Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Venstresidas selvmord

Yossi Beilin. (Foto: beilin.org.il)
Yossi Beilin. (Foto: beilin.org.il)
- Venstresiden i Israel ble utfordret av realitetene i Midtøsten, men de fornyet seg aldri, mener Ari Shavit. - Venstresiden mistet makt fordi vi ikke kunne forklare palestinernes reaksjon med vold under forhandlinger, mener Yossi Beilin (bildet).

De siste meningsmålingene før valget 22. januar ser ut for å vise at Netanyahu og partiene på høyresida har en så sterk ledelse at venstresida vil måtte være i opposisjon i fire år til.

På den engelske dagsrevyen på IBA 16. januar 2013 ble to representanter fra venstresida spurt hvorfor det er slik. Den ene var en mangeårig reporter i avisen for ytre venstre i Israel, Ha’aretz, Ari Shavit. Han sa: «Den israelske venstresida har begått selvmord gjennom en årrekke. Den israelske venstresida ble utfordret av virkeligheten. Ikke bare av høyresida i Israel, men av realitetene i Midtøsten. Men de tok aldri utfordringen. Den israelske venstresida skulle ha gjort for flere år siden det som det demokratiske partiet i USA gjorde da det hadde møtt Reagan: De utviklet Clinton og «clintonianisme» og så Obama. De forstod at høyresida hadde et poeng. Virkeligheten var forandret. De definerte seg selv på nytt. Det gjorde den israelske venstresida aldri. Den sank inn i en dogmatisk sinnstilstand. Den står for de samme ideene som den stod for for 20-30 år siden, da verden rundt oss var helt forskjellig. Derfor oppfatter de fleste israelerne venstresida som helt irrelevant. »

Yossi Beilin var på mange måter arkitekten bak Oslo-prosessen. Han var statssekretær under utenriksminister Shimon Peres i Rabin-regjeringen fra 1992 til Rabin ble myrdet i 1995. Han grunngir venstresidas svake stilling i Israel slik: «Det som skjedde med fredsleiren i Israel, var at i september 2000 brøt den andre intifadaen ut. Denne intifadaen var på mange måter uforståelig [for israelerne], for det var midt i en fredsprosess. Vi forhandlet med palestinerne om en varig avtale. Venstresida mistet mye av sin makt fordi vi ikke kunne forklare det som skjedde.» [Altså: Venstresida hadde hatt en oppfatning av palestinerne som viste seg å ikke stemme med slik de oppførte seg.]

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart