Yitzhak Rabin (f.v.), Ariel Sharon og Ehud Barak brukte sine prestasjoner i forsvarsstyrkene som springbrett til å vinne politiske toppstillinger. Når Barak har valgt å trekke seg ut av politikken, ser det ut til at generalenes tid i israelsk politikk er over.
Yitzhak Rabin (f.v.), Ariel Sharon og Ehud Barak brukte sine prestasjoner i forsvarsstyrkene som springbrett til å vinne politiske toppstillinger. Når Barak har valgt å trekke seg ut av politikken, ser det ut til at generalenes tid i israelsk politikk er over.

Generalenes tid er over

I flere tiår har israelsk politikk vært dominert av politikere med bakgrunn som militære toppledere. Men nå er generalenes tid over. Det gjenspeiler blant annet at økonomi og sosiale spørsmål spiller en større rolle i valgene.

Mener du det er viktig at MIFF gjør faktasjekker av NRK og andre norske medier? Klikk JA eller NEI.

På den engelske dagsrevyen på IBA ble Amotz Asa-el intervjuet torsdag. Han er mangeåring reporter, og arbeider nå blant annet for Wall Street Journal. Han sa blant annet at når tidligere toppmilitær og politiker Amnon Lipkin-Shahak nå er død, er det et uttrykk for at en epoke i israelsk historie er over. Asa-el mener at det valget som skal være 22. januar 2013 markerer slutten på det vi kunne kalle «den militære epoken» i israelsk politikk, hvor en stor del av toppolitikerne tidligere hadde vært topp-militære. Det begynte i 1958, da Moshe Dayan ble landbruksminister. Siden har det vært mange, blant andre Yitzak Rabin, Amram Mitzna, Ariel Sharon og Ehud Barak. I dette valget er ingen av topplederne blitt det på grunnlag av en militær karriere, bortsett fra Kadima-leder Shaul Mofaz, men hans parti risikerer å komme under sperregrensen. Tre av partilederne er kvinner.

Dette gjenspeiler også at lokale saker (økonomi, sosiale saker m.m.) spiller en større rolle ved valgene, sikkerheten spiller en mindre rolle. Folk har oppdaget at det er lite Israel egentlig kan gjøre for å få fred. Så lenge naboene ikke godtar en tostatsløsning hvor en av statene er en stat som varig skal ha jødisk flertall, nytter det lite hva israelerne sier og gjør. 61 prosent av Israels jødiske befolkning mener forsvarbare grenser er viktigere enn fredsavtale(r) for å gi Israel sikkerhet, viser en ny meningsmåling fra Dahaf Institute og Jerusalem Center for Public Affairs. Dette har vært en kraftig økning i støtten til dette synspunktet, opp fra 49 prosent i 2005.

 

Forslag fra Dennis Ross

Et annet innslag i dagsrevyen var en sekstenpunkts-plan som Dennis Ross la fram. Det er ikke et fredsforslag, men snarere tiltak som skal forsøke å få fredsprosessen i gang. Dennis Ross er en rådgiver til president Obama. Her er noen av de foreslåtte tiltakene:

  • Betale israelske bosettere som bor øst for sikkerhetsgjerdet for å flytte.
  • Jøder kan bygge bare innenfor våpenhvilelinjen fra 1949 eller i bosetningsblokkene [som de aller fleste regner med at Israel vil beholde etter en eventuell fredsløsning].
  • Tillate palestinsk økonomisk aktivitet i C-områder (som Israel kontrollerer).
  • Palestinerne må vise Israel på sine kart. Hvor grensen tegnes, er ikke så viktig, men det må være et Israel.
  • Avslutte oppfordring til vold.
  • Forberede befolkningen på fred, på at det må gjøres innrømmelser.
  • Fornye flyktningleirene [slik at det blir verdige boforhold der].

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart