobben, får han nå trekk i lønna. Han må betale for en tur til byen. Medlemskap i partier må man betale selv, tidligere var det kibbutzen som betalte det. Dette er bare noen få eksempler på den privatiseringen som har funnet sted. – Nå er det mange i kibbutzer som stemmer på partier på høyresida, på representanter som aldri har satt sine bein i en kibbutz. Men fortsatt er venstresida overrepresentert i stemmene fra kibbutzer sammenlignet med befolkningen totalt.

Litt avhengig av hvordan valget 22. januar går, vil antall representanter med bakgrunn i kibbutzer bli drastisk redusert i det neste Knesset. Det kan til og med tenkes at det ikke er noen kibbutznik der. Kibbutzenes storhetstid er uansett slutt.

I tillegg til sterk politisk overrepresentasjon fra kibbutzbevegelsen, har israelsk politikk i flere tiår vært dominert av politikere med bakgrunn som militære toppledere. Men nå er også generalenes tid over, meldte Miff.no i desember.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart