Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Likud ned på valgdagsmåling, Yesh Atid nest størst

Likud-sjef Benjamin Netanyahu står igjen både som valgets vinner og valgets taper. Han blir landets neste statsminister, men Likud/Israel Beiteinu taper betydelig oppslutning. (Foto: GPO)
Likud-sjef Benjamin Netanyahu står igjen både som valgets vinner og valgets taper. Han blir landets neste statsminister, men Likud/Israel Beiteinu taper betydelig oppslutning. (Foto: GPO)
Miff.no dekket den israelske valgdagen direkte: Høy valgdeltakelse i Israel, men lav deltakelse i de områdene av landet der Likud har hatt mest støtte. Styrkeforholdet mellom sentrum-venstre og høyresiden har krympet til ett eller to seter, i følge de israelske valgdagsmålingene.

Valglokalene stengte klokken 22:00 lokal tid i dag. Det er 21:00 norsk tid.

22:00 Med dette avslutter vi denne direktedekningen av det israelske valget og er tilbake med valgresultatene når de er klare. Følg med på miff.no.

21:50 Ap-leder Shelly Yachimovich: «Vi er vitne til en politisk omveltning, som vi ikke vet det fulle omfanget av før i morgen. Det er gode muligheter for å endre regjeringen og kvitte oss med Netanyahu. Jeg vil gjøre mitt ytterste for å forme en regjering som er basert på sosial rettferdighet.»

21:29 Ha’aretz melder at arabiske Balad kan stå i fare for å havne under sperregrensen, noe som vil forskyve styrkeforholdet i blokkene til fordel for høyresiden.

21:21 Gjennomsnitt av de tre målingene:

Likud/Israel Beiteinu – 31
Yesh Atid – 19
Arbeiderpartiet – 17
Bayit Yehudi – 12
Shas – 12
Meretz – 7
Hatnua – 7
United Torah Judaism – 6
Hadash – 4
United Arab List – 3
Balad – 2

I følge gjennomsnittet av målingene, slik de presenteres av Ha’aretz, er styrkeforholdet mellom sentrum-venstre og høyresiden nå 59 mot 61 seter. Det ser imidlertid ikke ut til at det største partiet i det sittende Knesset, Kadima, vil klare sperregrensen. Likud og Israel Beiteinu har i dag 42 representanter i Knesset og vil dermed miste 11, dersom målingene er nøyaktige. Følg med utover kvelden og natten!

21:17 Valgdagsmålingen til Kanal 1:

Likud/Israel Beiteinu – 31
Yesh Atid – 19
Arbeiderpartiet – 17
Bayit Yehudi – 12
Shas – 11

Meretz – 7
Hatnua – 7
United Torah Judaism – 6
Hadash – 3
United Arab List – 3
Balad – 2
Otzma Israel – 2

Her, som i målingen til Kanal 10, er styrkeforholdet mellom sentrum-venstre/høyresiden: 58/62.

21:11 Valgdagsmålingen til Kanal 10:

Likud/Israel Beiteinu – 31
Yesh Atid – 18
Arbeiderpartiet – 17
Shas – 13
Bayit Yehudi – 12
Meretz – 6
Hatnua – 6
United Torah Judaism – 6
Hadash – 5
United Arab List – 4
Balad – 2

Målingen er svært lik den til Kanal 2, men de arabiske partiene får større oppslutning på bekostning av sentrum-venstre.

21:09 Valgdagsmålingen til Kanal 2:

Likud/Israel Beiteinu – 31
Yesh Atid – 19
Arbeiderpartiet – 17
Shas – 12
Bayit Yehudi – 12
Meretz – 7
Hatnua – 7
United Torah Judaism – 6
Hadash – 4
United Arab List – 3
Balad – 2

Styrkeforhold mellom sentrum-venstre/høyre: 59 mot 61 mandater! En særdeles oppsiktsvekkende måling, som antyder at det blir en spennende natt. Jerusalem Posts Gil Hoffman skriver på Twitter: «Jeg har fortalt utenlandske journalister at Israel beveger seg mot venstre, men de trodde meg ikke.»

21:00 Valglokalene er stengt. Vi er tilbake med valgdagsmålingene, straks de blir offentliggjort.

20:58 Ap-kilder sier til Ha’aretz at de ikke utelukker å stille seg bak Yair Lapid (Yesh Atid) som ny statsminister.

20:49 Benjamin Netanyahu sendte ut SMS-varsel til Likuds støttespillere i minuttene før valglokalene stenger, for å dem til å bruke stemmeretten. «Det er viktig for Israels framtid», hevdet han.

20:47 Ha’aretz skriver på Twitter at de israelske selskapene på New York-børsene faller, som følge av nyheten om at Netanyahu ser ut til å bli gjenvalgt.

20:45 Hvilket israelsk parti ville du stemt på? Ta undersøkelsen fra Israel Democracy Institute!

20:41 Lahav Harkov i Jerusalem Post skriver på Twitter: «Stemningen på hovedkvarteret til Likud/Israel Beiteinu i Tel Aviv er blek. Folk spør meg om jeg tror de vil klare å få 30 mandater.

20:36 Det hvite hus’ talsmann Jay Carney sier han håper den neste israelske regjeringen ønsker å gå i forhandlinger med palestinerne. USA vil fortsette å arbeide for fred i Midtøsten, forsikret han.

20:15 Det er godt nytt for sentrum-venstre, ikke minst Arbeiderpartiet, at valgdeltakelsen i israelske kibbutzer og moshaver var på over 70 prosent allerede en time før «stengetid». Like mange prosent av de israelske fangene hadde også avgitt sin stemme innen samme tidspunkt, noe som også bør tjene sentrum-venstre.

20:13 Bayit Yehudi har avslørt resultatene fra sin interne valgdagsmåling: 35 seter til Likud, mens de selv og Yesh Atid kjemper om å bli nest størst.

20:11 En kilde i Likud sier Netanyahu virkelig er bekymret for valgutfallet og avviser at statsministeren postet sin melding om at «Likud kan miste makten» for å lure sofavelgerne ut til valglokalene.

20:00 Det er nå kun én time til valglokalene i Israel er stengt.

19:59 En intern Likud-måling har blitt lekket til israelsk presse. Likud/Israel Beiteinu får kun 30 mandater, mens Yesh Atid får 20 og Bayit Yehudi oppnår 15 mandater.

19:52 I Shas’ hovedkvarter frykter en at partiet kan havne under 10 mandater i Knesset for første gang siden 1996.

19:48 Naftali Bennett er også stresset over den høye deltakelsen. Bayit Yehudis karismatiske leder skriver på Twitter: «Frammøtet høyere enn ventet i venstreorienterte områder! Stem!»

19:41 En fersk undersøkelse fra Society for Protection of Nature in Israel viser at 71 prosent av den israelske befolkningen ønsker en klarere miljøagenda fra den neste regjeringen og det neste Knesset. De religiøse jødene var enda mer opptatt av dette spørsmålet enn den sekulære delen av befolkningen, viser tallene.

19:36 Valgdeltakelse klokken 20:00 israelsk tid: 63,7 av de stemmeberettigede israelerne har avgitt sin stemme, mot 59,7 prosent på samme tidspunkt i 2009 og 57 prosent i 2006.

19:33 Tzipi Livni (Hatnua) lover å arbeide for et samarbeid med Arbeiderpartiet og Yesh Atid etter valget. Hun håper at sentrum-venstre kan overta makten fra Netanyahu.

19:30 Årsaken til at Netanyahu skal føle seg truet er en lekkasje fra en av valgdagsmålingene, basert på et tidlig lite utvalg av svar. Høyresiden skal her kun ha et overtall på 61 mandater mot sentrum-venstres 59. Likud/Israel Beiteinu klarer ikke en gang å oppnå 30 seter i nasjonalforsamlingen, mens Bayit Yehudi og Yesh Atid krangler om å være nest største parti med rundt 16 seter. Arbeiderpartiet faller tilbake til 14-15, melder Times of Israel. Men som Jerusalem Posts Herb Keinon skriver på sin Twitter-konto: «Kanskje er jeg litt ute på viddene her, men å erklære valgvinnere og -tapere med to timers stemmegivning igjen er, vel, useriøst.»

18:58 Benjamin Netanyahu skal ha kalt inn til et krisemøte med sine nærmeste partimedlemmer, opplyser Kanal 2. Likud/Israel Beiteinu frykter at det høye oppmøtet skjer i protest mot deres egen politikk og at dette kan ødelegge for deres posisjon etter valget. «Likuds står i fare for å miste makten», skriver han selv på Twitter-kontoen. Mange rykter florerer også om at Yesh Atid kan komme til å ende opp som nest største parti, foran både Arbeiderpartiet og Bayit Yehudi. Lapid og hans liste har vært det partiet med størst potensiale blant de usikre velgerne, som det var mange av veldig lenge i år.

18:50 Les om Ha’atmaut-politiker Einat Wilf sine tanker rundt det israelske valgsystemet. «De demokratiske ordningene i Israel er ikke verre enn i andre vestlige land», mener hun, i motsetning til de fleste av hennes politiske kolleger.

18:45 IDF-soldater har i år stemt som aldri før. I 2009 deltok kun 57 prosent av soldatene i valget, mens prosentandelen er ventet å nå 80 prosent innen valglokalene stenger.

18:38 Valgdeltakelsen går opp i arabiske områder. I Nasaret har 44 prosent av lokalbefolkningen benyttet stemmeretten til nå.

18:35 Hvilket israelsk parti ville du stemt på? Ta undersøkelsen fra Israel Democracy Institute!

18:33 Yesh Atid-sjef Yair Lapid er optimistisk for valgresultatet. «Vi har definitivt blitt overrasket over støtten», hevder han. Lapid sier partiet ser ut til å ha gjort det svært godt i enkelte Likud-dominerte områder, som Netanya.

18:20 Rettsaken mot Avigdor Lieberman, som er anklaget for korrupsjon og tillitsbrudd, har kostet Likud/Israel Beiteinu dyrt. Så dyrt at han blir «gjemt bort» i valgkampen. En av Liebermans rådgivere kunne ikke engang svare Ha’aretz på hvordan timeplanen hans så ut på valgdagen.

18:16 Det faktum at Knesset ikke ser ut til å bli så høyreorientert som mange israelere har trodd, kan bety problemer for Benjamin Netanyahu i jakten på statsministerstolen. Det er flertallet i Knesset som bestemmer hvem president Shimon Peres bør gi oppgaven om å danne ny regjering.

17:36 Les Miff.nos oppsummering av valgkampen. Lurer du på hva som skjer i ukene etter valget og hvilke saker som blir viktige de neste fire årene, finner du det her.

17:33 Samtidig som det er 7,2 prosent flere potensielle velgere i år enn for fire år siden, er frammøtet høyere enn på lenge. Det er dårlig nytt for mange av småpartiene som lukter på å komme over sperregrensen, deriblant Kadima og Otzma Israel. For høyere valgdeltakelse betyr at de trenger enda flere stemmer for å komme over de 2 prosentene som trengs for å få en plass i Knesset, påpeker Jerusalem Posts Herb Keinon.

17:26 55,5 prosent av de potensielle velgerne hadde avgitt sin stemme innen klokken 18:00 lokal tid. En framgang på over 4 prosentpoeng fra 2009.

17:22 Shas har blitt ilagt en bot på 55.000 kroner av Valgkomiteen, fordi de delte ut religiøse amuletter og velsignelser som en del av sin valgkampstrategi tirsdag. Det er ikke lov å blande religion med politikk i den israelske valgkampen.

17.16 Den arabiske liga har oppfordret israelske arabere om å stemme i valget, fordi de frykter lavt frammøte.

17:09 Valgdeltakelsen ser for første gang siden 1999 ut til å ende på over 70 prosent, innen valglokalene stenger klokken 22:00 lokal tid (21 i Norge).

16:12 Muligheten for å få fred i Midtøsten kan være i ferd med å forsvinne, sa Storbritannias utenriksminister William Hague tirsdag i Underhuset. Han sa at han håper den neste israelske regjeringen «vil anerkjenne at vi nærmer oss den siste sjansen vi har».

16:10 Journalist Anshel Pfeffer i Ha’aretz gir 10 forklaringer på at valgresultatet ikke nødvendigvis kommer til å bli slik meningsmålingene viser.

15:59 Israel Hayom-journalist Amir Mizroch på Twitter: «Ok folkens. Alle som retvitrer eller rapporterer om at velgerframmøtet i Likud-områder er lavere enn i venstresidens områder, lar seg lure av [høyresidens] spill. Forstått?»

15:52 Journalist Attila Somfalvi fra Ynetnews.com har laget et personlig portrett av Naftali Bennett, leder for Habayit Yehudi.

15:46 Valgdeltakelsen fram til klokken 16.00 lokal tid: 46,6 prosent av israelere over 18 år har brukt stemmeretten. I 2009 var tallet på samme tid 41,9 prosent, mens det tre år tidligere var nede i 39 prosent.

15:23 En seier for likestillingen i Israel kan være i ferd med å utvikle seg. For første gang i landets historie ser tre arabiske kvinner ut til å få plass i Knesset: Nadia Hilou (Arbeiderpartiet), Nabila Espanioly (Hadash) og Hanin Zoabi (Balad).

15:22 Les Times of Israels intervjuer med de ulike partienes mest spennende kandidater.

15:11 Netanyahu til Ha’aretz: «Valgdeltakelsen er høy, men ikke i de tradisjonelle Likud-områdene. Gå ut og stem, for å gjøre oss sterke!»

15:03 Det mest høyreorienterte israelske partiet som ligger an til å komme inn på Knesset, Otzma Israel, håper å oppnå fem mandater i nasjonalforsamlingen. Jerusalem Post-journalist Ben Hartman melder dette på sin Twitter-konto.

14:56 En valgobservatør i den arabisk-israelske landsbyen Arabe klager over at han ble truet av lokale innbyggere. Politiet etterforsker nå saken.

14:17 Klokken 14:00 lokal tid hadde 38,5 prosent av israelerne over 18 år avgitt sin stemme. Fortsatt er dette den høyeste valgdeltakelsen siden 1999. Men deltakelsen er lavere enn normalt i områder som støtter Likud.

14:05 I løpet av de siste ukene har de israelske partilederne skrevet innlegg i Times of Israel, der de argumenterer for hvorfor befolkningen bør stemme på dem. Se sammendrag av argumentene her.

14:02 Benjamin Netanyahu er valgets vinner, men er i «klar nedgang», mener Times of Israel-redaktør David Horovitz. Han tror Avigdor Liebermans rettsak kan være en av hovedårsakene bak den forholdsvis manglende begeistringen rundt Likud/Israel Beitienu i år.

13:59 Den neste israelske regjeringen kommer til å «ødelegge fredsmulighetene i regionen«, hevder PLOs Hanan Ashrawi.

13:54 Utdanningsminister Gideon Sa’ar (Likud) er bekymret for at deltakelsen til nå har vært særlig høy i områder av Israel der sentrum-venstre vanligvis står sterkt.

13:49 Les Miff.nos oppsummering av valgkampen. Lurer du på hva som skjer i ukene etter valget og hvilke saker som blir viktige de neste fire årene, finner du det her.

13:46 Washington Post mener det er oppsiktsvekkende hvordan Netanyahu har tjent oppslutning på å sette hardt mot hardt i uenighetene med USA og president Barack Obama. De gir sin egen president noe av skylden for det dårlige forholdet, grunnet «dårlig håndtering» av Israel-relasjonene av administrasjonen.

13:43 Israels svar på NHO, Industriforeningen, mener det er unødvendig med fri på valgdagen. I følge deres beregninger koster det næringslivet 1,7 milliarder kroner. Ordningen er ment å stimulere til større valgdeltakelse.

13:37 Ikke siden 1999 har frammøtet på valgdagen vært høyere før klokken 12:00 lokal tid. 26,7 prosent av de stemmeberettigede israelerne har lagt en partiseddel i valgurnen.

13:33 Les om Ha’atmaut-politiker Einat Wilf sine tanker rundt det israelske valgsystemet. «De demokratiske ordningene i Israel er ikke verre enn i andre vestlige land», mener hun, i motsetning til de fleste av hennes politiske kolleger.

13:30 Partilederne har avgitt sine stemmer, melder Yedioth Aharonoth. Statsminister Benjamin Netanyahu besøkte Vestmuren for å «be for Israels framtid».

Vil Netanyahu bli Israels neste statsminister? Skriv inn din mening under!


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart