Yossi Beilin. (Foto: beilin.org.il)
Yossi Beilin. (Foto: beilin.org.il)

Venstresidas selvmord

- Venstresiden i Israel ble utfordret av realitetene i Midtøsten, men de fornyet seg aldri, mener Ari Shavit. - Venstresiden mistet makt fordi vi ikke kunne forklare palestinernes reaksjon med vold under forhandlinger, mener Yossi Beilin (bildet).

De siste meningsmålingene før valget 22. januar ser ut for å vise at Netanyahu og partiene på høyresida har en så sterk ledelse at venstresida vil måtte være i opposisjon i fire år til.

På den engelske dagsrevyen på IBA 16. januar 2013 ble to representanter fra venstresida spurt hvorfor det er slik. Den ene var en mangeårig reporter i avisen for ytre venstre i Israel, Ha’aretz, Ari Shavit. Han sa: «Den israelske venstresida har begått selvmord gjennom en årrekke. Den israelske venstresida ble utfordret av virkeligheten. Ikke bare av høyresida i Israel, men av realitetene i Midtøsten. Men de tok aldri utfordringen. Den israelske venstresida skulle ha gjort for flere år siden det som det demokratiske partiet i USA gjorde da det hadde møtt Reagan: De utviklet Clinton og «clintonianisme» og så Obama. De forstod at høyresida hadde et poeng. Virkeligheten var forandret. De definerte seg selv på nytt. Det gjorde den israelske venstresida aldri. Den sank inn i en dogmatisk sinnstilstand. Den står for de samme ideene som den stod for for 20-30 år siden, da verden rundt oss var helt forskjellig. Derfor oppfatter de fleste israelerne venstresida som helt irrelevant. »

Yossi Beilin var på mange måter arkitekten bak Oslo-prosessen. Han var statssekretær under utenriksminister Shimon Peres i Rabin-regjeringen fra 1992 til Rabin ble myrdet i 1995. Han grunngir venstresidas svake stilling i Israel slik: «Det som skjedde med fredsleiren i Israel, var at i september 2000 brøt den andre intifadaen ut. Denne intifadaen var på mange måter uforståelig [for israelerne], for det var midt i en fredsprosess. Vi forhandlet med palestinerne om en varig avtale. Venstresida mistet mye av sin makt fordi vi ikke kunne forklare det som skjedde.» [Altså: Venstresida hadde hatt en oppfatning av palestinerne som viste seg å ikke stemme med slik de oppførte seg.]

 

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart