Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

Yossi Beilin. (Foto: beilin.org.il)
Yossi Beilin. (Foto: beilin.org.il)

Slutt på kibbutz-epoken i Knesset

De aller fleste kibbutzer i Israel er ikke lenger hva de en gang var. Etter valget 22. januar kan også kibbutzbevegelsen vinke farvel til en større representasjon i nasjonalforsamlingen Knesset, påpeker Yossi Beilin.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

Yossi Beilin er en israelsk politiker på venstresida av Arbeiderpartiet. Han var særlig kjent på 1990-tallet, og var en av hovedmennene bak Oslo-avtalen i 1993. Nå skriver han av og til i høyresidens avis, Israel Hayom. Det følgende bygger mest på en artikkel han hadde 6. januar 2013.

Folk fra kibbutzene har vært et viktig element i det israelske Arbeiderpartiet og dets forløpere. Kibbutzen, med felles eiendom, felles barneoppdragelse og «fra enhver etter evne, til enhver etter behov» var ansett som en ideell måte å leve på. Mange av lederne på venstresida i israelsk samfunnsliv hadde bakgrunn i kibbutzer. [Det samme gjaldt piloter på kampfly og andre krevende militære stillinger.]

Forholdene i kibbutzene var ofte så gjennomsiktige at folk visste hvem som stemte på andre partier enn de «korrekte». Kibbutz-medlemmer var overrepresenterte ved demonstrasjoner, blant de frivillige i partiarbeid, i ungdomsbevegelser m.m. Folk fra kibbutzene hadde langt større innflytelse enn deres antall i samfunnet skulle tyde på. [Det har aldri vært mer enn noen få prosent av befolkningen som bodde i kibbutzer.]

 

Privatisering

Men de senere åra har det skjedd store forandringer i de fleste kibbutzene. Det kan beskrives med ordet privatisering. Når en er borte fra jobben, får han nå trekk i lønna. Han må betale for en tur til byen. Medlemskap i partier må man betale selv, tidligere var det kibbutzen som betalte det. Dette er bare noen få eksempler på den privatiseringen som har funnet sted. – Nå er det mange i kibbutzer som stemmer på partier på høyresida, på representanter som aldri har satt sine bein i en kibbutz. Men fortsatt er venstresida overrepresentert i stemmene fra kibbutzer sammenlignet med befolkningen totalt.

Litt avhengig av hvordan valget 22. januar går, vil antall representanter med bakgrunn i kibbutzer bli drastisk redusert i det neste Knesset. Det kan til og med tenkes at det ikke er noen kibbutznik der. Kibbutzenes storhetstid er uansett slutt.

I tillegg til sterk politisk overrepresentasjon fra kibbutzbevegelsen, har israelsk politikk i flere tiår vært dominert av politikere med bakgrunn som militære toppledere. Men nå er også generalenes tid over, meldte Miff.no i desember.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart